Home » Hellevaerder/Duindwaler/Schavot/Asgrauw – Verloren Vertellingen

Hellevaerder/Duindwaler/Schavot/Asgrauw – Verloren Vertellingen

door Jochem van der Steen
1,2K views 2 minuten leestijd

Op dit split album etaleert het Zwaertgevegt label een aantal black metal coryfeeën uit hun stal. Naast de globale stijl hebben de bands die we horen met elkaar gemeen dat ze allemaal uit ons eigen land komen en hun nummers gaan over Nederlandse folkloristische vertellingen. Met in totaal 197 exemplaren op vinyl is het een vrij gelimiteerde uitgave, dus je kunt het beste naar hun website gaan als je niet naast het net wil vissen.

Hellevaerder trapt af met In Mijn Hand Werd Zij As. Mannelijke achtergrondzang begeleidt de getergde schreeuwzang van vocaliste Miranda. Met grotendeels tremolo riffs en veel blastbeats is dit wel echt black metal. Er zitten wel wat mooie stop en starts verstopt in het riffwerk. Het geluid van hun tweede bijdrage, Als De Nacht Wederkeert is net wat atmosferischer.

Duindwaler is het eenmansproject van één van de mensen uit Hellevaerder en zet de lijn redelijk voort met hun tracks, De Zieleneter en Alles Is Het Waard. Het klinkt behoorlijk furieus, vooral in het rauwe gitaarspel waar de snaren verdomd hard worden gegeseld. Het is allemaal volle vaart vooruit, meer een speedboot die door het water jaagt dan iemand die over de duinen dwaalt. Een paar rustpuntjes en iets meer op- en afbouw had de nummers voor mij wat beter gemaakt.

Pieël en Waart Oe zijn van de hand van eenmansproject Schavot. Beide nummers starten met samples die de sfeer neerzetten inclusief natuurgeluiden. De riffs bevatten wat meer melodie dan de voorgangers. De drums zijn wat afwisselender en er wordt meer met het tempo gespeeld. Desolate schreeuwen worden afgewisseld met soms wat donkere stemgeluiden. De vrouwelijke, vertellende stem op het laatst genoemde nummer verhoogt zowel sfeer als variatie. Dit alles maakt deze twee nummers voor mij de meest interessante van het album.

Asgrauw klinkt het meeste rock ‘n’ roll van de bands en is het meest schatplichtig aan black metal grootvaders Venom met hun bijdrages Ongeneu.jd en Na.chtgra.ver. Vuistpompende ritmes, opzwepende zang en riffs die net wat meer een heavy metal onderlaag bevatten maken het geluid compleet. Hier horen we ook Mr. Schavot, Floris terug op de drums. Waarschijnlijk de meeste toegankelijke bijdragen van het album.

Een prima introductie van deze kwaliteitsformaties van eigen bodem of gewoon een collector’s item voor de fans.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00