Heleven – "Into The Oceans" is de eerste "Heleven" plaat

Na het debuut Medusa’s Love Story kwam het Spaanse Heleven met de opvolger Into The Oceans. Een album dat zeer tot de verbeelding spreekt en eigenlijk geen slecht moment kent. Tijd om de band aan een klein spervuur aan vragen te onderwerpen.
Jullie hebben zojuist het tweede album uitgebracht. Hoe zijn de reacties hierop?
Matias: De mensen reageren nog beter dan we hadden verwacht. En ook in de media verschijnen er geregeld goede reviews. Voor ons is dit nieuwe begin dus zeer opwindend te noemen.
Je hebt ervoor gekozen om het album uit te brengen in een periode van lockdowns. Heeft dit op een bepaalde manier invloed op  je promotie?
Kike: Ja natuurlijk. We zijn inderdaad zo gek geweest om het nieuwe album uit te brengen wanneer bijna de hele wereld is afgesloten en alle grenzen dicht zijn. Ten aanzien van de belangrijkste promotie-evenementen leven we daarom in een wat donkere tijd. Eén van die activiteiten is natuurlijk, zoals voor veel andere bands, het spelen van live-shows We zijn dus hard bezig om te verkennen welke andere mogelijkheden er zijn op het publiek te bereiken.
Hoe belangrijk is dit album voor jou na je debuutalbum?
Álvaro: Toen we twee jaar geleden ons eerste album uitbrachten, had niemand eerder naar ons geluisterd, niemand wist iets over ons… Dus het was onze presentatie, zoals: “hey, we zijn een nieuwe band, misschien vind je het leuk wat we doen”. Veel mensen genieten van ons werk, en we hebben de mogelijkheid om een tour door Spanje te doen, en alles ging goed voor een nieuwe band. Maar nu hebben we een bepaalde fanbase. Een fanbase die onze muziek goed kent en nieuwe dingen van ons wil. Om die reden hadden we met dit album een beetje druk, omdat ze nu kunnen vergelijken.
Higinio: Maar tegelijkertijd denken we dat “Medusa’s Love Story” het eerste album van Heleven  was, maar deze “Into The Oceans” is de eerste “Heleven” plaat. We zijn zo blij met de manier waarop de band heeft gekozen. En het opent meteen nieuwe deuren om te gaan verkennen in de toekomst met weer nieuw werk.
Op welke manier zijn de teksten op Into The Oceans autografisch?
Higinio: Ik moet toegeven dat de tekst en de conceptie van het album bijna autobiografisch is. We wilden de wereld laten zien dat angst en depressie de meest voorkomende gevoelens zijn waar mensen meestal aan denken. Deze ziekten bevinden zich in onze samenleving en worden nog steeds als taboe behandeld. Dus we wilden ze zichtbaar maken, om deze stille stem hoorbaar te maken  en tot slot, om een beetje licht toe te voegen aan het einde van de tunnel. Het zijn sterke ziekten, maar de mensheid is sterker.
De geanimeerde video van Into The Oceans is een prachtig stuk werk. Wat kunnen we verwachten van de volgende video(‘s)?
Álvaro: Bedankt! Echt, Xenia Grey deed fantastisch werk om de angst vast te leggen die we met het nummer wilden laten zien.
Kike: Nu zijn we een beetje afhankelijk van de lokale beperkingen ten aanzien van een nieuwe video, Het maakt het moeilijk omdat we allemaal in verschillende regio’s wonen.  Maar we zijn van plan om nog minstens twee  videclips te maken die de vorige video ondersteunen. Ook wilden we meer verschillende dingen doen om te delen met onze fans. Als we  geen shows kunnen maken, moeten we iets anders maken om bij ons publiek te zijn.
Op welke manier is Into The Oceans anders dan Medusa’s Love Story?
Higinio:  De beide albums zijn heel verschillend voor ons. In “Medusa” probeerden we veel invloeden te mixen en deze plaat was te gevarieerd… en het werd veelal in de hoek van de alternatieve metal gezet. Dat is op zich prima hoor, maar het vertegenwoordigde misschien niet onze echte gevoelens erover. Met dit nieuwe  album wilden we hardere en donkerdere muziek maken met een vleugje prog en tegelijkertijd met melancholische en droevige melodieën…
Kike: Into The Oceans is meer verenigd. Het geluid, de composities werken beter als een heel stuk. Het laat zeker ook meer de weg zien die we moesten verkennen en ontdekken.
In sommige composities zit een mooie groove in de basis. Daar houd ik van. Wat is voor jou belangrijk in een goede compositie?
Matias: Bedankt! We wilden dat de muziek een soort ‘flow’ teweeg brengt. We houden niet zoveel van rechttoe-rechtaan composities. Het kunnen heel prima composities zijn hoor, maar niet voor ons voor een heel album.
