Home » Leap Day – Timelapse

Leap Day – Timelapse

door hansravensbergen@rockportaal.nl
184 views 4 minuten leestijd

Leap Day bestaat uit zes door de wol geverfde muzikanten die hun sporen al ruimschoots hebben verdiend in groepen als Flamborough Head, Nice Beaver, Trion, King Eider en Pink Faces.
Wanneer 29 februari 2018 zou bestaan, zou de Noord-Nederlandse trots op het gebied van symfonische en progressieve rock op die datum tien jaar bestaan. Dat heuglijke feit viert de band met het uitbrengen van Timelapse. Een soort van verzamelalbum met drie niet eerder uitgebrachte nummers, drie nummers in een alternatieve uitvoering en een niet eerder uitgebrachte live-opname.
Mijn speciale interesse ging uit naar de drie nieuwe nummers. Na beluistering kom ik tot de conclusie dat zowel March Under The Symbol, Mind The Gap, als Awaking The Muse zich kunnen meten met al het moois wat Leap Day in de afgelopen tien jaar heeft vastgelegd. Vooral eerstgenoemde en tevens opener van het album doet me denken aan Unitopia. Niet in het minst door de warme zang van Jos Harteveld die overeenkomsten vertoont met die van Mark Truaeck. Vooral muzikaal sterk is Mind The Gap met een heerlijk lang instrumentaal stuk. De zang vind ik soms een tikje geforceerd overkomen en balanceert op het randje.
Little Green Men staat in de oorspronkelijke versie op Awakening The Muse uit 2009. De alternatieve versie die we hier horen is qua speelduur gehalveerd. Half Man, Half Machine kent een interessant verhaal. Het nummer komt in de oorspronkelijke versie voor op het compilatie album ProgNL, een initiatief van website Progwereld. Daar heet het nummer Half Mens, Half Machine omdat het van origine een Nederlandstalig nummer is.
Ancient Times staat op From The Days Of Deucalion, Chapter 1 uit 2013. Het nummer klokt daar net twee minuten maar is in deze uitvoering opgerekt naar ruim vijf minuten. De Unitopia-referentie gaat ook hier weer op in dit overwegend rustige nummer. Awaking The Muse is volledig instrumentaal en wordt gedomineerd door het sterke en melodieuze gitaarspel van Eddie Mulder. Zijn gitaarspel is een kruising van dat van Andy Latimer (Camel) en John Mitchell (Arena, Kino, Lonely Robot). Liefhebbers van zijn werk moeten eens op zoek gaan naar de drie albums van Trion.
De ‘timelapse’ eindigt met een ruim tien minuten durende live uitvoering van Deucalion. Het nummer staat in de studio-versie op From The Days Of Deucalion, Chapter 2 uit 2015 en is opgenomen tijdens het Northern Prog Festival (NPF) in 2016. En is niet terecht gekomen op het live-album van dat optreden. NPF is de voortzetting van het legendarische ProgFarm festival wat 15 jaar lang in Bakkeveen werd georganiseerd en het enige festival in zijn soort in Noord-Nederland. Vaste en traditionele gast op dit festival is Leap Day.
Leap Day mag dan uit het noorden des lands komen. De muziek is het absoluut waard om tot in alle windstreken van ons land en ver daarbuiten gehoord te worden. Ken je de band niet, dan is Timelapse een mooie kennismaking. Tien jaar geleden schreef ik na het uitbrengen van hun ep Demo dat het als een paal boven water stond dat we nog veel van de band zouden gaan horen. Wat mij betreft gaat Leap Day nog minstens tien jaar door met het uitbrengen van mooie muziek.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00