Home » Fozzy – Do You Wanna Start A War

Fozzy – Do You Wanna Start A War

door Maurice van der Zalm
88 views 2 minuten leestijd

Press_CoverWat wilde jij worden toen je (nog) jong was? Chris Jericho had twee wensen. Allereerst wilde hij professioneel worstelaar worden. Zijn ‘American Dream’ volgend lukte dit inderdaad. Zijn tweede wens echter was om ook rockster te worden. Toen hij gitarist Rich Ward tegenkwam die uitsluitend voor de lol covers speelde, lag de toekomst voor Fozzy open. Hoewel ik bij de naam Fozzy visioenen krijg van de Muppets en zelfs telkens Fuzzy van Grant Lee Buffalo in mijn hoofd hoor, is Fozzy een band die zich genesteld heeft in de rock/metalwereld. Zeker toen Century Media de band omarmde met de cd Sin And Bones uit 2012.
Anno 2014 komt de band met Do You Wanna Start A War. Een uitstekende cd met uitsluitend rocknummers gestoeld op Amerikaanse leest. Rich Ward weet met zijn gitaarriffs de perfecte basis te leggen voor hoogstaande composities. Met Chris Jericho is het entertaingehalte tevens van hoge kwaliteit. Met het titelnummer zet Fozzy meteen de toon. Het geluid neigt wat naar Def Leppard wanneer we een vergelijking willen trekken. Rock met herkenbare ballen. Ook het anti-liefdesliedje Bad Tattoo en het gegarandeerd populaire Lights Go Out nemen je mee op de rocktour. Fozzy heeft wat dat betreft een goed oor voor goed-in-het-gehoor-liggende nummers. Ook Tonight zal het goed doen in de charts. Er zijn op de cd de nodige tempowisselingen te vinden. Died With You en One Crazed Anarchist zijn lekker stroperig, terwijl Brides Of Fire en afsluiter Witchery een flink tempo in zich hebben. Ook op zanggebied valt One Crazed Anarchist op. Door de invloeden van de zware zang van Rich krijgt het nummer wat meer power. Mijn favoriet qua zang is echter toch het nummer Scarecrow. Het start met een lieflijk jaren zeventig zangstuk, maar ontaardt al gauw in een zwaar metalnummer met een rauw stemgeluid. Doorheen het nummer komt er genoeg melodie kijken waardoor het toch wel mijn favoriet is geworden. Dat de band een coververleden heeft komt waarschijnlijk tot uiting in de ABBA cover SOS. Van mij hoeft het niet zo, maar het past bij de band.
Fozzy heeft met Do You Wanna Start A War een puike cd afgeleverd die liefhebbers van (Amerikaanse) rockmuziek zeker zal aanspreken. De mix van melodieuze (mainstream)rock, zware metal en uptemponummers maakt het tot een cd die na meermalen nog altijd niet gaat vervelen. Qua entertainment is het voor mij een band ik volgend jaar graag op de festivals tegen wil komen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00