Home » Weitjerock 2023- IJzendijke 29/07/2023

Weitjerock 2023- IJzendijke 29/07/2023

door Jochem van der Steen
3,K views 6 minuten leestijd

De laatste zaterdag van de maand juli staat in IJzendijke in het teken van de 2023 editie van Weitjerock. Na een opwarming op de vrijdag, met diverse DJ’s, staat de line-up voor de zaterdag vol geprogrammeerd met diverse bands.

Waar de dag nog wat nat begint, trekt (wat later blijkt) de laatste bui tijdens Elephant over de ‘Wei’, waarbij het (vroege)publiek zich hierdoor niet laat weg jagen. Met en zonder poncho’s wordt zichtbaar genoten van de indieband, welke steeds steviger aan de weg timmert.

Met de ligging in Zeeuw-Vlaanderen, is ook de grens met onze zuiderburen niet ver weg. Dat uit zich dan ook goed in de line-up van de 2023 editie van Weitjerock, waarbij veel Belgische acts zijn terug te vinden op het programma. Waaronder ook de nog ‘jonge’ band Mayorga. Het kwartet uit Vlaanderen is nog maar enkele jaren bij elkaar. De chemie op het podium tussen de band leden ontbreekt nog misschien een beetje, of is ook wat Vlaamse bescheidenheid, maar dat geldt zeker niet voor de muzikale chemie.

Naast de nieuwe talenten, biedt Weitjerock in 2023 ook de ruimte aan de wat meer ervaren acts. Hieronder ook School Is Cool, welke al de nodige jaren meedraaien in het circuit en op Weitjerock ook hun fans hebben meegenomen. Zoals zanger Johannes zelf aangeeft, brengt de band veel ‘Energie’ (met Vlaamse tongslag) met zich mee.

Zo aan het eind van de middag en het begin van de avond is het in de Tivoli tent tijd voor het ruigere werk. De band RHEA zet een lekkere rock show neer, waarbij de eerste corna’s de lucht ingaan, maar ook het minder uitbundige publiek geniet van het gitaarwerk van de heren uit, jawel, België.

Weitjerock kent een gevarieerd programma, waarbij zowel jong als oud publiek aan zijn trekken kan komen. Voor de kids is in de middag een programma ingericht in de Petit Paris, waar in de avond de silent disco de bühne overneemt. Zelfs een rollator houdt het publiek niet van de weide af, met zelfs persoonlijke escorte door de beveiliging door de Tivoli tent.

Een Nederlands tintje, met ook weer een Belgische invloed, maar ook invloeden uit de UK komen terug op de mainstage, de Maurits stage, met het aantreden van Sloper. De band opgericht door Mario Goossens (Triggerfinger) en Cesar Zuiderwijk (Golden Earring), kenmerkt zich dus door de dubbele drummers, waarbij beide heren live hier nog een extra show element aan toevoegen. Van drum battles tot rondvliegende drumsticks, weet Sloper een heerlijke show neer te zetten (zowel instrumentaal als ook visueel).

Waar de poncho’s aan het begin van de dag nog als bescherming golden tegen de regen, vormen deze later steeds meer dekentjes om even te kunnen zitten of te genieten van een hapje en drankje. De bier liefhebber kan hierbij een speciaal biertje uitzoeken en voor zij die willen zijn ook mosselen te verkrijgen.

Nog een ‘oude’ rot in het vak maakt aan het begin van de avond zijn opwachting in de Tivoli. Van Dik Hout weet de tent vol te krijgen, met een ‘feest der herkenning’. Naast het eigen materiaal komen ook een aantal nummers van De Poema’s voorbij (een voormalige samenwerking tussen Van Dik Hout en Acda en de Munnik). Van Dik Hout durft hierbij zelfs het akoestische ‘Meer dan een ander’ te brengen, welke goed wordt ontvangen. En natuurlijk mag ook ‘Stil in mij’ niet ontbreken in de set, met een goed meezingende tent als gevolg.

Een lounge gevoel trekt over de weide, met het optreden van Warhaus op het hoofdpodium. De alternatieve sound van de band gevormd rondom zanger Maarten Devoldere, valt fraai samen met de ondergaande zon in IJzendijke. Een sterke set van de band, met ook diverse de multi-instrumentalisten.

Naar het einde van de avond zijn het weer meer jonge / talentvolle bands die bezit nemen van het podium. Zo staat de winnaar van “De nieuwe lichting”, The Haunted Youth, op het podium in de Tivoli. De belofte van winnaar van de wedstrijd van Studio Brussel, maakt de band meer dan waar op Weitjerock.

De afsluiting op het hoofdpodium is in handen van een andere jonge band, al geldt dat misschien niet meer helemaal voor de band Rondé. De band draait al wat jaartjes mee ondertussen in het circuit, maar maakte recent toch wel een ‘doorstart’ met een wisseling in de band samenstelling. Rondé brengt een mix van de recente radio hits, maar ook wat ouder materiaal komt aan bod. Waar Van Dik Hout eerder op de avond al akoestisch ging, brengt Rondé in hun set ook het breekbare “The Light”. Waarbij het publiek vervolgens weer verder los kan gaan op het uptempo werk.

Een mooie afsluiting van Weitjerock 2023, waarbij de muzikale klanken de regenwolken verdreven om zo een mooie festival dag te creëren op de “Wei”.

Tekst en foto’s: Ricky de Leeuw

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00