Home » Glitterpaard – Glitterpaard

Glitterpaard – Glitterpaard

door Filip van der Linden
1,2K views 2 minuten leestijd

Wie in de jaren ’90 fan was van de eigenzinnige indierock van Dead Man Ray, Evil Superstars, Mad Dog Loose, The Sands en vooral dEUS, moet zeker eens het debuut van Glitterpaard beluisteren.
Glitterpaard is een nieuwe band met leden uit andere succesvolle Belgische bands als Mintzkov, Portland, Millionaire, Wardrobe en Marble Sounds. De bandnaam is een letterlijke vertaling van Sparklehorse en heeft ermee te maken dat de band ontstond als tributeband voor Sparklehorse. Daar blijven op hun debuut enkel vage referenties van over, in de rustigere nummers.
Glitterpaard heeft twee gezichten. Koppen moeten we zeggen als het over een paard gaat. Aan de ene kant zijn er die rustigere tracks, vaak met tweestemmige zang, smooth en toch niet helemaal catchy. Er staat in de liner-notes geen viool vermeld, maar vaak zit er een viool-achtig geluid in dat op zich heel sterk refereert naar Klaas Janzoons van dEUS en zo heel wat van die rustigere tracks doet klinken als die band in hun Theme From Turnpike-periode. Absolute toptracks van deze kant van Glitterpaard zijn All Rights Reserved en Turnstile Youth.
Dan heb je de andere kant van Glitterpaard: met smerige,complexe,  weerbarstige indierock die tot aan de noise komt en die net als de bands uit de inleiding voortbouwen op de erfenis van TC Matic en Arno. Ask Around, The Consequence en Distant Light zijn gewoon een feest voor al wie houdt van Radiohead of Weezer. Het enige jammere is dat dit rock-gezicht van Glitterpaard slechts drie tracks kreeg op een totaal van tien. Want Glitterpaard overtuigt makkelijker met die volle, luide sound dan met bv. het ingetogen trio op het einde van het album.
Glitterpaard laat op dit debuutalbum flitsen van bovengemiddeld talent horen. Als album mist dit soms wat coherentie en niet elke track is een schot in de roos. Maar dit is zeker een band om in de gaten te houden. En je kan ze live gaan zien, op 16 april in Dordrecht (Bibelot). Daar is er een ‘Belgische’ avond met behalve Glitterpaard ook nog Borokov Borokov en Dexelle.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00