Home » Freedom Call – The M.E.T.A.L. Fest

Freedom Call – The M.E.T.A.L. Fest

door Maurice van der Zalm
1,5K views 3 minuten leestijd

Bij de naam van Freedom Call maakt mijn hart een klein vreugdesprongetje want muziek van Freedom Call zorgt voor een stuk ontspanning en de band rond oprichter/zanger/gitarist Chris Bay is met recht de vaandeldrager van het genre ‘happy metal’.

In de bijna 25 jaar heeft de band menig fijn studioalbum afgeleverd met daar tussendoor een aantal livealbus en in 2013 nog een Best Of. Het laatste product van de band dateert echter alweer uit 2019. Dat neemt niet weg dat de fans nog altijd als één persoon achter de band staat. Een nieuw album lag aanvankelijk niet in de planning, maar toen Chris hoorde dat het optreden op het Metalfest in Pilsen (Tsjechië) gefilmd zou worden door 8 tot 10 professionele camera’s was het idee van een nieuw livealbum geboren. Om het geheel af te maken werd besloten om ook de show in Regensburg op te nemen en beide optredens uit te werken tot een fraaie liveregistratie die op CD en Blue-Ray beschikbaar is.

Naast de muziek is er nog genoeg materiaal te vinden op de Blue-Ray. Backstage beelden en road-movie rond 70000 tons of metal zijn zaken die je als liefhebber graag ziet. Daarbij heeft de band als bonus nog een bijzondere metalversie van Hallelujah van Leonard Cohen opgenomen.

Ten aanzien van de muziek start de CD met een nieuwe compositie The M.E.T.A.L. Fest. Een nieuwe single waarop Freedom Call precies doet wat men van hen verwacht. Het is fraaie uptempo powermetal waar je vrolijk van wordt. Chris Bay geeft aan dat ze zich na 25 jaar tegenover niemand meer hoeven te bewijzen en dat blijkt uit deze nieuwe compositie. Het is gewoon happy metal dat uit alle Freedom Callporiën naar buiten komt.

Het optreden start na het intro met Union Of The Strong dat op het album Beyond te vinden is om van daaruit nog een stap in de tijd terug te doen met Tears Of Babylon dat te vinden is op het album Legend Of The Shadowking uit 2010. Daarna staat het laatste album M.E.T.A.L. centraal  tot de helft. De tweede helft van het optreden komen de diverse klassieke Freedom Callcomposities om de hoek kijken. Met Freedom Call, Power And Glory, Metal Is For Everyone, Warriors en Land Of Light (dat sterk doet denken aan The Final Countdown) weet Freedom Call ook dit optreden naar een hoogtepunt te stuwen.

Het optreden op dit album is van voor tot achter een feestje en bands als Gloryhammer en Alestorm mogen gerust een stapje terug doen als eerbetoon aan deze powermetallers die de happy metal toch wel uit lijken te hebben gevonden. Zeker wanneer je bijvoorbeeld Far Away beluistert. En bij Metal Invasion uit 2002 weet je bijna zeker dat Powerwolf eveneens een liefhebber is van deze partyband.

The M.E.T.A.L. Fest is een mooie liveregistratie en gaat er bij de fans van Freedom Call in als zoete koek (met een goed glas bier erbij). Liefhebbers van powermetal doen er ook goed aan om dit schijfje aan te schaffen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00