Interview Delain op Fortarock XL

Op Fortarock XL staan vandaag ook een paar bands uit Nederland. Een daarvan is de band Delain. De band mocht het spits afbijten op het Main Stage. Een grote eer om op een festival zoals dit überhaupt te mogen spelen. Ook heeft de band nog een nieuw album uitgebracht, kortom genoeg dingen om het eens over te hebben in een interview. Rockportaal sprak vandaag dan ook met frontvrouwe Charlotte Wessels.
Fortarock XL is een festival met een flink affiche. Hoe is het om daar tussen te mogen staan? Zijn jullie dan extra gespannen of voelt het net als elk ander optreden? Is het anders dan om voor een dergelijk groot publiek te staan of is het enger om in een kleine zaal te staan waar weinig bezoekers zijn?
– Het is erg tof om op een groot festival als Fortarock XL te mogen staan. De namen die liegen er niet om en ook zijn dit soort festivals schaars in Nederland. Echter heb ik er niet op mijn gemak naar kunnen toeleven. De afgelopen dagen heb ik last van mijn stem en dan werk je toch wat stressvoller naar zo’n concert toe. Gaat het publiek merken dat er wat aan de hand is, kan ik wel presteren zoals ze van mij gewend zijn? De zenuwen nemen dan toch wat meer toe en is het moeilijker om van het moment te genieten. Gelukkig bleek het allemaal wel mee te vallen, maar ik heb me er wel bijzonder veel zorgen om gemaakt. Achteraf kan ik dan ook meer genieten van het festival. Festivals als deze zijn enorm belangrijk. Onze eigen clubshows natuurlijk ook, maar dan spelen we veelal voor een eigen publiek wat onze muziek al kent. Op een festival komen veel bezoekers die mogelijk je muziek nog niet kennen en we zo nieuwe liefhebbers voor ons kunnen winnen. Of we nu voor een groot publiek of een klein publiek spelen maakt het voor de zenuwen niet uit, die zijn er voor allebei.

Onlangs verscheen jullie nieuwe album “Interlude”. Het is een verzamelaar met zowel een paar nieuwe nummers, wat covers en een aantal livetracks. Wat vinden jullie zelf van dit album wat oogt als een tussenplaat?
– Ikzelf ben geen fan van bonusplaten waarop slechts wat extra materiaal staat. Het lijkt dan zo simpel om maar wat materiaal wat je toch hebt liggen te bundelen en uit te brengen. Dit is bij “Interlude” niet het geval. De nieuwe nummers die het album “We Are The Others” niet hebben gehaald zijn geen minderwaardige tracks. We wilden ze ook niet bewaren voor een nieuw album, want ze passen meer bij de huidige tijd waarin we nu zitten. We hebben ons er dan ook niet makkelijk afgemaakt ofzo. Er heeft heel wat werk gezeten in het maken van dit album. Het moet dan ook niet gezien worden als een album met wat “leftovers”. Ook de live-nummers zijn bewust gekozen om iets mee te doen. Voor wie de special edition heeft gekocht krijgt een mooie registratie van het Metal Female Voices festival erbij waar we ook zelf erg blij mee zijn. Een mooie herinnering om op terug te kijken en voor wie het gemist heeft een mooie kans om het alsnog te zien.
In de toekomst staat er een behoorlijke tourschema voor de deur. Wat kunnen jullie daar over vertellen?
– We mogen inderdaad niet klagen. We hebben al best veel gedaan. We zijn naar Rusland en Japan geweest om daar te spelen en in het najaar gaan we met Kamelot naar Noord-Amerika om daar een tour te gaan doen. Een paar jaar geleden hebben we al met deze band een tour door Europa gedaan en dat is ons erg goed bevallen. Het zijn fijne mensen om mee te werken en we kijken dan ook erg uit naar het avontuur in Noord-Amerika. We hebben daar eigenlijk nog nooit voet aan wal gezet. Het is dan ook voor ons een belangrijke stap om daar te gaan spelen. We willen dan ook graag nieuwe fans gaan werven. We hebben er enorm veel zin in. Naast deze tour gaan we begin 2014 ook met onze vrienden van Within Temptation op een flinke Europese tour. Gaaf om op zoveel plekken te mogen spelen. Deze tour eindigt in de Heineken Music Hall en dat is helemaal gaaf. Rockportaal vraagt zich dan ook af waarom? Charlotte vervolgt met het verhaal dat ze daar… Muse en Radiohead heeft gezien. Even waren we bang dat er een of andere boyband genoemd zou worden, maar dit is niet het geval. Nee, ik heb daar Muse en Radiohead gezien en dat was echt te gek Om dan ook in die zaal te mogen staan voelt toch een beetje als het delen van het podium. Dit is toch de plek waar zij ook hebben gestaan. Een stukje verbondenheid mag je wel zeggen. Het voelt echt als een mijlpaal. Hoewel ik dat nu ook wel kan zeggen over de ZiggoDome. Daar zouden we ook wel heel graag willen gaan staan.
Je zou zeggen dat je door het vele touren en spelen aardig wat geld zou kunnen verdienen. Kan je er dan ook van leven door in Delain te spelen?
– Dat wordt vaak wel gedacht. Echter neemt het spelen in een band ook heel wat kosten met zich mee. Het is niet makkelijk om een tour in Rusland en Japan te doen en daar gaat heel wat geld in zitten. Ook het opnemen van een nieuw album is geen goedkope klus. Voor het album “We Are The Others’ hebben we best veel geld uitgegeven. We willen graag de beste kwaliteit en daar betaal je dan ook voor. Het verdiende geld gaat dan ook weer in de band zitten om weer nieuwe dingen te kunnen doen. Het is zelfs zo dat ik nog studeer en eigenlijk over twee weken mijn scriptie af moet hebben. Rockportaal ziet niet echt een laptop liggen en vraagt zich dan ook af wanneer Charlotte dan ook tijd heeft. Ze zucht dan ook nog en geeft vervolgens aan dat dit mogelijk in de late uurtjes dan ook nog moet gaan gebeuren. Dit zijn overigens wel de uren waarop ik graag werk en er het beste naar boven komt. Echter is het wel zo moeilijk om de eerste letters op papier te krijgen. Voor het schrijven van teksten werkt het eigenlijk ook zo, maar soms blijkt dat de teksten waarvan ze dacht dat ze helemaal geweldig waren het overdag toch niet helemaal zijn. Het afstuderen gaat dan ook nog een flinke klus worden, maar trots vertelt ze dat ze slechts een half jaar vertraging heeft opgelopen, terwijl anderen al veel langer bezig zijn met een opleiding.
Delain heeft een flinke schare fans. Hoe fijn is het om een flinke fanbase te hebben?
– Een trouwe fanbase is heel erg fijn. Zij zijn er continu voor je. Of je nu op clubtour bent door Nederland of je staat op de grote festivals. Ze kopen trouw een kaartje en eigenlijk staan ze praktisch altijd vooraan. Op een dag als vandaag waarop ik me niet echt fit voel en me behoorlijk druk maak is het erg fijn dat zij er zijn. Het stelt je gerust dat je op hun komst kunt rekenen. Dit merk ik ook als ik de berichten op de Social Media lees. Op momenten dat het even tegenzit helpen zij je er doorheen. Een lief piepklein berichtje kan soms dat verschil maken. We zijn ze dan ook erg dankbaar!

Related posts

Boskat: We proberen vanuit het hart, niet het brein te werken

Tusky: We hebben ervoor gekozen dat de focus nu vooral naar de muziek gaat

Moose (Kill The Lights): We zijn gewoon vijf mannen in een band