In Flames + At The Gates – 013 (Tilburg) 06/12/2022

Een avondje vol met Zweedse metalbands, wie kan daar nou nee op zeggen? In Flames is met landgenoten At The Gates, Orbit Culture en Imminence op tour door Europa om zo het Zweedse gedachtengoed wat meer op de kaart te zetten. Natuurlijk wordt hierbij Nederland niet overgeslagen. Een heerlijk avondje lonkt en de bezoekers trekken dan ook massaal naar Tilburg om er samen met de bands een feest van te maken in 013.

Ondanks het vroege tijdschema staat de grote zaal van 013 al goedgevuld als Orbit Culture de Zweedse Metalavond mag openen. Een betere opwarmer kan Tilburg zich bijna niet wensen. Orbit Culture weet de boel meteen op te zwepen en de menigte voor zich te winnen. De melodische death-metal heeft een positieve uitwerking op het publiek wat al snel staat te moshen en te headbangen. Wat zijn deze heren enorm goed op elkaar ingespeeld, de harde grunts, het ijzersterke gitaarspel en een drummer die van wanten maken het een waar spektakel. Orbit Culture weet dan ook hun speeltijd van een half uur optimaal te benutten. Geen wonder dat het publiek na afloop alleen maar “We Want More” kan scanderen. Een groter compliment kan Orbit Culture zich niet wensen, want hoe vaak is men juist niet blij als een supportact is afgelopen…

We moeten dan ook toegeven dat de volgorde in het tijdschema best omgewisseld had mogen worden. Imminence gaat enthousiast van

start, maar doordat deze Zweden diverse stijlen door elkaar proberen te mengen wordt het op het podium wel een rommeltje. De bezoekers in Tilburg weten ook niet helemaal waar ze aan toe zijn. En ja, we zien en horen het goed, de band schroomt het niet om violen te gebruiken tijdens hun optreden.  Daarnaast grossiert de band is verrassende breaks, halen ze soms het tempo even uit een nummer om vervolgens weer keihard door te denderen. De afwisseling in stijlen wordt echter niet overal positief ontvangen, het publiek reageert wat minder energiek dan voorheen, hoewel er ook fans de teksten woord voor woord meezingen. Voor elke band zijn dan ook de nodige fans aanwezig vanavond!

At The Gates hoef je niet te vertellen hoe ze de boel op zijn kop kunnen zetten. Tilburg wordt getrakteerd op regelrechte melodische Death-metal waarbij de blikken al heel snel zijn gericht op frontman Tomas die keer op keer het publiek opzweept. Hij is die rockster, die ook wel regelrecht uit een vrachtwagen gestapt kan zijn. Houthakkersblouse aan, pet op en een vrolijke grimas, hij heeft er zin in. Hij wil circlepits zien, wil vuisten de lucht in zien gaan, we moeten allemaal meeklappen, de frontman laat er geen gras over groeien. At The Gates weten dan ook wel hoe ze een sterke show kunnen neerzetten, de heren hebben in de loop der jaren heel wat podiumervaring opgedaan. De zaal van 013 gaat dan ook compleet uit zijn dak. Naast de nummers van de laatste drie albums gaat At The Gates ook even terug in de tijd. Maar liefst vier nummers van het in 1995 verschenen album Slaughter Of The Soul staan op het menu. Gretig wordt er door het publiek op los gebeukt, de sfeer zit er nu echt in. Het is dan ook jammer dat At The Gates na drie kwartier het podium moet verlaten.

Er wordt dan ook vervolgens snel omgebouwd om de headliner van het Zweedse package op tijd te laten beginnen. Met een brede glimlach komen de heren van In Flames het podium oplopen. De heren hebben er kennelijk zin in en dat is ook te horen ook. Meteen vanaf de allereerste klanken barst het geweld van het podium. Ook In Flames heeft hun strepen in de muziekwereld al lang en breed verdiend.

De band uit Gothenburg heeft, net zoals bij eerdere shows, een flinke lichtshow meegebracht. Overal flitsen de lampen in 013, zelfs in de verhogingen waarop de zanger regelmatig plaatsneemt zitten lampen ingebouwd. Men laat dan ook niets aan het toeval over. Wat is het overigens ook genot om gitaristen Bjorn en Chris aan het werk te zien, de heren zijn geweldig op elkaar ingespeeld. Beiden maken er graag een mooie show van. Het publiek wordt dan ook steeds uitbundiger in Tilburg en de security krijgt het steeds drukker met het opvangen van crowdsurfers. Voor een jonge bezoeker wordt het zelfs een bijzondere avond, het is schijnbaar zijn eerste concert ooit en hij mag zich komen melden op het podium om de band een knuffel te geven en vervolgens mag hij zelfs plaatsnemen bij de geluidsman die in de coulissen bij de monitortafel zit. Na deze korte onderbreking dendert de show vrolijk voor, wat hebben In Flames toch een grote dosis energie.

De setlist vanavond vol met favorieten, In Flames bracht al ongeveer twintig albums uit, ze hebben dan ook genoeg om uit te kunnen kiezen. Ook laten de heren weten blij zijn op weer op tour te mogen, dat alles weer mogelijk is. Ze vertellen vol trots hoe mooi het is om een album op te nemen, vervolgens weer te mogen touren en met die energie juist weer een nieuwe plaat te maken. Aan deze routine kwam abrupt een einde en nu mogen ook zij weer van stal. Voor een band die sinds 1990 actief is moet het ook heel apart voelen om in de ijskast te moeten. Des te groter geniet deze band van deze avond in Tilburg, waarbij elk bandlid aan het einde van de set voluit wordt voorgesteld. Voor een laatste maal worden de crowdsurfers opgeroepen om zich te laten zien.  Hoe toepasselijk ook om dit tijdens het nummer I Am Above te doen.

Met het spelen van Take This Life komt er helaas een einde aan deze Zweedse Metal-avond, maar niet zonder de boodschap dat In Flames vol trots aankondigt dat ze volgend jaar terugkeren naar Nederland om op Dynamo Metal Fest te staan. Wie dan ook niet genoeg kan krijgen van Metal kan alvast een 19 en 20 augustus op de kalender gaan omcirkelen!

Foto’s door Lisanne Damen – Rockportaal.nl

 

 

Related posts

Clamm + Bruce – The Pit’s (Kortrijk, België) 17/07/2024

Pirate Metal Party (Helmond) 14/07/2024

Hellmond Open Air (Helmond) 13/07/2024