Home » Gatekeeper – East Of Sun

Gatekeeper – East Of Sun

door Edwin Knip
215 views 2 minuten leestijd

Rock gebaseerd op traditionele Noorse vertellingen.
Gatekeeper werd in 2009 opgericht door gitarist Jeff Black als een solo project. Het album East Of Sun is gedurende zes maanden tijd opgenomen in Vancouver in de Harbourside Studios. Het is een verkorte weergave van een boek met traditionele Noorse vertellingen, maar de nummers staan wel ieder op zich. Blackwell is duidelijk over het album, het is pure heavy metal, en we dragen het met trots uit, we willen geen verbleekte weerspiegeling van onszelf zijn. Het album bevat niet alleen ons hardste nummer ooit, het biedt ook ruimte aan ons langste nummer tot nu toe.
Openingsnummer van het album is het stevige Blade Of Cimmeria, een heftig, hard nummer met uitstekende vocalen van zanger Jean-Pierre Abbaud. Invloeden komen onder andere van Omen, de vroege Manowar en Manilla Road. Naast Black en Abbaud bestaat de band verder uit gitarist Kenny Kroecher, bassist David Messier en drummer Tommy Tro. Het album bevat oude, niet eerder uitgebrachte nummers en ook nieuw materiaal, allemaal geschreven door Black.
North Wolves en Warrior Without Fear zijn de volgende nummers, iets minder stevig dan het openingsnummer. Er is wat ruimte voor rustige momenten en er is zelfs een instrumentaal stuk met uitsluitend akoestische gitaar en koorzang. Het hele album duurt bijna een uur en bevat twee lange nummers, elk langer dan acht minuten. Nine Fold Muse en Oncoming Ice bieden ruimte aan de band om flink te variëren binnen een nummer, van stevig en strak naar melodieus en rustig. Korte, heftige riffs worden gecombineerd met subtiele zang van Abbaud.
Het album sluit af met een sterke cover van Omen’s Deathrider, gevolgd door een eigen versie van Hall Of The Mountain King, oorspronkelijk van Savatage. Beide covers worden uitstekend uitgevoerd en misstaan zeker niet op het album. Negen jaar na de oprichting is daar dan toch eindelijk het debuut studio album (er is in 2013 al een live album verschenen), en als je daar dan zolang over doet, moet het wel een overdonderende productie zijn. Qua teksten, muziek en vormgeving is de band daar met vlag en wimpel voor geslaagd.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00