Floor Jansen – 013 (Tilburg)

De eerste solo-tour van Floor Jansen moet haar goed zijn bevallen, want de Nightwish-zangeres is wederom te bewonderen tijdens een kleine clubtour. Ditmaal heeft ze ook meteen wat nieuws te promoten, want haar eerste solo-album Paragon ligt nog maar een paar weken in de schappen. Krijgen we vanavond in een uitverkocht 013 veel nummers van dit album te horen? Is Henk Poort ook deze keer van de partij? Of heeft deze geweldige zangeres iets heel anders in petto?

Voordat we antwoord krijgen op deze vragen mag Inge Lamboo de avond openen. De zangeres die eens deel uitmaakte van de Popronde èn deelnam aan The Voice Of Holland brengt samen met haar band wat poppy songs naar de grote zaal van 013. Als de zangeres haar eerste woorden tot het publiek richt in Tilburg horen we meteen haar nervositeit en enthousiasme. De termen keivet en supercool worden al snel gebezigd. Ze vertelt ook dat dit haar grootste show ooit is. Het is ook niet niks hoor, mogen openen in een uitverkochte 013, wat inhoudt dat er zo’n 3000 bezoekers voor je neus staan. Haar songs maken niet bijzonder veel indruk en de band blijft veelal op dezelfde plek staan. Indruk maken met gevoelige liedjes over mental issues en wat liefdesverdriet is misschien ook makkelijker op een wat kleiner podium. Afsluitende track Black Heart is het hoogtepunt van de set en zo denkt een stil en aandachtig 013 er ook over.

Rond de klok van half tien komt Floor Jansen samen met haar band het podium oplopen en meteen zijn alle blikken op haar gericht. Dat is ook niet zo moeilijk, want haar bandleden staan wat verder naar achteren opgesteld. De Nightwish-zangers bracht onlangs het album Paragon uit en vandaag opent ze meteen met de single Fire. Haar solo-album bevat veel rustigere songs, we hoeven dan ook geen harde metal te verwachten en deze verwachting blijkt dan ook snel te kloppen. Floor maakt er een behoorlijk persoonlijke avond van in haar voormalige provincie Brabant. Ze vertelt openlijk over haar huidige leventje, haar struggles met haar gezondheid en onzekerheden, de zorgen over haar moeder, over het ontstaan van het Paragon-album, maar ook over het feit dat haar Brabantse accent na al die jaren nog steeds niet is verdwenen en ze dat tijdens haar deelname bij De Beste Zangers nog even moest horen van een Hagenees en een Amsterdammer. Het is ook niet zo dat alles meteen een zware lading krijgt, want er is ook vrolijk nieuws: Floor is zwanger.

Net zoals bij de vorige clubtour staan er nummers van haar muzikale avonturen met After Forever, Northward en Nightwish op de setlist, maar het grote aantal covers zoals we deze bij die vorige tour hoorden hebben plaatsgemaakt voor de nummers van haar debuutplaat. Wat heeft ze met Paragon een mooi persoonlijk album afgeleverd en deze muziek is dan ook heel wat anders dan dat ze normaliter met Nightwish maakt. Deze nummers vragen om een meer luisterend publiek en de bezoekers aan 013 blijken zich prima aan deze rol te schikken. Tijdens de rustige nummers is het muisstil in Tilburg, men hangt aan haar lippen. Ook als Floor even plaatsneemt op een kruk om een rustigere track te vertolken is het muisstil en dat is wel eens anders bij concerten in de Brabantse popzaal. Dit alles is ook simpelweg de verdienste van Floor Jansen en haar band. Ze neemt haar publiek mee op haar muzikale avontuur en het open karakter van deze show. 013 krijgt een persoonlijk inkijkje in haar wereld en terwijl velen denken dat deze dame met Nightwish misschien een ruig bestaan beleeft komt bedrogen uit. Deze veertiger blijkt eindelijk een beetje van haar onzekerheden gewonnen te hebben en zichzelf een schouderklopje te geven en dit te benadrukken met de woorden: “Goed gedaan mevrouw Jansen”.

Deze persoonlijke avond wordt muzikaal omlijst met het spelen van het complete  debuutalbum. Bij de vele nieuwe nummers heeft Floor wel een verhaal te vertellen. Ook is de producer en tekstschrijver Gordon Groothedde aanwezig en dit zorgt voor haar nog een extra stukje spanning. Op Paragon staat namelijk één nummer wat niet van haar hand is en jarenlang in de persoonlijke kast van Gordon Groothedde lag en nu eindelijk het levenslicht heeft gezien. De live-uitvoering gaat haar overigens prima af. Floor heeft op de setlist ook wat tracks uitgezocht die goed bij deze avond passen en ook het publiek is blij om Our Decades In The Sun en Face Your Demons te horen. Dit zijn niet de enige nummers waarop het publiek zich vocaal mag laten horen. Schaamteloos zingt een uitverkochte zaal in Tilburg mee op Frozen-klassieker Let It Go.

Na ongeveer anderhalf uur zit de show in 013 erop, maar niet na een uitgebreid applaus en uiteraard nog een toegift. De titeltrack My Paragon heeft dan ook nog niet geklonken en dit geweldige nummer mag uiteraard op een avond zoals deze niet ontbreken. Met het vertolken van Daydream zit de show in 013 erop, maar zoals Floor Jansen al laat doorschemeren kunnen we mogelijk nog meer gaan verwachten. Nightwish heeft aangekondigd voor een lange tijd niet te gaan touren en hierdoor heeft Floor de kans om zich nog meer te kunnen richten op haar eigen muziek. Wie weet wat er nog meer in het vat zit!

Foto’s door Wendy Steenmans – Rockportaal.nl

gallery type=’flickr’ photoset_id=’72177720307451660′]

Related posts

Lordi + All For Metal – P60 (Amstelveen) 16/04/2024

Ozric Tentacles – De Effenaar (Eindhoven) 05/04/2024

Death Valley Girls + The Stone Souls – Willemeen (Arnhem) 13/04/2024