Home » Leaves' Eyes – Sign Of The Dragonhead

Leaves' Eyes – Sign Of The Dragonhead

door Wendy Steenmans
189 views 4 minuten leestijd

Leaves’ Eyes komt op 12 januari 2018 uit met hun zevende album Signs Of The Dragonhead. Een album waar Elina Siirala als nieuwe zangers van de band te horen is. Sinds april 2016 is zij de nieuwe zangeres van Leaves’ Eyes. Wie Leaves’Eyes denkt, denkt aan folklorische invloeden, Vikingen, opzwepende liedjes, mystiek. Nieuwsgierig naar wat de sound nu zou gaan zijn, met een nieuw gezicht aan boord van hun Vikingschip, ga ik zitten om mijn bevindingen te omschrijven. Het album zal uitkomen via AFM. 
Bij aanvang van het album met de titeltrack Sign Of The Dragonhead ben ik benieuwd of Elina voor een frisse, vernieuwende wind gaat zorgen. De track haakt haarfijn in waar het vorige album King Of Kings mee begonnen is. Opzwepende tonen schieten voorbij wat mij toch boeit. De lyrics vertellen het verdere avontuurlijke verhaal van Koning Harald 1. Een fijne opener. Met vlagen heb ik echter moeite met de stem van Elina. Het lijkt erop dat haar stem met vlagen geknepen wordt en dat zij aan haar grens van haar bereik zit. Misschien doet ze ook teveel moeite om het stemgebruik te gebruiken wat voormalige zangeres Liv deed. Deze kan mij niet echt overtuigen dus verder met de andere tracks.
Across the sea is dan weer een heerlijke meezinger en nodigt meermaals uit om je drinkhoorn de lucht in te gooien. Hier komt Elina ook een stuk mooier uit de hoek op vocaal gebied. Like A Mountain pakt het wat subtieler aan bij aanvang maar bloeit uit tot een tragisch Ijslands liefdes saga.
Tijd om echt te kunnen shinen krijgt Elina bij Jomsborg. Hier werkt haar stem perfect met de diepe grunts van Alex. Niet teveel opsmuk en gewoon een mooi zeemanslied. Verder met Völva die je meevoert naar de mythische wereld van de zieners en tovenaars van de Noordelijke landen.
Op opzwepende en luchtige toon gaan we verder met Riders On The Wind. Hier vinden we klassieke heavy metal en Keltische folk elementen om een mooi Viking feestje te bouwen. Een ballad vinden we in het nummer Fairer Than The Sun. Hier komt Elina’s stem pas echt tot zijn recht. Ook de pakkende gitaar solo van Thorsten mag zeker niet vergeten worden.
Gas wordt weer bijgegeven met Shadows Of The Night. Een typisch mystiek nummer vinden we in Rulers Of The Wind And Waves. Folklore ten top. Hier en daar hoor je regen en onweer wat wel een sfeermaker is door de track heen. Hier krijgt het London Voices soundtrack choir een mooie invulling. Zij zijn bekend van Star Wars, Lord Of The Rings, Hunger Games. Een lied wat je zo zou luisteren bij een knisperend haardvuur. Als een na laatste track vinden we het pakkende Fires In The North. Hier krijgen de Vikingen een mooie prominente rol. Als een kabbelend beekje ligt dit nummer wel lekker in het gehoor. Een topper van het album wat mij betreft.
Victor Smolski’s Almanac Symphony Orchestra uit Minsk krijgt een mooie plek in de hekkensluiter Waves of Euphoria. Vol de beuk erin zetten we koers naar het einde van het album.
De mystiek waar Leaves’ Eyes om bekend staat en wat vorige albums wel ruimschoots hadden mis ik met grote regelmaat in Sign Of The Dragonhead. Alsof de “nieuwe” koers van de band nog niet helemaal duidelijk is en dat men daar nog op zoektocht is. Misschien is het nog zoeken naar de juiste invulling van Elina’s stem in de muziek. Ik weet dat Elina een ontzettend goede zangeres is maar het komt nu net niet allemaal lekker uit de verf en tot zijn recht. Het materiaal wordt nog niet met volle overtuiging gedragen door Elina. Het voelt nog onzeker en kwetsbaar. Maar wat nog niet is kan zeker nog wel komen. Aan de instrumentale kast wat opengetrokken is ligt het in ieder geval niet. Er wordt genoeg gebruik gemaakt van middeleeuwse Nyckelharpa (sleutelharp), viool, Uilleann pipes en fluitjes om genoeg mystiek en folklore te creëren.
Het up tempo gevoel van het album bevalt mij dan weer wel. Maar dat het vernieuwend werkt kan ik helaas niet zeggen. Ergens ben ik wel teleurgesteld in dit nieuwe album. Ik ga niet zeggen dat het een slecht album is maar had echt wel hogere verwachtingen dan die ik nu voorgeschoteld krijg. Het geheel klinkt wat vlakjes en heeft weinig diepgang. Ik hoop dat het volgende album weer een knaller wordt.
Tracklist:
Sign Of The Dragonhead
Across The Sea
Like A Mountain
Jomsborg
Völva
Riders On The Wind
Fairer Than The Sun
Shadows In The Night
Rulers Of Wind And Waves
Fires In The North
Waves Of Euphoria
Line up:
Elina Siirala (Vocals)
Alexander Krull (Vocals)
Thorsten Bauer (Guitar, Bass)
Pete Streit (Guitar)
Joris Nijenhuis (Drums)
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00