Home » Gone Till Winter – The First Season

Gone Till Winter – The First Season

door jan@rockportaal.nl
354 views 2 minuten leestijd

Waar vroeger een zelfstandig naamwoord – soms voorafgegaan door een bijvoeglijk naamwoord – volstond voor een bandnaam, bedenken bands tegenwoordig halve zinnen als uithangbord. In het geval van deze schijf is Gone Till Winter de bandnaam.
De band uit Manchester noemt Iron Maiden, Opeth, Lacuna Coil, Skunk Anansie en Soilwork als invloeden en hoopt fans van onder andere Iron Maiden, Evanesence, Fly Leaf aan te spreken. Ze zijn al op de radio geweest bij Bruce Dickinson op BBC6 en andere Britse radioprogramma’s en de Engelse pers lijkt laaiend enthousiast over deze nieuwe band met frontvrouw Talena Cuthbert. De band moet wel gedreven zijn, want de CD komt uit in eigen beheer.
The First Season opent stevig met Solemnise, gevolgd door Heat Signal, beide opgebouwd rond een aantal staccato gespeelde zware gitaarakkoorden. Door deze uitvoering klinken de composities lekker hoekig. Op Heat Signal komen de invloeden van Skunk Anansie duidelijk naar voren in de zang van Cuthbert.
Kill Me springt er uit door de spanning die wordt opgebouwd. De basis wordt gevormd door een heerlijk stuwende bass-loop die op een funk-plaat niet zou misstaan. Ook in gitaar en zang is variatie gestopt, wat deze compositie wat mij betreft de mooiste van de CD maakt.
Verder vallen de drie akoestische composities aan het eind van de schijf op. Niet echt metal, maar gevoelig gespeeld, met een vleug weemoed. Hierop laats Gone Till Winter zien over de nodige diepgang te beschikken. Constant Retreat was op de debuut-CD ook al te horen.
De plaat duurt iets meer dan 34 minuten en kenmerkt zich door een wat droge mix, zonder echo’s en niet volgepropt op de tot in alle hoeken van het gehoor. Dat resulteert in een wat kale en doorschijnende plaat.
Het is te horen dat de band heel wat in huis heeft. Niettemin ligt hier en daar een zekere vlakheid op de loer, waardoor de aandacht niet altijd gevangen blijft. Dit is vooral het geval op Utopia en Deep Sleep, waarop de ijle zang net de kleur en uitschieters mist om de te imponeren.
Maar potentieel om te groeien is er zeker. Hopelijk is Gone Till winter dat gegund en krijgt de band het geduld van platenmaatschappijen en het publiek om zich verder te ontwikkelen.
 
Titels:
1. Solemnise
2. Heat Signal
3. Kill Me
4. Utopia
5. Deep Sleep
6. Distant Places (Acoustic)
7. Release (Acoustic)
8. Constant Retreat (Acoustic)
Bezetting:
Talena Cuthbert – zang
Rosie Smith – toetsen
Shirezy – bas
Jonathan Gruzelier – gitaar
Ollie Peyton – drums

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00