Home » Fleddy Melculy: nieuwe (3e) single-video ‘De Hel Niet Gezien’ nu online

Fleddy Melculy: nieuwe (3e) single-video ‘De Hel Niet Gezien’ nu online

door Maurice van der Zalm
143 views 5 minuten leestijd

Het Belgische metalfenomeen Fleddy Melculy probeert met de nieuwe single/video ‘De Hel Niet Gezien’ een antwoord te krijgen op wellicht de meest universele vraag ever: wat gebeurt er als we dood gaan? Het resultaat is misschien wel het meest persoonlijke nummer en video van Fleddy Melculy tot nu toe. Dat de band de afgelopen 2 jaar afscheid heeft moeten nemen van heel wat mensen verklaart waarschijnlijk veel. Voor de band is dit een eerbetoon en tegelijk een manier om dit van zichzelf af te schrijven.
Fleddy Melculy laat zich met het nummer ‘De Hel Niet Gezien’ van een andere kant zien. Een rauwe, kwade kant. Een kant die afscheid moest nemen en zich daar vragen bij stelt. Een kant die duidelijk iets te verwerken heeft. Frontman Jeroen Camerlynck: “Het nummer doet het verhaal van iemand die ontdekt dat hij dood is en als geest over de aardbol blijft lopen. Er blijkt geen hemel, hel of een ander uitgevonden hiernamaals te zijn. En daar sta je dan op de wereld, met niemand die je ziet of iets zegt.”
Jeroen: “Tijdens het schrijfproces van ons nieuwe album werd ik geconfronteerd met verschillende overlijdens – allemaal kort na elkaar. In de zomer van 2018 hebben mijn broer Sybren en ik afscheid moeten nemen van onze stiefvader. In 2019 verloren we ook onze grootmoeder. Ze werd net geen honderd. Rond diezelfde periode nam mijn vrouw afscheid van haar beide grootmoeders en overleed ook de schoonvader van mijn broer. De grootste schok kwam in april vorig jaar, toen we het nieuws kregen dat een goede vriend zichzelf het leven had ontnomen. Iemand die vaak met ons on the road ging en waar we ons kapot mee amuseerden. Het was iemand waar iedereen van de band en crew goed mee overeenkwam. Je schrikt enorm van zo’n nieuws, en je kan zoiets ook allemaal heel moeilijk plaatsen. Nog steeds niet trouwens. En dat is op één of andere manier in de muziek gekropen.”
Jeroen: “Ik had de tekst van ‘De Hel Niet Gezien’ geschreven en dacht eerst dat het niet iets voor Fleddy Melculy was. Ik liet het aan de kant liggen, maar geleidelijk aan – terwijl de plaat vorm kreeg – groeide het idee dat de song wél een plaats kon krijgen tussen de rest. Er is uiteindelijk niet lang getwijfeld om de song op de plaat te zetten, maar wel aan het feit of we de track ook naar voor zouden schuiven en aandacht geven. Ik was daar pas zeker van toen de andere bandleden me het gevoel gaven dat ze zelf ook in de song geloofden. De eerste keer dat we ‘De Hel Niet Gezien’ aan ons label lieten horen, was hun reactie ook duidelijk: ‘Hier moeten we iets mee doen.’ Ik bekijk het als een eerbetoon aan iedereen die we zijn verloren. Op een mooiere manier kunnen we dit niet doen, denk ik.”
Jeroen: “We zijn er ons van bewust dat deze song haaks staat op wat de mensen van ons gewend zijn. Dat moet kunnen. Het is ook een manier om te laten zien wat je nog allemaal in je mars hebt. Het is aan een artiest om te beslissen wat hij doet, en niet aan de fans om te dirigeren hoe een plaat moet klinken. Maar het moet wel binnen de lijnen blijven. Ik wil maar zeggen: ik schrik ook heel hard van wat Bring Me The Horizon tegenwoordig doet, als je dat vergelijkt met hun debuut Count Your Blessings. Zo extreem is het bij ons in niet. Je herkent meteen onze typische sound, en vocaal tap ik uit hetzelfde vaatje. Op het album De kerk van Melculy waren we voor veel mensen ‘serieuzer’. Ik denk dan vooral aan songs als ‘Kerk’ of ‘Moeidunidotcom’. Ik denk dat we meer en meer met dubbele bodems werken: een song klinkt misschien funny of luchtig, maar de onderliggende betekenis is hard en in your face. Zoals ook op de nieuwe plaat, met een nummer als ‘Melculië’. Daar richt ik zogezegd mijn eigen land op, maar wat ik doe is lachen met de amateurs van de regering die we hebben. Die zorgen ervoor dat we een steeds groter apenland worden.”
Jeroen: “In de video zie je letterlijk wat ik allemaal zeg, wat het allemaal nog harder maakt dan dat het al is. In de scène waarin ik besef dat mijn vrouw en kinderen achterblijven, zie je dus mijn echte vrouw en kinderen. Dat zijn geen acteurs! Tijdens het maken van het scenario was het plan om die scènes te laten spelen door anderen. Maar toen ik dat thuis vertelde, was iedereen op zijn tenen getrapt. Mijn gezin stond erop om dat zelf te spelen. Ik heb met handen en voeten proberen uitleggen dat dat wel confronterend zou worden. Maar achteraf gezien snap ik het wel. Ze vonden het raar dat iemand anders hun rol zou spelen. Vooral omdat ze goed weten waar die song vandaan komt. We hebben samen al die overlijdens op een korte tijd moeten verwerken.”
CLUBTOUR 2020
25.03.20: Het Depot – Leuven
27.03.20: Effenaar – Eindhoven (NL)
28.03.20: Volt – Sittard (NL)
02.04.20: De Casino – Sint-Niklaas
03.04.20: Hedon – Zwolle (NL)
04.04.20: De Kreun – Kortrijk
09.04.20: Vooruit – Gent
10.04.20: Bibelot – Dordrecht (NL)
11.04.20: Trix – Antwerpen
17.04.20: Muziekodroom – Hasselt
23.04.20: Luxor Live – Arnhem (NL)
24.04.20: Mezz – Breda (NL)
25.04.20: Le Reflektor – Liège
01.05.20: Gebr. De Nobel – Leiden (NL)
02.05.20: Neushoorn – Leeuwarden (NL)
03.05.20: W2 – ‘s Hertogenbosch (NL)
08.05.20: Victorie – Alkmaar (NL)
15.05.20: Tivoli De Helling – Utrecht (NL)
16.05.20: De Pit – Terneuzen (NL)

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00