Home » Kvelertak – Splid

Kvelertak – Splid

door pim@rockportaal.nl
217 views 2 minuten leestijd


Alles muteert. Evolueert. Zo ook het Noorse Kvelertak. Met Nattesferd maakten ze vier jaar geleden een album waardoor ik besloot om muziekrecensent te worden. Nu in 2020 heeft de band een nieuwe zanger en een nieuw album Splid waarmee ze laten horen dat ze niet bang zijn om uit hun oude huid te groeien en hun nieuwe huid te laten zien.
Frontman Erlend Hjelvik besloot in 2018 om Kvelertak te verlaten, waarmee de band een originele frontman verloor. Met uilenmasker en ontbloot bovenlijf was de bebaarde Noorman een energiestorm die elke show naar een hoger niveau tilde. Nieuwe zanger en bekende van de band Ivar Nikolaisen (The Good The Bad and The Zugly) werd de vervanger van Erlend en hij heeft een net iets hogere scherpere black metal rasp in zijn stem. Hierdoor klinkt de band een stuk sneller en punkier, luister maar naar nummers als Discord en Uglas Hegemoni.
Wat naast de snelheid opvalt aan deze plaat is de invloed van Metallica (Fanden ta dette hull!). Er staan veel meer trash riffs op Splid dan black metal riffs en dat contrasteert mooi met de melodieuze zang en twin gitaar loopjes. Toch heb ik mijn Kvelertak meer black dan trash. Ik snap het ook wel, als je toert met één van de grootste metalbands dan komt daar uiteraard wat van terug in je nieuwe plaat. De band wil zich ook meer richten op de USA, gezien er twee nummers op staan die in het Engels worden gezongen. Maar geloof me jongens, jullie zijn goed genoeg als jullie in het Noors zingen, het maakt jullie origineel!
Over originaliteit gesproken, het prachtige artwork is van de hand van Maraldart, Marald van Haasteren uit Leiden (driektober!), en ik zie paralellen tussen mutaties, vogels en uilen. Hoe ronder kan de cirkel worden?
Conclusie: Kvelertak blijft een band met originele muzikale ideeën en talenten. Splid is een plaat met duidelijk meer afstand van black metal en meer trash metal maar daarmee klinkt de band nog steeds ontegenzeggelijk als zichzelf. De hooks, catchy twin gitaar loopjes, Noorse teksten en samenzang maken het album herkenbaar als een Kvelertakplaat.
Op een schaal van 1 tot 10:
9

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00