Higinio: Een goede compositie is iets zo subjectief… deze vraag is een val!!!  Hahahahaha. Goed… Ik geloof dat een goed nummer een emotie moet hebben (welke dan ook) en consequent en congruent moet zijn met dit gevoel. Ik probeer de luisteraar te vangen naar de wereld die ik ze wil laten zien. Dus, in mijn boek van metal, zou dat een goede gitaarriff zijn, een sterke ritmedrums en -sectie, een goede tekst en melodieën die je vangen in de sfeer van het nummer.
Medusa’s Love Story kan gezien worden als een (semi-)conceptalbum. Beschouw je je nieuwe album ook als een  conceptalbum?
Álvaro: In het begin planden we dit album met overlappingen en de relatie tussen de verschillende composities. Er is niet echte een verhaal dat begint bij het begin en doorgaat tot een eindpunt. Maar alle nummers gaan op een bepaalde manier over die psychische aandoeningen waar we het eerder over hadden, dus het zou een conceptalbum kunnen zijn als we het op die manier zien.
Voor Medusa’s Love Story heb je veel tijd gebruikt om de juiste gitaarsound te krijgen  Was het voor dit nieuwe album hetzelfde?
Matias: Nog veel erger!!! Hahahaha.  Higinio heeft , net als een producer, een obsessief geluidsdoel in zijn hoofd, en hij laat ons ons best doen en nieuwe geluiden te proberen die passen bij hoe hij de compositie en het bijbehorende geluid in zijn hoofd hoort. We brachten veel tijd door met het stemmen van drums, het wisselen van bekkens, zelfs het hele drumstel.
Kike: Hetzelfde met de basgitaar. Verschillende snaarmeters, bassen, versterkers, pedalen…
Álvaro: Gitaren waren zo belangrijk om het juiste gevoel van de compositie te vertalen naar muziek. Vooral de breekpunten in een compositie waren belangrijk om het gevoel dat we in gedachten hadden en naar op zoek waren te vertalen naar een goed geluid en goede melodie.
Higinio: Nou, ik moet zeggen dat al dit werk erg grappig is om te doen. Een beetje stressvol, maar super grappig.
Waar ben je tegenwoordig erg trots op?
Matias: Het hele album. Toen we het hele album voor het eerst beluisterden toen het terugkwam van het label was het alsof… Jongens… dit is een paar stappen van Medusa!
Álvaro: Voorlopig zien we zeer goede reacties en acceptatie van mensen die al naar het album hebben geluisterd (fans en media).
Kun je de lockdown dan als een zegen beschouwen? Of is het gewoon een vloek voor iedereen?
Kike: Het is een vloek… Alle liveshows worden geannuleerd, uitgesteld… restaurants, bars… veel lokale zaken zijn gesloten… en alle doden over de hele wereld. Het is niet goed. Maar Higinio zegt altijd dat “crisis” in het Chinees deze karakters heeft: gevaar en kansen… Dus we proberen zo te denken. Het is geen goed moment, maar het is de tijd die we hebben om te leven, dus… We moeten het leven en we moeten ons best doen.
In je geluid zit een sterke invloed van Alice In Chains. Ikdacht dat de stem van  Higinio erg lijkt op de stem van Leigh Oates. Je mengde het met je eigen geluid. Maar verveel je je niet als recensenten je altijd vergelijken met andere bands?
Higinio:  Hahahahaha… goede vraag! Ik begon het een beetje vervelend te vinden dat media en recensenten altijd aan ons denken als een zeer 90’s beïnvloede band, maar het is niet erg waar. Ik hou van AIC, Chris Cornell, maar dat is het! De belangrijkste invloed in onze muziek zou Gojira, Mastodon, Devin Townsend,  Opeth,  Jinjer,Evergrey, Leprous zijn. En… AIC ook, maar niet zoveel als mensen geloven. Ik weet dat mijn stem, of stijl van zingen, vergelijkbaar kan zijn met andere zangers zoals Cantrell, Layne Staley, maar toen ik het album produceerde, was mijn belangrijkste doel om een vocale productie te maken zoals “In Cauda  Venenum” van  Opeth  of zelfs, Pink Floyd albums. Maar ik weet het, mijn stem klinkt vergelijkbaar met eerdere zangers, maar dit maakt me niet boos. Het is echt een goed feit.
Zijn julie nu klaar om de rest van Europa te veroveren?
Álvaro: We zijn klaar om shows door heel Europa te doen… Veroveren is te veel! Hahahaha.
Higinio: In onze plannen is er altijd het idee om in alle landen van Europa te komen en daar een tour te maken. We hopen dus dat de situatie zo snel mogelijk beter wordt en dat we ons kunnen ontmoeten in de liveshows!!! Ondertussen houden we contact op met onze social media pagina’s!!!
Het is echt een genoegen om naar je fantastische cd te luisteren en de ongelooflijke video te bekijken. Bedankt voor jullie tijd om de vragen te beantwoorden.
Het is ons een waar genoegen om je vragen te beantwoorden. Het waren leuke en goede vragen. Bedankt voor je tijd, toewijding aan nieuwe bands zoals wij, en voor je werk.

Related posts

Frank Turner: Ik slaap niet meer op de grond

Boskat: We proberen vanuit het hart, niet het brein te werken

Tusky: We hebben ervoor gekozen dat de focus nu vooral naar de muziek gaat