Home Album review Gutwrench – The Art Of Mutilation

Gutwrench – The Art Of Mutilation

door Filip van der Linden
1,K views 2 minuten leestijd

Gutwrench wordt algemeen beschouwd als één van de eerste deathmetalbands van Nederland. Zopas werden de demo’s van deze band heruitgebracht door Vic Records.
 
Gutwrench werd begin jaren ’90 van vorige eeuw opgericht in Noord-Nederland en bestond zowat vijf jaar. In die periode werden twee demo’s uitgebracht op cassette, Wither With You en Beneath Skin, en één track stond op een verzamelalbum van  het Nederlandse metallabel Displeased Records. Op deze verzamelaar krijg je nog een paar extra tracks en een introductietekst.
 
Is Gutwrench van superbelang voor de Nederlandse deathmetalscène?  Ze waren toch bij de eerste generatie deathmetalbands van het land (samen met o.m. Asphyx, Gorefest, Orphanage, Pestilence, Sinister en Thanatos) en alleen al daarom is dit verzamelalbum belangrijk. De bandleden doken voor de start van deze band en na het opdoeken van Gutwrench nog op in verschillende andere metalbands (Pentacle, Goddess Of Desire, Consolation, Putrified, Mutilated Bones, Darkened Days, …). De invloeden gingen bij de band van grind tot doom, van Autopsy tot Paradise Lost. Als geheel zou je kunnen stellen dat Gutwrench eerder aanleunde bij de Amerikaanse deathmetal dan bij de Europese bands in het genre.
 
Als je het materiaal van Gutwrench in de weegschaal zou leggen met dat van die andere Nederlandfse deathmetalbands van die tijd (van Asphyx tot Thanatos), dan zou je kunnen stellen dat Gutwrench toen net zo goed had kunnen doorbreken, al blijft succes relatief in dit genre. Het is eigenlijk best jammer dat deze band maar zo kort bestaan heeft. Er zat echt wel potentieel in.
 
De verschillende invloeden van buiten de grenzen van de deathmetal hoor je nog steeds terug op dit geremasterde verzamelalbum en dat gegeven stelt het begrip oldschool deathmetal een beetje in vraag. Vandaag is dat begrip vernauwd tot ‘pure’ deathmetal, waarbij iedereen nogal strikt hetzelfde muzikale concept volgt, terwijl deathmetal in de ‘old school-days’ best wel heel divers was. Ook daarom is deze verzamelaar op zich al interessant.
 

 

Kijk ook eens naar