Home » Frijid Pink – The Deram Recordings

Frijid Pink – The Deram Recordings

door Xander Pas
1,9K views 3 minuten leestijd

Frijid Pink is geen geheel onbekende band. Met hun cover van het welbekende House of the Rising Sun kreeg deze band uit Detroit begin jaren 70 een redelijke naamsbekendheid. Voornamelijk in hun thuisland, hier in Europa was de cover van The Animals de ultieme versie van het nummer waarvan de oorsprong ietwat onduidelijk is.

Waar velen het misschien bij de single van House of the Rising Sun hebben gehouden, was ik altijd nieuwsgierig naar meer. Frijid Pink maakte het nummer eigen. Helaas zijn zowel het debuut als Defrosted erg moeilijk te vinden in Europa en de UK en waren deze albums een tijd lang buiten mijn bereik. Totdat Repetoire Records het album in 2015 van een heruitgave op LP voorzag. De CD die ze in de jaren 90 hadden uitgebracht was namelijk niet meer zo makkelijk te vinden en ik kocht toen tientallen LPs aan de lopende band met mijn eerste baantje. De eerste keer naar nummers als God Gave Me YouDrivin’ Blues en End of the Line luisteren vergeet je niet snel. 9 uitstekende blues rock nummers, die ik de afgelopen jaren eigenlijk te weinig heb gedraaid.

Dat er meer was van deze band ontdekte ik een jaar of 2 geleden, toen ik de band weer herontdekte. Het debuut was zijn kracht niet verloren en Defrosted beviel me nog beter. Deze albums verdienen het gehoord te worden. Dat vonden ze bij Cherry Red en Esoteric Recordings ook. Met deze dubbel CD brengt dit welbekende en gerespecteerde label deze twee albums opnieuw tot leven, met bonus tracks als kers op de taart.

Veel nieuws brengen de bonus tracks echter niet. Deze waren eerder al beschikbaar als single en als het goed is ook op de Repetoire Records CD uitgaves. Toch is het een essentiele toevoeging, aangezien geen van deze nummers op de originele albums te vinden waren. Met name Shorty Kline is een persoonlijke favoriet.

Met veel labels die zich in heruitgaves specialiseren, is het vaak nog maar de vraag of ze toegang tot de originele master tapes krijgen. In het geval van Luther Grosvenor’s Under Open Skies was dit namelijk het geval, wat resulteerde in een hele mooie CD met goed geluid. Waar de Repetoire records LPs beter klinken dan deze CD uitgave van Esoteric Recordings, klinken ze wel betere dan de Repetoire Records CDs. Dit is momenteel de beste beschikbare versie van deze albums op CD, al is dit wel een gevalletje waarbij ik de muziek op LP prefereer.

Al met al een mooie releases vol met informatie en stuk voor stuk hele fijne nummers. Voor de (toekomstige) Frijid Pink fan een essentieel onderdeel van de collectie. Wederom mooi werk van een van de betere reissue labels. Ik ben benieuwd welke band als volgende aan de beurt is voor een release zoals deze, ik kijk er alvast naar uit. Tot die tijd kan ik genieten van twee schijfjes vol met favoriete nummers die nog altijd fris en tijdloos klinken.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00