Home » Ugly Kid Joe + support – Dynamo (Eindhoven) 14/9/2018

Ugly Kid Joe + support – Dynamo (Eindhoven) 14/9/2018

door Jochem van der Steen
191 views 3 minuten leestijd

Meer dan twintig jaar geleden was het dat ik Ugly Kid Joe zag in het voorprogramma van Bon Jovi, in Nijmegen. Het was eigenlijk niet zo’n best optreden en het belangrijkste wapenfeit leek frontman Whitfield Crane’s kunstje om in de lucht te spugen en het zelf weer op te vangen. Ik ben benieuwd hoe hij nu zal klinken. Ik stel me er niet al te veel van voor, maar een avondje jeugdsentiment is vast vermakelijk besluit ik.
Tot het laatste moment was het een verrassing voor me wie de support act zou zijn. Hoe verbaasd ben ik als ik bij binnenkomst Whitfield Crane herken op het podium. Hij spreekt het publiek met lichtelijke arrogantie aan: “If you’re an enemy of fun stay at the back.” Veel frontmannen proberen het publiek naar voren te krijgen, maar vaak, zeker bij een voorprogramma kan dat pijnlijk uitvallen. Maar Whitfield Crane weiger je natuurlijk niet zomaar iets.
Even vraag ik me af of er wel een support is. Dan blijkt het dat we getuige zijn van een optreden van het sideproject van Whitfield, Yellowcake. Het is een internationaal gezelschap met Australische en Japanse muzikanten. Met een old school sound, denk Black Sabbath meets punkrock is het niet eens zo raar dat Whitfield aankondigt dat hun muziek alleen op ouderwetse cassette bestaat.
De tweede act blijkt een mooie surprise. Ik luisterde met veel plezier naar hun debuutalbum en zag er al naar uit ze eens live te zien… Ik heb het over Haggard Cat, de band die voortkomt uit Heck. Het is een soort experiment om te zien hoe hard een band kan klinken met alleen een zanger/gitarist en drummer. Ik kan je vertellen: hard! Onvervalste rock ‘n’ roll in de stijl van The White Stripes meets Motörhead.
Dan keert Whitfield Crane terug met zijn collega’s van Ugly Kid Joe. Natuurlijk komen de meeste songs van hun bekende debuutalbum, America’s Least Wanted want tenslotte is dit een jubileumtour om het 25-jarige bestaan van dat album te vieren. Kick-off is dan ook dezelfde als van die plaat, het lekkere Neighbor. Persoonlijke favoriet Goddamn Devil ontbreekt niet en natuurlijk de megahit Cats In The Cradle ook niet, de bekende cover van Harry Chapin’s folk klassieker. Zoals verwacht komt dan Everything About You voorbij in het toegift net als Motörhead classic Ace of Spades.
Crane staat zo ontzettend relaxed op het podium en oogt bijzonder vitaal. Veel vitaler dan ik eerlijk gezegd verwacht had. Zijn stem klinkt beter dan ooit, beter dan toen ik hem voor het eerst live hoorde. Kortom, het doek is zeker niet gevallen voor deze band en getuige de vele T-shirts met zijn bandnaam er op in het publiek kan hij nog wel even vooruit, met Yellowcake of Ugly Kid Joe.
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00