Home » Hvalross – Cold Dark Rain

Hvalross – Cold Dark Rain

door Wouter van Hal
256 views 2 minuten leestijd

Hvalross is een vrij jonge band, bestaande uit toch wel een viertal oude rotten in het vak, vanuit de omgeving van Roosendaal. Een vriendengroep dat na een pauze van een jaar of drie besloten heeft om samen weer eens lekker te gaan spelen. Een aantal nummers werd geschreven om zodoende wat optredens te kunnen gaan doen in Nederland en België. Op deze manier kon er lekker aan de sound gespijkerd worden om eind 2019 klaar te zijn om een album op te gaan nemen. Begin dit jaar stapten de vier vrienden de deur binnen bij de locale studio Donderslag. Volgens de  band zijn er invloeden te horen van Mastodon, Judas Priest, Black Sabbath en Iron Maiden. Dat wekt verwachtingen dus ik ga er eens lekker voor zitten.
Zodra het album start, is er geen remmen meer aan en knalt opener Death from Above meteen door de speakers. De band laat er geen doekjes om winden en laat duidelijk weten waar Hvalross voor staat. Ouderwets knallen zonder poespas. Maar dit bedoel ik niet minderwaardig. Oh wat heerlijk is dit. Gitarist Barry Veeke doet meteen de volumeschuif open en komt binnen met een, duidelijk door Dave Murray geïnspireerde riff. Dat de heren ruimschootse ervaring hebben is duidelijk te horen. Vanaf de tienerjaren werden de persoonlijke punk, metal en prog-smaken gemixt met de stampende heavy metal van eerder genoemde bands. Nu is de prog er wel een beetje vanaf maar de rest zit er nog wel in. Dit zal live wel erg fijn zijn en heel wat nekspieren oprekken. Zanger Gerben heeft duidelijk zeer ervaren stembanden. Ingetogen is geen probleem en de harde uithalen al zeker niet. De tweede stem van bassist Maarten Vermeulen in de refreinen geeft deze sound een extra laag. De negen tracks hebben een gemiddelde lengte van 3,5 minuut, zijn zeer goed opgebouwd en klinken lekker vet. Precies zoals ik het graag hoor. Geen glad gelikt geluid maar precies zoals hard rock en heavy metal hoort te klinken. Dus hierbij ook een dik verdiende veer voor de geluidstechnicus.
Concluderend is dit zeker een aanrader voor de liefhebbers van heavy metal met alternatief geluid dat zelfs af en toe tegen de grunge aan leunt. Geen ingewikkelde gitaarsolo’s maar wel precies zo gecomponeerd zoals de muziek er om vraagt. En nogmaals gezegd is dit live één groot feest, behalve voor je nek. De cd versie is reeds te verkrijgen en begin 2021 is dit album tevens te koop op “cold rain coloured vinyl” voor slechts 15,-. Voor die centen moet hij toch wel op vele platenspelers te vinden zijn. Bij mij zeer zeker want ik ga het absoluut bestellen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00