Home » Intelligent Music Project V – Life Motion

Intelligent Music Project V – Life Motion

315 views 3 minuten leestijd

In mijn recensie van het album Intelligent Music Project IV – Sorcery Inside, introduceerde ik Milen Vrabevski. De Bulgaarse zakenman en filantroop besteedt naast zijn werk ook veel tijd aan zijn hobby, muziek. Deel V, die als titel Life Motion heeft meegekregen, mag dan wel de opvolger zijn, maar klinkt wezenlijk anders dan zijn voorganger.
Naast drummer en mede-producer Simon Phillips, zangers John Payne, Carl Santence en de wat minder bekende Richard Grisman (River Hounds) horen we voor het eerst Ronnie Romero. De Chileense zanger is vooral bekend van Rainbow en recentelijk van zijn bijdrage aan het album 2020 van Vandenberg. Omdat Milen Vrabevski fan is van deze kleine man met de grote strot strikte hij hem voor dit album. Het vocale aandeel van Romero op dit album is aanzienlijk. En met zijn stem drukt hij een fors stempel op het geheel.
Muzikaal is dit album minder melodische rock en AOR dan we op het vorige album hoorden. Het onderhavige schijfje bevat hoofdzakelijk jaren tachtig (hard)rock. De uitstekend spelende Bulgaarse muzikanten staan hun mannetje en spelen de composities van Vrabevski met verve. Daarbij is de hoofdrol weggelegd voor gitarist Bisser Ivanov. De man die op de vorige albums ook te horen is treedt meer op de voorgrond en rijgt de ene fraaie solo aan de ander. Instrumentaal is alles dus dik in orde, waarbij de goede productie van Vrabevski en Phillips bijdraagt aan het luistergenot. 
Toch mis ik op een of andere manier peper en zout. Het klinkt allemaal net iets te netjes, net iets te beschaafd. Alles blijft ruim binnen de lijntjes. De rauwe randjes die de zangers van nature hebben zijn té gepolijst. Al is geen sprake van een zoutloos album zo bewijzen We Keep On Running en de ballad By The Side Of The Minute, de laatste gezongen door John Payne en Ronnie Romero.
Naast zangers van naam valt de naam Tony Crumpton op. De bandgenoot van Richard Grisman bij River Hounds is basgitarist, maar blijkt over een verrassend goede stem te beschikken, zoals op Don’t Let Them Win te horen valt. Zijn stemgeluid doet denken aan Chris Thompson van Manfred Man’s Earth Band. Verder vallen de nummers Reflecting en Rising in positieve zin op vanwege een drumsolo als intro. Hier hoor je goed de subtiele techniek van Simon Phillips. Want de man is bepaald geen ‘hard hitter’.
Ondanks dat dit album het in mijn oren net niet haalt bij zijn voorganger, geeft Milen Vrabevski met zijn Intelligent Music Project wederom zijn visitekaartje af. Inmiddels wordt gewerkt aan deel VI, met als titel The Creation. Dat album moet in 2021 verschijnen.
Wil je meer weten over Milen Vrabevski en zijn Intelligent Music Project, check dan dit interview.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00