Evil Invaders – We hebben heel veel kansen gekregen en we hebben ze allemaal gegrepen!

Eén van de hardst werkende jonge Belgische bands is ongetwijfeld Evil Invaders. De vier bandleden hebben net hun debuutalbum Pulses Of Pleasure uitgebracht via Napalm Records met een uitverkochte releaseparty en er gaat meer getourd worden. Tijd om deze jonge honden, met zanger Joe als spreekbuis, even aan de tand te voelen.
Evil Invaders is een relatief ‘nieuwe’ band. Kun je me misschien iets meer vertellen over de band.
Dat is correct! We zijn een 4-koppige metal band en spelen een combinatie van oldschool heavy metal, thrash metal en speed metal. Ondanks dat we ons eerste optreden hadden in 2009 zijn we toch een nieuwe band omdat er door de jaren heen vele leden gekomen en gegaan zijn. Ik denk dat we pas echt een “serieuze band” zijn geworden na de release van onze EP in 2013. Ondertussen hebben we in de afgelopen twee jaar heel wat shows in binnen en buitenland gespeeld en hebben we onze full length net uitgebracht! Zaterdag 28 februari 2015 speelden we onze nieuwe show in Biebob, Vosselaar en we hadden niet verwacht dat we een uitverkochte show zouden hebben met 500 fans! Jammer dat een aantal mensen niet meer naar binnen kon wegens overvol, maar we gaan snel een nieuwe datum aankondigen waarbij iedereen een herkansing krijgt! En uiteraard was er op 7 maart nog de dubbele release show met Ostrogoth in Kortrijk met wederom 500-600 man gaat. Dat is echt  serieus kicken!
Je hebt de naam ontleend aan een albumtitel van Razor. Wat heb je met deze Canadese band?

Er is, buiten de naam, niet echt een speciale link met Razor. We zijn natuurlijk allemaal wel Razor fans maar het is zeker niet een van onze belangrijkste invloeden. Het is gewoon een cool album en een vet nummer. Waarom zou het dan ook geen vette band naam zijn? Haha. Het duurde even voor we een geschikte naam voor de band vonden en dan plots kwam ik Razor tegen… de knoop was onmiddellijk doorgehakt.
Ik zie in de energie van het album en de opkomst van de band wat overeenkomsten met het Nederlandse Vanderbuyst. Zij hebben echter dit jaar de pijp aan Maarten gegeven. In welk opzicht zie je vergelijkingen en waar onderscheidt Evil Invaders zich van Vanderbuyst?

Ik denk dat Evil Invaders toch een heel ander genre is dan Vanderbuyst. Oké, we zijn allebei oldschool bands maar ik zie Vanderbuyst meer als een hard-rock dan een metalband. Ik denk zeker wel dat veel Vanderbuystfans onze muziek ook wel kunnen waarderen. We hebben veel gitaar solo’s en melodische stukken in onze muziek zitten. Dat gaat bij ons echter samen met de nodige dosis adrenaline en agressie en dat had je dan bij Vanderbuyst weer niet. We hebben al een paar keer samen gespeeld met hen en we zien wel dat we voor een deel dezelfde doelgroep aanspreken, maar daar blijft het wel bij. Wel coole kerels! Iedere keer dat we het podium deelden, was het een feest voor beide bands en namen we de tijd om samen een paar pinten te drinken. Ik ben benieuwd wat de jongens in de toekomst gaan doen met hun muziekcarrière en hoop hen (al dan niet samen) nog een keer live bezig te kunnen zien.
Jullie hebben op een gegeven moment getekend bij Napalm Records. Wat gaf de doorslag om bij Napalm te tekenen en niet te wachten op Nuclear Blast?

Ik denk dat je Napalm misschien wat onderschat, want het is toch wel een van de grootste labels in de wereld, wat Rock en Metal betreft toch. We hebben een mooie deal bij Napalm en ze laten ons vrij om te doen of laten wat we zelf willen als band. Dit is iets waar we veel belang aan hechten zowel op muzikaal gebied als op gebied van artworks!
We hebben persoonlijk contact gehad met de A&R van Napalm en we hadden hier een goed gevoel bij. We zien wel wat de toekomst brengt maar voorlopig zijn we heel tevreden bij Napalm. Het is een sterk label met een goede promo en we hebben nog geen seconde spijt gehad van onze keuze.

