Exploring Birdsong – The Thing With Feathers

Hier is het prachtige debuut van het gitaarloze trio Exploring Birdsong uit Liverpool.
Prachtige nummers met muzikale begeleiding van piano, bas en drums. Maar geen gitaargeluiden op deze EP.  Deze jonge veelbelovende band bestaat uit zangeres/toetsenist Lynsey Ward, bassist/toetsenist Jonny Knight en drummer Matt Harrison. De band brengt een mengeling van progressive rock en pop. Voorafgaand aan dit debuut scoorde de band veel lof voor de a capella versie van (Don’t Fear) The Reaper.
In slechts vijfentwintig minuten tijd moet de luisteraar zich een oordeel vormen over deze band. Dat lijkt erg kort, maar nummers als The Smoking Question en The River worden dermate overtuigend gebracht, dat de luisteraar halverwege al om is. De stem van Ward is helder en prettig om naar te luisteren. De piano partijen zijn zo prominent aanwezig dat je de gitaarpartijen niet eens mist.
De nummers op deze EP zijn gebaseerd op het gedicht Bye Child van Seamus Heaney en op het verhaal van Kevin Halfpenny, één van de meest geruchtmakende verhalen over kindermishandeling ooit. Dit vindt je terug op de voorkant van de cd, een gebroken ruggengraat wordt langzaam getransformeerd tot een gebroken vleugel van een vogel.
Dit is een veelbelovende start van een band met toekomst perspectief. Het album verdient absoluut aandacht, alleen al doordat het afwijkend is van alles wat je op dit moment om je heen hoort. Een aanrader.

Related posts

Hawkwind – Stories From Space and Time

Benighted – Ekbom

Heleven – New Horizons part 2