Home » Gorgoroth – Instinctus Bestialis

Gorgoroth – Instinctus Bestialis

door erik@rockportaal.nl
189 views 3 minuten leestijd

Het is al weer dik zes jaar geleden dat Gorgoroth met een compleet nieuw album op de proppen is gekomen. Eindelijk is het dan zover. Deze controversiële Noorse Black Metal act, geleid door opperhoofd Infernus, weet eindelijk een nieuw hellebroedsel uit te brengen. De vraag is dan ook: is het nieuwe album Instinctus Bestialis zes jaar wachten waard?
Het antwoordt is wat mij betreft dan ook ja. Instinctus Bestialis is een logisch vervolg op voorganger Quantos Possunt ad Satanitatum Trahunt geworden. Ben je meer fan van de oude Gorgoroth dan zal het album wel even wennen zijn. De tijden van Antichrist, Under The Sign Of Hell of zelfs Destroyer zijn definitief voorbij. Neemt niet weg dat de nieuwste telg een krachtig album is geworden waarbij het typerende gitaarspel van Infernus wederom een genot is om te mogen beluisteren. Of het nu tremolo betreft, Thrash-achtige riffs zijn of de zware, bijna op Death Metal leunende, beukende gitaarpartijen: Infernus weet zijn unieke geluid weer op meesterlijke wijze uit zijn gitaar te persen. Aangevuld door krachtige drumpartijen van Tomas Asklund (Dissection en Dark Funeral), bas van Bøddel (Obituary) weet men met enkele sessie gitaristen, welke acte de presence geven op sommige tracks, een erg sterk werkstuk te presenteren. Instinctus Bestialis heeft een volle, rauwe maar heldere sound welke prima te versmaden is.
Met opener Radix Malorum wordt de toon meteen gezet met krachtige snelle, agressieve en duistere riffs welke in je gehoor klieven en blijven hangen. Duistere opvolger en snelheidsmonster Dionysian Rite doet hier niets aan onder. Het derde nummer Ad Omnipotens Aeterne Diabolus is wederom een juweeltje maar het is vooral het beestachtige, met solo’s doorspekte Burn In His Light wat de show steelt. Alle nummers zijn van uitmuntende klasse en hebben een kop en een staart en zetten me op het puntje van mijn stoel. De enige twee kanttekeningen welke ik dan ook kan verzinnen is dat het album met ongeveer dertig minuten wat aan de korte kant is. Maar ach, dat zijn we gewend van Gorgoroth niet waar? Tweede kanttekening is dat de strot van nieuwe brulboei van de band genaamd Atterigner (wellicht ook bekend van Triumfall) mij toch echt een stuk minder kan bekoren dan wat voorgangers hebben weten te presenteren. Zijn stem is wat zwaarder en heeft net wat minder Black scream…en laat ik daar nu net mijn voorkeur aan geven…
Ondanks deze twee kanttekeningen is Instinctus Bestialis een krachtig statement geworden. Gorgoroth laat hierbij meteen zien dat het vuur nog lang niet geblust is. Fans van het recentere werk kunnen hun hart ophalen. Daarnaast hoop ik dat dit album een weg weet te banen naar nieuwe zwartgeblakerde zielen welke deze band nog niet kennen. En laten we hopen dat de opvolger van deze plaat niet zo lang op zich zal laten wachten!
Tracklist:
01. Radix Malorum
02. Dionysian Rite
03. Ad Omnipotens Aeterne Diabolus
04. Come Night
05. Burn In His Light
06. Rage
07. Kala Brahman
08. Awakening

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00