Kavus Torabi over Cardiacs, touren met Gong, zijn inspiratie en meer

De naam Kavus Torabi zegt je misschien wel iets. Niet zo gek aangezien hij in een hoop succesvolle bands heeft gespeeld. Zo speelde hij van 2003 tot 2008 in het immens populaire Cardiacs, speelt hij samen met Steve Davis in The Utopia Strong en is hij frontman van mijn favoriete band: Gong. Na het Gong concert in Merleyn te Nijmegen sprak ik Kavus en spraken we af dat ik hem zou interviewen. Een paar weken later belde ik hem, dat resulteerde in een telefoongesprek van anderhalf uur waar ik een hoop over hem en zijn muziek te weten ben gekomen.

Laten we bij het begin beginnen. Welke bands en muzikanten hebben jouw beinvloed?

Mijn ouders zijn geen muziekliefhebbers, vandaar dat er nooit echt muziek opstond in ons huishouden. De enige vormen van muziek die ik hoorde waren de hymns op school en de theme songs op TV. Op een gegeven moment waren de Stray Cats op het programma Top of the Pops, Brian Setzer’s band. Dat maakte een enorme indruk op mij.

In 1988 richtte je je eerste band, Die Laughing op. Hoe ging dat?

Eigenlijk was Die Laughing mijn vijfde band. Echter was het de eerste “echte” band waar ik in speelde. Wij waren met vier man, waaronder Dan Chudley. Hij is nog steeds een van mijn beste vrienden en een muzikant waar ik vaak mee samen werk. Tijdens deze periode heb ik hem leren kennen. We hadden veel invloeden uit de metal en psychedelische hoek. Bands zoals XTC, Voivod, Cardiacs en Gong inspireerden ons.

foto gemaakt door Cheb Nettles

Hoe was het om in Cardiacs te spelen en hoe verschilt het spelen in die band met de rol die je nu hebt in Gong?

Het grootste verschil is het schrijven van de nummers. Bij Cardiacs werden alle nummers door Tim Smith geschreven. Alle nummers werden goed geoefend en ook live gespeeld zoals ze te horen waren op het album. Tim en ik hebben samen geschreven voor een Cardiacs album wat nooit is uitgebracht. Alle leden van Gong schrijven hun eigen muziek en we improviseren meer op het podium. Geen nummer klinkt live iedere keer hetzelfde. We verzinnen er soms live solo’s bij.

 

 

Je hebt de afgelopen jaren in een hoop verschillende bands gespeeld. Zijn er projecten en hobby’s die je naast muziek bezig houden?

Ik hou erg veel van kunst. Met pen en inkt teken ik veel. Ook heb ik samen met Steve Davis een boek geschreven en DJ werk gedaan. Ik hou enorm van schrijven. Voordat ik samen met Steve een boek had geschreven heb ik meerdere korte verhalen geschreven.

foto gemaakt door Clarissa Lambert

Hoe leerde je Daevid kennen en hoe was het om samen met hem in Gong te spelen?

Ik zat bij de Interesting Alternative radio show. Steve Hillage kwam een keer langs en Daevid Allen ook. Daevid en ik konden het al snel erg goed met elkaar vinden. Ik ging mee naar een van zijn optredens en werd gevraagd om lid te worden van zijn band. Hij had me toen nog niet horen spelen, dit was iets wat hij wel vaker deed. Hij vroeg Pierre Moerlen bij de band voordat hij hem had horen spelen. We hebben toen samen een album opgenomen en hij wilde niet dat zijn dood het einde van Gong zou betekenen. Toen hij ernstig ziek was vertelde hij dat hij zou willen dat de line-up die we nu hebben als Gong verder zou gaan. We wilden geen tribute band worden, maar het vervolg op Daevid’s Gong.
Zijn er op deze tour bepaalde zalen en plekken waar je erg naar uitkijkt?
Ik kijk enorm uit naar The Electric Ballroom. Dat is een van de zalen waar ik zelf een hoop bands heb gezien. Ik kijk er enorm naar uit om daar voor het eerst te spelen.
Op Instagram laat je veel mooie plekken zien waar je bent geweest. Zijn er bepaalde plekken die eruit sprogen en waar je nog naar terug wilt?
Om te beginnen China, ik had nooit verwacht dat ik daar ooit zou komen. Sao Paulo in Brazilië is mijn favoriet. De mensen en energie zijn daar fantastisch. Hopenlijk kan ik daar snel weer naartoe. Japan is ook prachtig. Hopenlijk bezoek ik Noord-Amerika nog een keer samen met Gong. Al zijn al die plekken die ik heb bezocht bijzonder. Bij ieder concert zijn er fijne mensen die een goede tijd willen en die de muziek willen vieren.
Wat waardeer je het meest aan je positie in Gong?
Dat ik de mogelijkheid heb om te reizen. We maken muziek om mensen aan het denken te zetten en dat kunnen we over de gehele wereld doen. Wanneer de muziek het goed doet kun je een mooie band met mensen creeëren.
Ik wil het nog even hebben over je solo album, Hip to the Jag. Wat is het grootste verschil qua songwriting tussen je solo werk en het werk met Gong?
In de band Knife World schreef ik alle muziek zelf. Ook de stukken voor de andere 8 leden. Het werd alleen duur en lastig om met zo’n band op tour te gaan. In mijn kleine studio heb ik een hoop instrumenten liggen. Ik kan daar rustig zelf aan mijn muziek werken zonder deadlines.
Ik heb het idee dat een aantal nummers op het solo album erg persoonlijk zijn. Is het een beetje een autobiografisch album?
In zekere zin wel. Het gaat over mijn relatie met de materiële wereld. Over mijn overleden vrienden en dingen die in mijn leven zijn gebeurd. Ik probeer die onderwerpen te vermijden in de nummers die ik voor Gong schrijf.
Zijn er nog plannen voor een nieuw live of studio album?
Er zijn nog een paar solo nummers die ik uit moet werken en dan is mijn tweede solo album zo goed als klaar. Hopenlijk is het album rond januari klaar. Ook met Gong breng ik volgend jaar een nieuw album uit. We spelen soms een aantal van die nummers live om te zien hoe het publiek er op reageerd. We willen ze nog perfectioneren voordat we ze opnemen.
Je hebt al met een indrukwekkende lijst muzikanten samen gewerkt. Zijn er nog bands of artiesten waar je graag mee samen zou werken?
Iedere keer dat ik deze vraag krijg kan ik er niet op komen. Naderhand denk ik eens na en dan kom ik er opeens op. Er zijn een hoop bands waar ik mee samen zou willen werken. Iron Maiden bijvoorbeeld, maar dat gaat toch niet gebeuren. Misschien met Voivod of Allan Moore. Allan is een fantastische schrijver en maakt geweldige spoken word.

Related posts

Frank Turner: Ik slaap niet meer op de grond

Boskat: We proberen vanuit het hart, niet het brein te werken

Tusky: We hebben ervoor gekozen dat de focus nu vooral naar de muziek gaat