Lowlands 2015 – Zaterdag (Biddinghuizen) 22/08/2015

Op Lowlands kent bijna niemand een wekker. Iedereen heeft een weekendje vrij en maakt zelf wel uit hoe laat men opstaat. Daar denkt de zon echter anders over. Sommige nachtbeesten die het heel laat hebben gemaakt, zullen al bijtijds hun tent uitbranden en buiten de tent verder willen uitbrakken. De campings ontwaken en de rijen bij de douches, wc’s en wasbakken zijn enorm. Een tweede festivaldag staat op het punt te beginnen.
 
Op het festivalterrein is een grote diversiteit aan bezoekers. Sommigen zoeken de schaduw op om toch nog een uiltje te kunnen knappen. Anderen staan bij de vele eettentjes om een ontbijt te scoren, maar bij de X-Ray gaat het er heel wat actiever aan toe. Een flink aantal bezoekers is begonnen aan Yoga-oefeningen. Terwijl het langzaam begint, worden de oefeningen steeds pittiger te worden en is Lowlands al snel in beweging. Dat is mooi meegenomen, want in de India kun je vandaag leren Flamenco-dansen. Hier wordt ook massaal aan deelgenomen. De bezoekers van Lowlands luisteren aandachtig naar de instructies en zetten hun beste beentje voor.
 
Je kan ook rustig neerstrijken in de Bravo om te komen luisteren naar Jose Gonzalez. Een uitermate fijne relaxte opening van de dag. Sommigen kijken rustig in een krantje of checken het blokkenschema om te zien wat de dag hen allemaal brengt, maar het grootste gedeelte richt de blikken naar het grote podium om de kunsten van Jose Gonzalez te aanschouwen. De artiest kennen we natuurlijk van Heartbeats, wat overigens een cover is van The Knife. Vandaag horen we hem samen met zijn band nog meer covers spelen. Tokkelend op zijn gitaar laat hij zijn klanken door de Bravo klinken. Hij is een man van weinig woorden, hij laat de muziek voor zich spreken. Massive Attack en Kylie Minogue blijken ook een plek op de setlist ingenomen te hebben, waardoor ook de bezoekers die minder van deze formatie kennen toch wat herkenbaars te horen krijgen. De traditionele zaterdagopener is er een van een relaxed niveau. Zo opende vorig jaar Fink met een geweldig optreden en ook de show van Jose Gonzalez mag er zijn!
 
In de Heineken-tent is het ook bijtijds al een drukke boel. Lowlands is toe aan wat psychedelische klanken en dat krijgt men in de vorm van Jacco Gardner. De artiest uit Hoorn maakte grootse indruk met zijn debuutalbum Cabinet Of Curiosities en ook met zijn nieuwe geluidsdrager heeft hij internationaal succes. Hij reist tegenwoordig met regelmaat de wereld over en zijn plek in de nieuwe tent op het Lowlandsterrein is dan ook niet vreemd. De Heineken wordt in trance gebracht door de klanken van deze groep. De betovering door Jacco Gardner wordt begeleid door een groots instrumentarium. Jacco Gardner gebruikt veel instrumenten om de muziek te doen klinken en de bezoekers kijken aandachtig naar de verrichtingen van de band. Jacco zelf is geen grootse frontman en zoekt niet echt het contact met het publiek. Daar draait het niet om bij zijn shows. Hij richt zich meer op zijn muziek en dat doen de bezoekers ook. Er wordt niet veel gedanst, men staart naar het podium en neemt de muziek in zich op. Niet iedereen reist mee op de muzikale trip en haken al iets eerder af. Misschien iets te zware kost op dit vroege uur.
 
Met het stoppen van de Osdorp Posse is de Nederhop al snel verplaatst van Amsterdam naar Zwolle. Rico & Sticks, de mannen die we natuurlijk kennen van Opgezwolle, zorgden voor een ware opleving van de Nederhop. En dit deden ze niet geheel onverdienstelijk. Een flink aantal prijzen en behoorlijk wat optredens zorgden ervoor dat de mannen op veel plekken te zien en te horen waren. In 2007 stopte Opgezwolle, maar muzikaal zijn de mannen nog steeds actief. Sinds kort hebben de mannen besloten om de periode van Opgezwolle te doen herleven. Onder de noemer #OpgezwolleTotNuToe staan de mannen in de Alpha en velen zijn aanwezig om dit bij te wonen. Men verwacht een spektakel en krijgt een spektakel. De beats knallen hard door de speakers en in een wervelende show komen heel wat nummers van weleer voorbij. Niet alleen de periode van Opgezwolle wordt belicht. Rico & Sticks trekken alle registers open en laten ook horen waar ze in het leven na Opgezwolle mee bezig zijn geweest. Een groot scala aan gasten betreedt het podium. Zo zijn Kleine Viezerik, Jiggy Djé en Great Minds aanwezig. Ook de periode uit de Fakkelbrigade wordt niet overgeslagen. De nummers worden vandaag erg goed ontvangen en vele Lowlanders kunnen de teksten woord voor woord meerappen. De handen gaan in de lucht en men stuitert van voor tot achter. Als Typhoon het podium betreedt is het feest helemaal compleet. Hij mag zijn hit Zandloper doen klinken en net zoals vorig jaar in de Bravo, gaat deze zomerhit er in als zoete koek. Maar ook de Opzwolle-klassiekers Hoedenplank, Verre Oosten en Strik je veter doen Lowlands stuiteren. Zoals de mannen zelf al aangeven is een show van een uur aan de korte kant en kondigen ze een grootse show aan in de Heineken Music Hall in 2016.
 