De muziek die jullie maken op Pulses Of Pleasure grijpt terug op de old-school thrashmetal. Hoe zijn jullie in contact gekomen met deze muziek?
We zijn allemaal opgegroeid met metal muziek en op een of andere rare manier verzeild geraakt in de oldschool metal! De beste bands in dit genre zijn voor ons gewoon die van de jaren tachtig. Het is niet iets dat je van de ene op de andere dag beseft. Ik denk dat ik persoonlijk voor de eerste keer in contact kwam met speedmetal toen ik ongeveer 12 jaar was. Mijn neef en ik hadden een Black Sabbath LP gevonden in de kast van zijn pa en hadden die per ongeluk op dubbele snelheid afgespeeld. We wisten niet hoe zo een platenspeler juist werkte en dachten dat dit de juiste snelheid was voor die plaat! Soms speel ik dat album hier thuis nog eens aan dubbele snelheid af. Nostalgie man! Hahaha
De eerste thrash metal band die ik hoorde was Exodus met het Tempo Of The Damned album. En Exodus is nog steeds mijn favoriet op gebied van Thrash.

Behalve thrashmetal horen we ook elementen van het Iron Maidengeluid terug in jullie nummers. Past dit binnen de old-school thrash?
We hebben veel verschillende invloeden! We pinnen ons niet helemaal vast op thrashmetal. Je kunt niet ontkennen dat je beïnvloed wordt door bands als Iron Maiden, Led Zeppelin, Black Sabbath, Motörhead of Judas Priest! Dat zijn ook onze grote voorbeelden. Dat waren ook de voorbeelden van de thrashmetalbands in de jaren tachtig en daarom denk ik ook dat ze onderling zo veel verschilden. Overkill klinkt helemaal anders dan Exodus, Metallica, Slayer of Vio-lence. Tegenwoordig klinken alle nieuwe thrashmetalbands wat hetzelfde en ik denk dat dat komt omdat ze allen andere thrashmetal bands als voorbeeld nemen. In onze muziek kan je altijd wel ergens wat meer melodische of progressievere stukken terugvinden. Alles moet kunnen zolang je zelf speelt wat je graag speelt en je je eigen muziek maar graag hoort!
Ik ben zelf zeer gecharmeerd door het nummer Master Of Illusion (ingeleid door Blinded). Waar gaat het nummer over?

Cool man! Master Of Illusion is muzikaal echt een echt Heavy metal nummer.
De tekst gaat over de onwetendheid van de moderne mens. Iedereen gelooft zomaar alles wat er in de media en op het internet verkondigd word. We kunnen niet meer zonder technologie en dat idee is best beangstigend als je het mij vraagt.
Vanaf het moment dat bijvoorbeeld iemand zijn GSM het niet meer doet wordt iedereen ongerust, omdat ze hem niet meer kunnen bereiken en heerst er al chaos bij de mensen rondom hem. Beeld je in wat er gebeurd als alle stroom en de netwerken uitvallen?!
De tekst is geschreven vanuit het perspectief van de “Master Of Illusion”. Deze benaming verwijst naar zowel de media als het internet, etc. Mmaar misschien zie je er ook een link in naar godsdienst en extremisme.
Hij heeft iedereen in zijn macht en niemand heeft door dat men eigenlijk gewoon in een illusie leeft die de “Master” creëert.

Welk nummer heeft een speciale betekenis voor jullie op Pulses Of Pleasure?
Siren is voor mij persoonlijk heel speciaal. Het gaat over de verleiding die je roept om dingen te doen die op de korte termijn heel aantrekkelijk lijken maar die je later schade zullen berokkenen. Ik (en ik denk dat dit voor de rest van de band ook wel geldt) heb veel keuzes moeten maken in een korte tijd tussen verschillende dingen die belangrijk waren in mijn leven. Maar die ik niet meer kon combineren met elkaar. Het is hartverscheurend als je zo’n keuzes moet maken. Door dit nummer te schrijven heb ik die dingen een plaats kunnen geven en ben ik overtuigd dat ik de juiste keuzes heb gemaakt. Het is voor mij een manier om mijn frustraties te verwerken en de agressie er uit te laten. Er zijn veel dingen veranderd voor ons als band in een hele korte tijd. We hebben heel veel kansen gekregen en we hebben ze allemaal gegrepen! De band is onze prioriteit en daar moeten soms opofferingen voor gemaakt worden.
Jullie hebben het album opgenomen met jullie eigen geluidsman. Welke rol speelt zo iemand in de muziek die je speelt en opneemt?
Als band heb je een bepaalde visie op je muziek en we wisten exact wat voor sound we wilden voor dit album. We kennen Koen al even en hij wist ook wat wij wilden. Samen hebben we onze nummers niet alleen opgenomen maar ook de ideale sound voor Evil Invaders gezocht. Wij zelf kennen niet veel van al die hardware en software die bij al het studiowerk komt kijken. Maar met iemand achter de knoppen die onze ideeën kon realiseren zijn we er in geslaagd op eigen houtje een album af te leveren waar we zelf echt tevreden over zijn. We hebben zelfs twee dagen gezocht naar de ideale gitaar sound!
We deden de mixing en mastering allemaal met hem en kozen bewust niet voor een moderne, over-compressed sound. We wilden zoveel mogelijk dynamiek in onze muziek houden maar toch een krachtige sound hebben en ik denk dat we daar echt wel in geslaagd zijn. Als je zelf de mixing doet kan je ook elk nummer de ziel geven die het nodig heeft en daar hechten wij echt veel belang aan. We wilden geen album dat gewoon klinkt als één lang nummer.

