Home » Hitherside – Blue Lotus

Hitherside – Blue Lotus

door Filip van der Linden
172 views 2 minuten leestijd

Hitherside zit op het snijvlak van grunge, indierock en heavy metal. Je hoort op hun nieuwe, tweede album Blue Lotus echo’s van Devin Townsend, Trivium en Creed, maar ook van Garbage en Alanis Morrisette. Als je het geluid van de band als geheel moet vergelijken, kom je uit bij veel onbekendere bands als Metaprism, The Loved & Lost, Phrenia en ook Hell City: moderne heavy metal met veel aandacht voor de melodie.
In de studio is Hitherside een duo. De Amerikaanse Jennifer zingt en de Belg Sam Oerlemans speelt alle instrumenten. Sam kan je nog kennen van Throwing Sixes en de progband 7th Circle en als studiorat. Voor hun liveshows kan het duo kiezen tussen twee bassisten en twee drummers. Doorgaans hebben prog-gitaristen moeite om zich in te passen in een ander genre, maar Sam lijkt daar weinig problemen mee te hebben. Hij kruidt de melodieën van Hitherside niet met eindeloos gepingel en breaks die je het overzicht zouden doen verliezen. Alles staat ten dienste van de vocale bijdrage van Jennifer en dat is maar mooi ook want haar heerlijke stem verdient een stek in de spotlight.
Dit album biedt lekker veel variatie. Niet enkel in de genres en stijlen die verkend worden, ook het tempo wisselt al eens. Gemiddeld zit er wel wat vaart in de tracks en het is in die snelheid dat dit duo het beste in zichzelf naar boven haalt. Insignifcant Other en Asked But Not Answered stonden reeds op het debuutalbum van Hitherside, maar krijgen hier een welkom nieuw jasje. Je merkt aan de herinterpretaties dat de band op verschillende vlakken stappen vooruit heeft gezet.
Op Get It Back speelt Megadeth-drummer Dirk Verbeuren, neef van Sam, de drums. Niet dat Sam een slechte drummer is, maar je voelt toch dat Verbeuren in een hogere categorie speelt.  Honeydripper gaat over ongewenste intimiteiten, maar mist daarbij toch wat furie en boosheid. Voor dit onderwerp is deze track muzikaal veel te braaf. Dan had een mes-tussen-de-tanden-track als Lovely Day To Kill of het brutale Knock ‘em On Back hier beter gepast. De beste tracks zijn het openingstrio Unsanctify Me, Lovely Day To Kill en My Prediction.
Blue Lotus is een heerlijk album met sterke, herkenbare en vlot meezingbare tracks. Als Hitherside dit ook live kan waarmaken, zullen we deze band nog veel vaker op Nederlandse podia zien. Je kan ze gaan checken op  11 mei op Beardsterdam.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00