Fortarock XL 2013 – Goffertpark (Nijmegen) 01/06/2013

Fortarock XL. Fortarock extra groot! Was de vierde editie van Fortarock in 2012 met headliner Slayer al met 7500 bezoekers uitverkocht, vandaag verwacht de organisatie 50.000 bezoekers. Dat vraagt om een andere locatie. Voorheen was het park Brakkenstein waar de metalliefhebbers te vinden waren, nu is het in het Goffertpark. Bij aankomst in Nijmegen staan er al lange files om bij het park te komen. Helaas zorgen deze files ervoor dat velen het eerste deel van het programma moeten missen.
Ondanks de files in de stad, is het in het park al aardig druk. Het festival is mooi aangekleed en er zijn twee openluchtpodia en een tent te vinden waar het geweld allemaal moet gaan plaatsvinden. Veel mensen hebben zich verkeken op het weer. Het is een stuk kouder dan in eerste instantie verspeld werd en er staat veel wind. Er is veel diversiteit aan eten te vinden, voor elke culinaire liefhbber is er wat wils. Ook als je op zoek naar bent naar een nieuw t-shirt, cd, lp van je favoriete band of voor andere accesoires ben je vandaag op het goede adres, de festival market heeft het allemaal.
Audrey Horne mag op het Jägermeister stage het festival openen, terwijl dat Amenra dat voor zijn rekening neemt op het Monster Energy Stage. Doordat er veel bands tegelijkertijd spelen zullen de bezoekers helaas moeten kiezen. Wij kiezen voor de Noorse band Audrey Horne. Zanger Toschie krijgt het publiek vrijwel meteen vanaf het begin mee, ondanks dat de meeste nog moeten wennen aan deze nieuwe versie van Fortarock. De band besteed veel aandacht aan het publiek en de camera’s. De meesten ervaren dit als een goede opener van het festival.
Ondanks de files weten de vaste fans van Delain toch op tijd het eerste vak van Main Stage te bereiken. Als zangeres Charlotte Wessels het podium betreedt gaat er luid gejuich op. Gekleed in een hotpants weet ze meteen alle aandacht naar haar te trekken. De band heeft er duidelijk zin in en voelen zich thuis op het grote podium. Delain zet een goede show neer zonder echte uitschieters. Later op de dag verteld Charlotte in een interview met Rockportaal dat ze veel last van haar stem heeft. Gelukkig kon het optreden toch gewoon doorgaan en zullen de meeste mensen er niet veel van gemerkt hebben.
De Britse jongens van Hacktivist zetten de boel  op het Jägermeister podium op zijn kop met een cross-over van Hip-Hop en Hardcore. Ze lijken onvermoeibaar en het publiek gaat er helemaal in mee. Zangers Ben en Jermaine springen met hoge snelheid over het podium en zwepen de toeschouwers op. Helaas kan Five Finger Death Punch wegens logistieke problemen niet optreden maar de organisatie heeft een goede vervanger gevonden in het Nederlands Textures. Door het interview met Airbourne kunnen we het optreden van deze band niet bijwonen maar we horen na het optreden dat ze een goede indruk hebben achtergelaten.
Op het Main Stage klinkt de tune van `The Terminator`. Deze alom bekende intro betekent ook meteen de aftrap van de show van Airbourne. De band uit Australie, waarmee Rockportaal vandaag al eerder sprak, is op tour om hun nieuwe album “Black Dog Barking” te promoten. De energie spat vandaag van het grote podium. Binnen no time gutst het zweet van het hoofd van de zanger en weet hij het publiek voor zich te winnen. Hun sound doet enorm denken aan AC/DC, maar ook zijn er veel gelijkenissen met andere klassieke rockhelden. Vandaag bevat hun set een aantal nummers van het nieuwe album, maar ook komt het oude materiaal aan bod. Wie de band eerder heeft gezien op een festival weet dat Joel graag de hoogte in gaat en het podium beklimt. De organisatie ziet dan ook met lede-ogen toe hoe hij het podium beklimt en tot groot vermaak van het publiek nog een deuntje speelt op meters hoogte. Airbourne maakt op veel bezoekers indruk en heeft er na vandaag zeker weer een aantal fans bij.
Ook het programma op het Monsters Energy Stage liegt er vandaag niet om. Deze tent trekt behoorlijk wat bezoekers en ook rondom dit podium staan nog heel wat mensen om te luisteren naar onder andere Mastodon. Deze grootheden stonden de afgelopen jaren al een aantal keer succesvol op de podia in Nederland. Vandaar dat het ook zo druk is bij deze band die veel van hun laatste album `The Hunter` laten horen. Helaas wordt de band geplaagd door slecht geluid, waardoor niet alles even goed overkomt. Het geluid komt als een grote massa op je af, terwijl er juist veel meer lagen in deze muziek zitten. Desalniettemin hoeven we niet te klagen, want deze band weet met hun oerklanken de bezoekers absoluut te vermaken. Eigenlijk hadden zelfs bij dit podium buiten schermen mogen staan om zo ook de mensen die buiten de tent staan een mooie blik te gunnen.
Het Finse Fintroll maakt hun opwachting op het Jägermeister podium. Gehuld in make-up en grote trol-oortjes maken zij een fantasierijke indruk. Duistere klanken worden afgewisseld met vrolijke geluiden. De mensen voor het podium kunnen niet stil blijven staan. De muziek werkt erg aanstekelijk en het wordt een groot feest!
