Home » Fleddy Melculy – Live @ Graspop Metal Meeting '18

Fleddy Melculy – Live @ Graspop Metal Meeting '18

door Filip van der Linden
270 views 3 minuten leestijd

De vlag dekt de lading. Het album Live @ Graspop Metal Meeting ’18 van Fleddy Melculy is exact wat het belooft: de registratie van het optreden van deze Vlaamse metalcoreband op Graspop eerder dit jaar. Dit live-album van Fleddy Melculy komt wel heel kort na De Kerk Van Melculy, waar als extraatje ook al een live-registratie bij zat. En het Kerk-album kwam op zich ook al kort na het vorige album. Deze Nederlandstalige metalcoreband houdt ervan om het ijzer te smeden als het heet is.
Deze registratie is leuk voor bestaande fans, maar zal geen nieuwe fans over de streep trekken. De Fleddy’s speelden een heel degelijke set op Graspop, maar het was misschien niet spectaculair anders of beter dan de overige optredens van de band. Het voordeel is dat je de band en de songs hier eens hoort zonder productionele ingrepen (of toch een pak minder) en zonder gastmuzikanten en –zangers. Het goede nieuws is dat de meeste songs live prima overeind blijven. De Fleddy’s zijn prima muzikanten en ze hebben live hun zaakjes prima voor elkaar. Zoals bij zowat alle metalcore-acts valt op dat live de energie voorrang krijgt op de details. De verstaanbaarheid van de vocalen is wel net een beetje moeilijker dan op reguliere albums van deze band. Niet dat we live alle lyrics kunnen volgen van pakweg Bring Me The Horizon of Bullet For My Valentine, maar als je in het Nederlands zingt en aangeeft dat je grappig wil zijn, is de verstaanbaarheid belangrijker dan bij een Britse of Amerikaanse band. De houdbaarheid van de grappen en grollen in de set is een ander verhaal, maar dat heb je ook als Philippe Geubels een tweede keer dezelfde grap vertelt. Ondanks de beperkte houdbaarheid blijven we fan van humor in metal. Dat zit inmiddels ook in het dna van deze band en dat mag nog lang zo blijven.
Dit live-album roept een aantal vragen op. Was Graspop meteen het absolute hoogtepunt voor Fleddy Melculy of zit er nog rek op de formule, zodat ze de volgende keer/keren nog hoger op de affiche staan in Dessel? Kan dit ook aanslaan buiten Vlaanderen en Nederland of is de taal daarvoor toch een barrière?  Zuiver muzikaal staat deze metalcore als een huis, dus moeten ze op z’n minst proberen om hun afzetgebied nog wat uit te breiden en ze hebben reeds een booking-agency voor de ‘rest van Europa’ (behalve Nederland en België). Dat opper-Fleddy Jeroen Camerlynck stopt met zijn andere band (De Fanfaar) wijst erop dat hij al zijn energie in Fleddy Melculy wil steken en daar kunnen we alleen maar blij mee zijn. Fleddy Melculy mag nog vaak terugkeren naar Graspop. En nu op naar het volgende studio-album! Snel!

 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00