Home » Ledfoot & Ronni Le Tekrø – A Death Divine

Ledfoot & Ronni Le Tekrø – A Death Divine

door Eric van den Bosch
217 views 2 minuten leestijd

Ledfoot & Ronni Le Tekrø - A Death Divine coverEr zijn van die samenwerkingen die je niet ziet aankomen. Lou Reed en Metallica bijvoorbeeld. Maar ook deze: Ledfoot en Ronni Le Tekrø.
Ledfoot is een Amerikaan die op de twaalfsnarige gitaar een soort blues noir ten gehore brengt die hij zelf de naam gothic blues heeft meegegeven. Ronni Le Tekrø is de gitarist van een van de vrolijkste en meest poppy hardrockbands van Europa, het Noorse TNT. Wat blijkt? Ledfoot, al langere tijd woonachtig in Noorwegen, nam een paar jaar geleden een album op in de studio van Le Tekrø en de heren speelden daarna regelmatig samen.
Ledfoot is met zijn bronzen stemgeluid niet iemand die je upbeat poppy deuntjes laat zingen en dat hebben ze gelukkig ook niet geprobeerd. Wat je op dit album A Death Divine hoort zit dichter bij het geluid van Ledfoot dan bij dat van TNT. Niettemin is het verschil nog best groot. Op zijn soloalbum van begin dit jaar was de instrumentatie heel beperkt, vaak met alleen akoestische gitaar en stompbox. Hier is er regelmatig gebruik gemaakt van subtiel geprogrammeerde drumsounds, natuurlijk een tweede gitaar en zijn er op zijn tijd koortjes die wel degelijk aan TNT doen denken.
Maar waar bij TNT alles begint met catchy gitaarriffs heeft Le Tekrø hier juist voor subtiele aankleding gezorgd met smaakvol ingehouden details. Luister maar eens naar het intro van het titelnummer. Dat is trouwens ook een mooi voorbeeld van hoe ze geslaagd een middenweg gezocht hebben. Het begin en het einde zijn ingetogen, met halverwege een aanzienlijk drukker stuk zonder in standaard-rockgitaar te vervallen. Luister ook eens naar de wat spooky afsluiter, Open The Door, waarop Le Tekrø’s gitaarwerk de sfeer maakt en waar aan het einde het volume nog even omhoog gaat. Op dit album zijn Le Tekrø’s bijdragen echter vaak verrassend klein gehouden partijen op slidegitaar.
Je hoort op A Death Divine hoe twee erg verschillende muzikanten elkaar de ruimte geven om ieders sterke punten te benutten. Het resultaat is een heerlijk sfeervol bluesalbum. Laat je verrassen, zou ik zeggen.

Ledfoot website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00