Home » Fortarock 2016: Zaterdag – Goffertpark (Nijmegen) 04/06/2016

Fortarock 2016: Zaterdag – Goffertpark (Nijmegen) 04/06/2016

door Maurice Tonies
246 views 9 minuten leestijd

Sfeer-Fortarock-2016-4Het zit het Duitse festival Rock Am Ring niet mee. Het slechte weer blijkt het nodige roet in het eten te gooien. Ook Fortarock had de afgelopen week last van flink wat regenbuien, waardoor het niet fijn opbouwen was voor de crew in het Goffertpark. Van het slechte weer is inmiddels niets meer te zien en het zonovergoten Nijmegen mag zich gaan opmaken voor twee dagen vol gitaren, heavy metal en hardrock. Het programma is dik in orde en de achtste editie van Fortarock staat op het punt om te beginnen!
Op de eerste festivaldag is nog niet het gehele terrein geopend. Het hoofdpodium wordt nog niet gebruikt en het terrein is met hekken wat kleiner gemaakt. Vandaag gaat het allemaal op twee podia gebeuren. Het Buma Rocks-stage is vandaag gereserveerd voor aanstormend talent en in de tent, het Large Rockhand-stage staan de grote namen geprogrammeerd.
De verwachtingen van Evra zijn hoog. Dit jonge vijftal uit Kopenhagen valt op door hun energieke optreden en de manier waarop ze verschillende metalstijlen in hun songs weten te verenigen. Toch kan het velen bezoekers niet boeien, zelfs niet als er half naakte vrouwen op het podium komen staan.
Tremonti-77De meesten gaan vanaf de ingang direct door naar de tent waar Mark Tremonti het podium zal betreden. Mark was in 2014 al op Fortarock, maar dan met Alter Bridge met Myles Kennedy als zanger. Dit keer mag hij het zelf gaan doen. Onlangs kwam het derde album van de band uit en dit lijkt in goede smaak te vallen bij metalheads die in schaduw van de tent staan te genieten.
Hibakusha-93Het Haarlemse Hibakusha is vandaag de eerste act uit Nederland die zich in Nijmegen mag laten horen. Het is tijd voor metalcore en vol overgave gaat de band van start. Het publiek doet vanaf het begin lekker mee met deze mannen, maar de techniek laat het tijdens deze show wat afweten. Ze hebben er een flinke klus aan om de band goed te laten klinken en dat is jammer, want de band gaat er helemaal voor. Hibakusha is er op gebrand een goede show neer te zetten en dat lukt ze vrij aardig. Dolenthousiast speelt de band een prima set, waarbij ze graag de nummers wat oprekken. De energie en het enthousiasme zorgt er voor dat het publiek het slechte geluid negeert en vrolijk de vuisten in de lucht plant.
Avatar-69De twee podia sluiten vandaag naadloos op elkaar aan, waardoor de bezoekers van Fortarock niets hoeven te missen en dus heel veel optredens kunnen gaan bekijken. Er is dus elke keer een volksverhuizing aan de gang en de tent loop goed vol als Avatar begint. De Zweedse formatie weet wel hoe ze een feestje kunnen bouwen op het podium en gekleed in ludieke uniformen hebben ze het publiek direct met zich mee. Zanger Johannes dirigeert de massa met zijn stok en trekt gekke gezichten. Er is een hoog entertainmentgehalte zonder dat dit de show schaadt. De zanger jut het publiek graag op en wil “the horns” zien en dat is tegen geen dovemansoren gezegd. Meteen reageert de massa en gaan de vingers de lucht in.  Avatar is populair en er staan veel fans met een shirt van de band vooraan vol overtuiging mee te zingen. Ook verder achterin de tent blijft het optreden fier overeind en geniet men van de verrichtingen van de Zweden. Het melodieuze karakter van de nummers brengt een aangename afwisseling op Fortarock.
Heidevolk-41Heidevolk is geen vreemde naam meer in Nederland. De groep uit Arnhem combineert folk en metal, maar doet dit in de Nederlandse taal. De band bracht vorig jaar alweer hun vijfde album Velua uit, waarop allerlei verhalende nummers en thema’s voorbijkomen. Dit is vandaag ook op Fortarock het geval. De band vertelt graag waar de nummers over gaan, waardoor de aandacht nog meer op de teksten is gericht. Heidevolk laat het publiek dansen en als een nummer Het Bier Zal Weer Vloeien heet dan vraagt men erom…. Het is dorstig weer in Nijmegen en het publiek laat ook het gerstenat goed smaken. Met deze warme temperaturen kan dit soms net even verkeerd uitvallen en de eerste aangeschoten bezoekers dienen zich al aan. Heidevolk brengt met hun Nederlandstalige folk net de gewenste afwisseling op de harde lineup van vandaag. De melodieuze klanken en het tweestemmige geluid missen hun uitwerking niet vandaag, maar dat sommige bezoekers het ook weer eentonig vinden valt deels ook wel te begrijpen. Je kunt ook niet iedereen tevreden houden.
