Home » King Of The World – Royal Ten

King Of The World – Royal Ten

door Eric van den Bosch
410 views 2 minuten leestijd

King Of The World - Royal Ten coverKing Of The World is inmiddels tien jaar actief en een vaste waarde in het Nederlandse blueslandschap. De titel van alweer hun vierde studioalbum is Royal Ten en daarmee kun je ze niet van snoeverij beschuldigen.
Die tien jaar zijn niettemin niet helemaal zonder hobbels geweest. Medeoprichters Erwin Java en Fokke de Jong vertrokken na twee studioalbums en een livealbum en dus moesten zanger/bassist Ruud Weber en toetsenist Govert van der Kolm vervangers vinden. Op drums werd het Marlon Pichel en op gitaar de Belg Stef Delbaere, die op het vorige album Connected hun opwachting maakten. Ook op Royal Ten weet de twintiger Delbaere zich opvallend makkelijk staande te houden. Hij heeft een wat andere stijl dan Java, maar wel eens die aansluit op het King Of The World-geluid dat er al was.
Op dit album zijn negen van de elf tracks gezamenlijk geschreven, nadat ook de muziekwereld ook weer een beetje van het slot kon. Feit is dat het fris klinkt. Qua songstructuren is King Of The World nooit een band van experimenten geweest en dat is op dit album ook niet het geval, maar ook binnen de geijkte patronen valt er nog genoeg te beleven. De heren geven elkaar heel veel ruimte, wat soms als wat klinisch kan aanvoelen. Toch heeft het ook wel iets wanneer Delbaere en Van der Kolm hun kunsten een beetje intomen om de zang ruimte te geven. Daarnaast doen ze op die momenten ook heel lekkere dingen om de melodie te ondersteunen, het is alleen wat meer op de achtergrond.
Het album opent met de fijne rocker Pressure. In Money Talks hoor je hoe ook Delbaere en Van der Kolm heel erg bijdragen aan het tempo van de tracks. Someone Like You en Run Run Run zijn bluesshuffles, die hebben bijna per definitie een lekkere swing. Time To Say Bye Bye heeft dan weer een Bruce Baker Moore-achtige vibe, met een flink overstuurd gitaargeluid. Unsung Heroes is een mooi eerbetoon aan de fans van (hun) muziek, Love Motel is de meest funky track van het stel. De klapper is afsluiter Let It Roll, de enige lange track met ruim acht minuten. Het is bijna een Van der Kolm-showcase. Voor liefhebbers van het betere orgelwerk is dit echt watertanden.
King Of The World viert een verdiend feestje en met Royal Ten mogen we delen in de festiviteiten. Op naar de volgende tien jaar!
 

King Of The World website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00