Home » Intelligent Music Project IV – Sorcery Inside

Intelligent Music Project IV – Sorcery Inside

206 views 3 minuten leestijd

Intelligent Music is een Bulgaars productiebedrijf, opgericht door en eigendom van Milen Vrabevski, zakenman, filantroop, componist, muziekproducent en beschermheer van de kunsten. De ambitie van het label Intelligent Music is om het Bulgaarse culturele erfgoed, hedendaagse muziek en podiumkunsten over de hele wereld te promoten door een uniek muzikaal product te creëren met artiesten van internationale autoriteit en faam.
Onder de naam Intelligent Music Project verschenen al eerder I – The Power Of Mind, II – My Kind O’ Lovin’ en III – Touching The Divine. Hier bespreken we deel IV uit 2018. Elders op deze website staat de recensie van deel V – Life Motion.
Vrabevsk pakt zijn (hobby)project groots aan. Via zijn netwerk wist hij enkele grote namen en ervaren muzikanten te strikken. Zo horen we drummer en toetsenist Simon Phillips, alsmede de zangers Joseph Williams (Toto), Carl Sentance (Nazareth) en John Payne (Asia). Op eerdere uitgaves in deze reeks was John Lawton (Uriah Heep) te horen. Muzikaal wordt het geheel ondersteund door Bulgaarse muzikanten, een symfonisch orkest en het Sofia Gospel Choir.
Het album start met Yesterdays That Mattered. Het is een lekkere old school rocker wat sterk doet denken aan Toto. Niet in het minst door de herkenbare zang van Joseph Williams. Dat doet hij overigens samen met Carl Sentance. Aansluitend volgt Every Morning. Een melodieus nummer met een mix van Toto en Asia, maar nu met met zang door Richard Grisman en John Payne. Voor het eerst horen we een korte maar prima gitaarsolo van Biser Ivanov. Een uitstekende gitarist die je nog vaak zult horen. Op het rustige en gospelachtige As If horen we naast klassieke tintjes het Sofia Gospel Choir.
Viva is zoals de titel al verraad een zomers en aanstekelijk klinkend nummer met hitpotentie. Verrassend is het flamengo gitaarspel en zang door Joseph Williams, die hier uit zijn comfortzone treedt. De overgang naar de Looking The Feeling is fors. Een uptempo nummer met proggy randjes en sterke zang van Joseph Williams en Carl Sentance. Van hetzelfde laken en pak is Slipping Away, maar nu met de vocale tandem Grisman/Payne. Op het uptempo Light gaat Williams stevig van leer. De tempowisselingen en een Hammond Orgel zorgen wederom voor een proggy twist. Het navolgende Granted valt vanwege het zigeunerachtige karakter figuurlijk gezien wat uit de toon. Oorzaak is de accordeon en zouteloze zang van Sentance.
Het afwisselende Life Lingers is vooral sterk vanwege het gitaarspel van Biser Ivanov en de vocale achtergrond bijdragen van Grisman, Sentance en Bobi Kosatkata. Het album sluit af met de semi-ballad Love, gezongen door Grisman.
Ondanks dat Intelligent Music Project niet vernieuwend bezig is, is dit album een aanrader voor liefhebbers van jaren 70 en 80 classic rock en AOR. Met zijn Intelligent Music Project zet Milen Vrabevski zijn land Bulgarije muzikaal gezien stevig op de kaart.
Wil je meer weten over Milen Vrabevski en zijn Intelligent Music Project, check dan dit interview.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00