Home » Life's Electric – Catalyst (EP)

Life's Electric – Catalyst (EP)

door Maurice van der Zalm
126 views 2 minuten leestijd

cover life's electric catalystIn 2012 bracht het Nederlandse viertal Life’s Electric hun debuutalbum Trust Me I’m A Doctor uit. Helaas was ik toen nog niet op de hoogte van deze uitstekende band. Mijn kennismaking met het geluid van de band verloopt dus via de EP Catalyst en ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben van de vier nummers op de EP.
De zwaar op gitaar leunende composities hebben allen een zeer toegankelijke factor in zich. Dit komt het best naar voren in de nummers Everything I Have en We Will Have To Wait. Nummers die publieksgeoriënteerd zijn geschreven en de passie in zich hebben van een band als de Foo Fighters (toeval dat een bandposter hiervan het booklet van binnen siert?). En hoewel de nummers een zware gitaarbasis hebben, klinkt het fris en helder, zeker in het gezongen intro van Everything I Have. Daarbij is de aanstekelijke riff hierin effectief ondersteunend voor de melodie in het nummer. De opener Such A Shame heeft eenzelfde toegankelijk karakter maar is tegelijkertijd meer diepgaand en heftiger. De melodielijnen liggen goed in het gehoor en kennen diverse hoogtepunten in de refreinen. Door met het tempo te spelen op een subtiele manier, wordt het een nummer dat een bepaalde mate van snelheid en spanning met zich mee krijgt. Pronkstuk, wat mij betreft, op Catalyst is de stoner-/grungegestuurde afsluiter van de cd Caterpillar. Het is zeker niet het snelste nummer van de EP en de titel van het nummer lijkt kenmerkend voor het ritme in het nummer. In Caterpillar heerst er echter, meer dan in de voorgaande nummer, een prachtig samenspel van luchtigheid en zwaarte dat zich dan weer uitstekend vertaald in de variatie in de zang.
Catalyst is voor mij een prachtige kennismaking met deze Nederlandse band en bewijst eens te meer dat er uitstekende muziek in ons eigen land wordt gemaakt dat de toets der internationale criteria met gemak kan doorstaan. Catalyst is daarvan het overtuigende bewijs. De komende maanden heb je nog ruimschoots de kans om de band te aanschouwen op de diverse Nederlandse podia.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00