Waar voldoet voor jullie dan een goed nummer aan?
Een nummer is pas goed als het je raakt. Ofwel moet het je opfokken, ofwel moet je het willen meezingen en een feestje bouwen, ofwel moet het je ontroeren.
Je moet jezelf er in herkennen en voor dit album ben ik overtuigd dat we negen sterke  en eerlijke nummers hebben geschreven. We spelen onze muziek recht uit het hart en elke keer dat ik de nummers zelf hoor of speel voel ik de adrenaline door mijn aders pompen. Energie is een heel belangrijke factor voor ons! Zeker live, maar ook op cd.

De bezetting van de band is wat veranderd in het korte bestaan van Evil Invaders. Hoe zou je de huidige bezetting willen omschrijven.
We zijn vier gretige metal maniacs die elk een passie hebben voor oldschool metal. We wonen allemaal een beetje verspreid in België en hebben elk ons eigen leven naast de band maar vanaf het moment dat we samen zijn, lijkt het wel alsof we broers zijn. Ik denk dat we nu, met Max als onze nieuwe bassist, eindelijk een vaste line-up gevonden hebben voor Evil Invaders.
Jullie gaan op tour met Majesty. Wat betekent dit voor jullie?
Het is voor ons een goede kans om een hele hoop nieuwe mensen te bereiken. Ik weet niet hoe de Majesty fans onze muziek zullen ontvangen maar we zullen ons elke avond voor de volle 100 procent geven! We doen niets liever dan live spelen en we zullen er die tour zeker van genieten met het comfort van zo’n nightliner bus haha!
Touren is een beetje een combinatie van een vakantie met een beetje werk maar ik ben zeker dat we er het maximum uit zullen halen en wat er ook gebeurt er het beste van maken.

Hoe zou je de metal willen omschrijven in thuisland België?
Ik denk dat we een goede scene hebben hier in België. Er zijn genoeg underground en grotere optredens, we hebben genoeg plekjes waar beginnende bands kunnen spelen en er zijn voldoende goede zalen en clubs waar de grotere bands dan weer terecht kunnen. We hebben hier ongelooflijk veel fans en iedereen lijkt me hier heel open-minded! Er zijn bijna nooit ruzies binnen de scene en zowel bands als fans lijken elkaar te steunen. Het is belangrijk dat we allemaal samenhangen als één groep. Er zijn al zo weinig kansen in de muziekwereld voor bands dus het is belangrijk om elkaar te steunen.
Is België groot genoeg voor Evil Invaders? Welke verwachtingen heb je richting het buitenland?

Onze bedoeling is nu om hier in België ons te focussen op de iets grotere evenementen en elke keer een echt goede show neer te zetten. Voor de rest gaan we ons echt toespitsen op het buitenland. We hebben met onze EP al vier tours en heel wat festivals gedaan in Europa en we hebben zelfs de kans gekregen om in Japan twee shows te spelen met Possessed! In 2015 hebben we nu al twee tours en nog wat festivals vast staan in het buitenland. Zoals je al zei gaan we op tour met Majesty in Maart/April, en in Mei/Juni gaan we voor vijf weken op tour met het Canadese Skull Fist!
En wanneer studeer je nu af?
Ik hoop dat ik dit jaar mijn diploma zal kunnen halen maar met al die optredens en repetities zal het niet simpel worden om te slagen. De komende maanden zullen zwaar worden maar ik werk zo hard als ik kan om zowel te slagen op school als met de band! Hahaha
We zien wel wat er gebeurd! Ik zorg gewoon dat ik mezelf niets te verwijten heb. Tot dan is het nog even doorbijten!

Kun je tot slot reageren op de volgende termen:

Slayer: SHOW NO FUCKING MERCY!!! Misschien een opening-slot vrij voor Evil Invaders volgende keer?
Wacken: Een gemiste kans twee jaar geleden met de Wacken Battle die we gewonnen hadden maar hopelijk krijgen we nog wel eens de gelegenheid om op het Heavy Metal Mekka te spelen hahaha. Ik hoop dat ik Savatage toch nog eens te zien krijg ondanks  het feit dat ik geen ticket heb voor Wacken dit jaar…

Related posts

Boskat: We proberen vanuit het hart, niet het brein te werken

Tusky: We hebben ervoor gekozen dat de focus nu vooral naar de muziek gaat

Moose (Kill The Lights): We zijn gewoon vijf mannen in een band