Home » For I Am King kondigt nieuw album aan

For I Am King kondigt nieuw album aan

door Maurice van der Zalm
482 views 3 minuten leestijd

De Nederlandse metal band For I Am King (FIAK) kondigt  zijn gloednieuwe (3e) studio-album ‘Crown’ aan voor donderdag 19 januari 2023. Het is de opvolger van voorganger ‘I’ uit 2018, die internationaal hoge ogen gooide bij fans en critici. Vandaag verschijnt tevens de nieuwe single ‘Disciples’, die eerder dit jaar werd voorafgegaan door de single ‘Liars’ en door de non-albumtrack (en meest gewaagde coverversie ooit) ‘Running Up That Hill’ van de iconische zangeres Kate Bush.

Frontvrouw Alma Alizadeh: “Ons vorige album ‘I’ was een metafoor over macht. Qua thematiek is ‘Crown’ – dus ook de nieuwe track ‘Disciples’ – daar eigenlijk een logisch vervolg op. Ik vind het interessant om te zien dat machthebbers, zoals een klassieke koning bijvoorbeeld, lang kunnen rekenen op de steun en loyaliteit van hun onderdanen, van hun discipelen. Ook al is hij megalomaan geworden omdat hij een kroon draagt die hem absolute macht verschaft waardoor hij zich onaantastbaar waant. Hoe dat afloopt wijst de geschiedenis inmiddels wel veelvuldig uit: hij misdraagt zich, misbruikt zijn almacht voor afschuwelijke doeleinden – “Hail The King, For I Am King”. Zijn discipelen blijven hem desondanks nog steeds lange tijd trouw; aanbidden en liefhebben hem zelfs. Maar uiteindelijk loopt het dan alsnog slecht met hem af omdat zijn volk de bloedige onderdrukking op den duur niet meer pikt en het heft in eigen hand neemt, met een executie van de koning als eindresultaat.”

Gitarist Koen Scheepens: “De cyclus van macht is de rode draad van ‘Crown’, die ook heel duidelijk visueel zichtbaar is. Want opnieuw hebben we ons album artwork in een renaissancistische stijl gegoten. De albumhoes toont bijvoorbeeld een kroon – het enige wat nog over is van de koning – die ondersteboven ligt, terwijl hebberige handen naar andere kronen (lees: naar de macht) grijpen. Op de achterzijde wordt de kroon weer meegenomen door iemand anders. Hopelijk komt die ditmaal wel in goede handen. ‘Crown’ staat bol van songteksten en visuele kunstwerken naar analogie van wat macht met mensen kan doen.”

Sinds zijn oprichting in 2013 heeft For I Am King twee albums uitgebracht (‘Daemons’ in 2016 en ‘I’ uit 2018 die internationaal hoge ogen gooide bij fans en critici) en wereldwijd talloze shows gegeven in onder meer Japan, China en Europa (o.a. Jera On Air, Wacken Open Air, Zwarte Cross, Metal Days, Into the Grave, Eurosonic-Noorderslag, FortaRock, Full Force, Paaspop, Into the Grave, Dokk’em Open Air, Breda Barst, 3FM en Q Music live radio).

Dat het album artwork absoluut niet zou misstaan in het Rijksmuseum Amsterdam toont tattoo artist Timothy Englisch in onderstaand filmpje. Englisch reproduceert het originele door Welder Wings gecreëerde artwork van ‘Crown’ op het formaat van een albumhoes als olieschilderij, pal tegenover Rembrandts ‘De Nachtwacht’ in de Eregalerij van het Rijksmuseum.

 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00