Wie bijna geen introductie meer nodig heeft zijn de heren van Motorhead. De band bestaat al sinds 1975 en is eigenlijk nooit uit beeld geweest. Zo ook vandaag op het Main Stage. Al vrij snel stelt zanger Lemmy de band voor, zoals hij altijd opent: “We Are Motorhead, We Play Rock ‘N Roll”. Hier valt weinig aan toe te voegen. De band weet na al die jaren nog steeds te presteren, maar de de stem van icoon Lemmy wordt er echter niet altijd beter op. Elke keer is het weer spannend of hij het einde van de show nog volmaakt. Er wordt flink gesprongen en meegezongen. Als aan het begin van de set al “Damage Case” zit gaan de keeltjes al ver open. De band is nog immer populair. Ook achteraan op het groots gevulde veld staan mensen naar de band te kijken. Na een misschien te lange drumsolo sluit de band af met een voor velen favoriet blok. Er wordt flink gedanst op “Going To Brazil’ en iedereen brult graag mee op “Ace Of Spades” om vervolgens nog eenmaal los te gaan op “Overkill”.
We pakken nog snel een paar nummers van de Duiste metalband Kreator mee voor dat we terug keren naar Main stage. Drie jaar geleden stonden zij ook al op Fortarock en nog steeds wil menig metalliefhebber bij deze band vooraan staan. Zanger Miland “Mille” Petrozza roept alle fans op tot het maken van een cirkelpit. Al vanaf het begin geeft het publiek hier gehoor aan. Kreator is niet voor mietjes!
Op Fortarock XL is vandaag ook een plek ingeruimd voor het Deense Volbeat. De band stond al vaker op een Nederlands podium, maar tegenwoordig is enkel het grootste podium groot genoeg. Begin april bracht de band hun vijfde album uit en veel fans willen wel eens horen hoe een aantal nummers het live gaan doen. De enthousiastelingen gaan meteen vol aan de bak, maar helaas hebben we te maken met slecht geluid. Naast dat het geluid nogal eens wegwaait wordt de show geplaagd veel gepiep. De band laat zich er niet door uit het veld slaan en speelt vrolijk door. Niet alles wat ze laten horen is perfect. Het nummer `Sad Man´s Tongue` wordt ingeluid met een ode aan Johnny Cash door `Ring of Fire` te spelen valt niet helemaal goed. Het stemgeluid van zanger Poulsen past er gewoon niet bij. Hij kan zich dan ook maar beter richten op eigen materiaal, wat ook bij het publiek veel beter in de smaak valt. Ze kennen de teksten en zingen dan ook graag mee. Het is echter wat gladjes wat ze tegenwoodig laten horen. Het rauwe randje is met het polijsten wel verdwenen. De enige keer dat het er echt stevig aan toe gaat is als Volbeat de overleden Jeff Hanneman van Slayer een ode biedt met een stukje `Raining Blood`. Slayer blijft heilig voor Fortarock, wie de band vorig jaar nog als afsluiter wist te strikken. Volbeat zet een degelijke set neer, maar het echte harde rocken is er niet meer bij.
Ultieme afsluiter vandaag is Rammstein. De gehele dag lopen er bezoekers rond met een shirt van deze Duitse groep. Voor het Main Stage staat dan ook een gigantisch grote mensenmassa te wachten tot de Duitsers gaan aftrappen. Snel spurten bezoekers van de show van Opeth naar het Main Stage. Helemaal lyrisch over de show van Opeth maken ze zich klaar voor Rammstein. Vanaf het begin van het optreden weet Rammstein te imponeren. Hun vuurwerk en special effects brengen niets nieuws, maar het is wel eenzame klasse hoe de band het publiek weet te vermaken. Het is een visueel spektakel en dat terwijl de band ondertussen keihard doorspeelt. Ondanks alles wat er te zien is horen we gitaren, zang, toetsen, drums, de gehele band. Het is meezingen vandaag, want de band schotelt enorm veel hits voor. Tussen de nummers door wordt er continu gesleuteld aan de show om weer andere dingen te laten zien. Zo moet de toetsenist het vandaag weer ontgelden in de kookpot en levert het weer een lachwekkend schouwspel op. De bezoekers van Fortarock kennen de nummers wel en dit hoor je. Of ze nu `Keine Lust`, `Feuer Frei`, `Du Hast`, `Buck Dich` of `Ich Will` moeten zingen, het maakt allemaal niet uit. Het is allemaal gesneden koek. Tussen het headbangen en springen door weet de band ook kippenvel te creeeren. Halverwege de set komt een mooi `Ohne Dich` voorbij, maar het ultieme moment is als Rammstein slechts met pianobegeleiding `Mein Herz Brennt` speelt. Zo klein en intiem kunnen de mannen dus ook klinken. Afsluiter `Pussy` doet er dan eigenlijk niet eens meer toe. Rammstein sluit Fortarock XL op een schitterende wijze af.
Fortarock XL heeft vandaag dan ook een groots festival met flinke namen gepresenteerd. Daar waar eenieder bang was dat het te massaal zou gaan worden heeft niet echt te klagen gehad. Helaas moesten er soms concessies worden gedaan om te kiezen welk optreden je wel of niet zou gaan zien. Dit is echter op menig festival het geval. Nederland mag in ieder geval blij zijn met een festival wat de liefhebber van hardere muziek een podium biedt. Hoewel de zon misschien iets meer had mogen schijnen mogen we concluderen dat deze editie enorm geslaagd is. We wachten dan ook vol spanning af wat de organisatie volgend jaar weer uit de hoge hoed weet te toveren! We zijn er graag weer bij!Related posts

Master + Arroganz + Zeit -Elpee (Deinze, België) 12/06/2024

The Ruins Of Beverast – Wayfarer – Effenaar (Eindhoven) 12/06/2024

Freddie And The Vangrails + Röt Stewart – Aap (Gent, België) 07/06/2024