Gojira-56Dat geldt niet voor Gojira. De Franse grootmacht zet binnen no-time de tent op zijn kop. Dit is vooral de verdienste van drummer Mario Duplantier. Het strakke spel zorgt ervoor dat de rest van de band simpelweg maar hoeft aan te haken. Van Gojira verschijnt deze maand het nieuwe album Magma en vandaag krijgt het publiek alvast een voorproefje. Het is niet alleen harde metal bij Gojira, er is ook ruimte voor melodieus gitaarspel, waardoor het een heerlijk gevarieerd optreden wordt, waarbij het technische niveau enorm hoog ligt. Alles wordt tot in perfectie uitgevoerd, waardoor we eigenlijk al met het hoogtepunt van de dag te maken krijgen. Dit beseft het publiek ook, want na elk nummer lijkt het applaus alleen maar meer te worden. Naast het nieuwe materiaal geniet het publiek maar al te graag van bekende nummers zoals L’Enfant Sauvage. Als het optreden er bijna opzit mag drummer Duplantier zich opnieuw bewijzen door een drumsolo te spelen en wederom mogen we ons vergapen aan zijn verrichtingen. Wat moet het voor Gojira fijn zijn om zo’n muzikant in je midden te hebben.
Legion-of-the-dammed-3Als afsluiter op het Buma Rock-stage is vandaag Legion Of The Damned ingeschakeld. De Limburgers timmeren de afgelopen jaren behoorlijk aan de weg. Zo tourden ze al met regelmatig door Europa en daarom is het niet gek dat ze vandaag ook op Fortarock staan. Het festival heeft al diverse stijlen laten horen en nu is het de beurt aan de trashmetal. Even wat minder melodieuze klanken, maar luide vocalen en harde drums. Helaas is ook nu het geluid niet al te best op het podium. Wat is het toch jammer dat men kennelijk het geluid niet goed op orde heeft vandaag op het Buma-stage. Een band zoals Legion of the Damned verdient een veel beter geluid, want de kunsten komen zo niet tot hun recht. Gelukkig is het publiek vergevingsgezind en blijft staan kijken naar de verrichtingen van de Limburgers. Velen scanderen de teksten luid mee en helemaal vooraan gaat men helemaal los. Legion Of The Damned maakt ook vandaag hun livereputatie meer dan waar.
Within-Temptation-33In de tent vindt vandaag een unieke primeur plaats.  Within Temptation maakt hun debuut op Fortarock. Na al die jaren is het eindelijk zover en de tent staat opmerkelijk niet helemaal vol. Is Nederland al een beetje klaar met de verrichtingen van Sharon Den Adel en haar mannen? Vandaag trakteert de band, die overigens al 20 jaar bestaat, het publiek van Fortarock op een degelijke festivalset zoals we van ze gewend zijn. Op de achtergrond kunnen we heel wat clips bewonderen en ondertussen genieten we van het heerlijke stemgeluid van Sharon Den Adel. Achterin de tent laat het geluid aan het begin nog wat ten wensen over, maar dat wordt al snel veel beter. Within Temptation haalt alles uit de kast en continu zijn er pyro’s te bewonderen. Vooraan moeten deze vuurkanonnen erg warm zijn, maar een doorgewinterde fan maalt daar niet om. Nee, die juichen als zangeres Caroline van The Charm The Fury op Silver Moonlight komt meebrullen. De band heeft het enorm naar hun zin op het podium en de gitaristen zoeken elkaar regelmatig op. Sharon jut het publiek graag op en spoort ze aan om mee te zingen. De vele shirts verraden al dat er veel fans aanwezig zijn, dus het meezingen is geen probleem. De set op Fortarock wordt afgesloten met klassieker Mother Earth en dan lijkt het er echt op te zitten. Gelukkig laat dan het publiek van zich horen en nog eenmaal keert de band terug op het podium. Zangeres Sharon moet haar bandleden nog wel even het podium oproepen, maar dan blijkt er nog een nummer bewaard te zijn voor Fortarock. Nee, geen Ice Queen vandaag, maar het nummer What Have You Done, wat de band opnam met Keith Caputo is de afsluiter van deze warme eerste dag op Fortarock.
Zo kan Fortarock terugkijken op een geslaagde eerste festivaldag met de nodige variatie. Allerlei stijlen hebben zich op de twee podia laten horen en na zo’n succesvolle dag wil men uiteraard nog veel meer. En dat kan! Op zondag lonkt een bomvol programma met grootse namen en ongetwijfeld een meer dan warm zonnetje!
Foto’s door Harm Lourenssen

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00