Heleven – Het doorbreken van vaste gewoonten in ons leven is misschien wel het moeilijkste deel

Begin februari bracht Heleven het album New Horizons part 1 uit via Art Gates Records. Een album dat het album Into The Oceans opvolgde. Nadat ik de band eerder had gesproken in 2021 was het hoog tijd om de heren Higinio en Álvaro weer even aan de tand te voelen over het nieuwe album.

Het is je derde album. Met Into The Oceans vertelde je me dat je (eindelijk) de sound van Heleven had gevonden. Het was het eerste ‘Heleven-album’. Heb je dit gevoel voortgezet?

Higinio:Ja, hetzelfde gevoel, nog meer geaccentueerd. We wilden doorgaan waar Into The Oceans eindigde en nieuwe manieren ontdekken om ons ding te doen.

Je nieuwe album heet New Horizons deel 1. Hoe moet ik de titel New Horizons interpreteren?

Higinio: De titel heeft twee betekenissen… Ten eerste is het  meest voor de hand liggend vanwege de tekst en de hoes: Als mensheid bereiken we een punt waarop de toekomst niet meer zo duidelijk is als 10/20 jaar geleden… Dus wat zijn de nieuwe horizonten die we onder ogen moeten zien? Kunnen we dingen nog veranderen en betere nieuwe horizonten zien? De tweede betekenis is meer gerelateerd aan de muziekband. We wilden een agressiever en rauwer geluid, zonder ons melodische gevoel te verliezen… Dus we verkennen deze horizonten en de nieuwe die komen gaan.

Het is deel 1. De meest voor de hand liggende vraag is natuurlijk: komt er in de toekomst een deel 2?

Higinio: SPOILER ALERT: Ja! Wanneer? Wie weet… Hahahahaha

Álvaro: We zouden het graag laten gebeuren!

Angst en depressie waren de centrale thema’s op het vorige album. Wat is het thema op New Horizons?

Álvaro: We wilden het hebben over de aarde en de maatschappelijke problemen van de 21e eeuw. Het milieu en de zorg daarvoor zijn te belangrijk voor ons, en onze methode om het een stem te geven is door middel van liedjes.

Denk je dat angst en depressie nog steeds ‘verborgen’ ziektes zijn?

Higinio: Zonder enige twijfel! Misschien is het tegenwoordig wat meer zichtbaar en beginnen mensen te beseffen dat het ernstige ziekten zijn, maar net als bij andere ziekten kunnen we ze met behandeling verslaan.

Wat zou volgens jou een oplossing kunnen zijn voor deze ‘ziektes’, afgezien van het luisteren naar je muziek?

Higinio: Ten eerste, wees oprecht met jezelf. Ten tweede, praat met je naasten over hoe je je voelt of hoe het met je gaat… Ga dan naar therapie. Als ik een ziekte heb, ga ik naar een gespecialiseerde arts… dan is dit geen uitzondering. Ga naar de professional die je kan helpen en praat, normaliseer die situatie, dit is geen zonde. Natuurlijk is het heel belangrijk om een goede voeding te hebben, goede gewoonten, wat te bewegen, naar de natuur te gaan, dingen te maken waardoor je je beter voelt… Het doorbreken van vaste gewoonten in ons leven is misschien wel het moeilijkste deel, maar niet onmogelijk.

Álvaro: Trainen. Lichaamsbeweging helpt ons om onze geest bezig te houden. Het helpt me trouwens enorm.

Wanneer ik naar de muziek van Heleven kijk, vraag ik me af van welk genre uit de rock/metal je het meest houdt. Ik vermeldde in mijn recensie dat er elementen van Gojira, grunge en nu-metal in zitten.

Higinio: Veel bands!!!! Maar ondanks wat mensen meestal denken, zijn we geen Grunge-luisteraars… Ik ben bijna de enige die naar de werken van Alice In Chains en Chris Cornell luister, maar dat is alles. Mijn belangrijkste invloeden variëren… maar gaan van Gojira, Meshuggah, Opeth… tot Vola, Devin Townsend, Leprous, Muse…

Álvaro: We hebben veel invloeden. Ik hou van Thornhill, Wage war, Norma Jean, Sleep Token…

Zijn er bands (waar we nog nooit van gehoord hebben) waar we naar moeten luisteren?

Álvaro: Waarschijnlijk heb je wel van Sleep Token gehoor, maar daar moet je zeker naar luisteren.  Ze zijn geweldig!!

De meeste bands schrijven snelle/furieuze nummers en meer zachte nummers om balans op een album te creëren. Je stopt al deze emotionele ervaringen grotendeels in één nummer. Is dit de manier waarop je je muziek het leukst vindt?

Álvaro: We leven in een “fast/furious” wereld. Als je niet elke twee maanden een nieuw nummer hebt, zit je niet in de muziektrends. We maken dus graag liedjes met veel emotionele ervaringen en gevoelens. We willen dat dat één van de kenmerken van de band is.

Ik vind je artwork van het album erg krachtig, maar ook behoorlijk paradoxaal met de schedel (dood) en de opkomende zon (nieuw leven). Op welke manier beschrijft het artwork de songteksten op het album?

Álvaro: Ik ben het helemaal met je eens. Het is een zeer krachtig kunstwerk en we zijn er dol op. Het toont een mens (schedel) met veel vervuiling erachter. Je kunt ook enkele fabrieken zien en een deel ervan… Voor ons toont het een milieuprobleem aan, dus het beschrijft heel goed de songteksten van het album.

In ons vorige interview hadden we het over het vinden van het ‘perfecte’ gitaargeluid. Was Higinio deze keer net zo ‘streng’ om dit geluid op het album te krijgen?

Higinio: Nou… Stel je de studio voor met overal veel gitaarpedalen, tien of twaalf versterkerkoppen, gitaarvoorversterkers… Als we het geluid van het album creëren, worden we helemaal gek!!! Hahahahaha. We zijn blij met dit geluid, maar we weten dat we het in de volgende plaat zullen verbeteren!!!

Je fanbase groeit, maar we zien je niet in Nederland of België voor een optreden. Zijn er plannen?

Álvaro: we hebben onlangs een contract getekend met het management van Hellfire, dus we werken eraan… we willen binnenkort door Europa touren

Related posts

Frank Turner: Ik slaap niet meer op de grond

Boskat: We proberen vanuit het hart, niet het brein te werken

Tusky: We hebben ervoor gekozen dat de focus nu vooral naar de muziek gaat