Franz Ferdinand is geen onbekende naam meer op Lowlands. De mannen stonden al een aantal keer op Lowlands, maar vandaag gaat het er toch ietsjes anders uitzien. Onder de noemer F.F.S. ging Franz Ferdinand samen met Sparks de studio in om een album op te nemen. Sparks is een synthrockduo uit Los Angeles en heeft een behoorlijke staat van dienst. Vandaag staan ze samen op het podium van de Alpha en iedereen is nieuwsgierig wat men nu voor de kiezen krijgt. Dat is al snel duidelijk. F.F.S. speelt een uitermate vermakelijke set, waarin zowel bekende hits van Franz Ferdinand voorbij komen, maar ook het repertoire van Sparks wordt niet overgeslagen. De gelegenheidsformatie heeft ook nieuwe nummers geschreven en opent hier het optreden mee. De stemmen van beide formaties blijken perfect bij elkaar te passen en ze staan dolenthousiast naast elkaar op het podium. De vrolijke klanken hebben een positieve uitwerking op het publiek wat graag mee springt en klapt. Als de hit Do You Want To klinkt, wordt er massaal meegezongen. Het is bij F.F.S. zo dat de zangers ook bij elkaars oeuvre meezingen. Zo horen we Franz Ferdinand meezingen op Sparks’ When Do I Get To Sing “My Way” en andersom zingt Sparks mee op Michael. Er is een chemie tussen deze twee artiesten, ze hebben er lol in en zetten een uitermate vermakelijke show neer, die uiteindelijk tot een climax komt met party-anthem Take Me Out en afgesloten wordt met Piss Off. Een zeer geslaagd project was vandaag te zien in de Alpha.
 
Wie had ooit gedacht dat we tien jaar na Watskeburt nog steeds iets zouden horen van De Jeugd Van Tegenwoordig? Het tegendeel is allang bewezen en wederom zal er Nederlandstalige hiphop klinken in de grootste tent van Lowlands. In en rondom de Alpha is het gigantisch druk. Meneer Wartaal en de zijnen zijn populair, maar dat is niet vreemd. De mannen hebben al heel wat hits op hun naam staan en ze hebben een sterke live-reputatie. Ook vandaag bewijzen ze de grote massa aan te kunnen met hun hits. Of dat nu gaat om het eerder genoemde Watskeburt, Sexy Beesten of toch Hollereer, het is feest in de Alpha. Het is meezingen en springen geblazen. Veel bezoekers staan met een grote glimlach te kijken naar de verrichtingen van de rappers. Je kon op de radio al niet om deze mannen heen en live maken ze er met z’n allen een spektakel van. Elke rapper heeft zijn eigen karakteristieke trekken en op de achtergrond doet meesterbrein Bas Bron zijn ding. Al jaar en dag is hij een van de drijvende krachten achter De Jeugd Van Tegenwoordig. Een van de hoogtepunten van vandaag is de hit Sterrenstof, maar de rappers hebben ook iets nieuws te melden. Er komt een nieuw album aan en Lowlands mag alvast van de single M.A.N.O.N. genieten. Het avontuur wat tien jaar geleden begon, gaat absoluut nog een aantal jaren door.
 
In 2003 verscheen het debuutalbum Bad Blood en sindsdien is de groep uit Londen continu op tour. Ook in ons land is Bastille enorm populair en zo zijn de mannen met grote regelmaat op de radio te horen. Je mag het commercieel noemen en uitermate poppy, maar wat ze de afgelopen jaren al live hebben laten horen, zit goed in elkaar. Vandaag hebben ze veel fans naar de Alpha weten te lokken. Al bij eerdere optredens zijn fans in het voorste vak om op tijd voor hun helden aanwezig te zijn. Sinds het verschijnen van het debuutalbum was Bastille al een aantal keer in ons land te zien en nu is Lowlands aan de beurt. Onder luid gejuich betreedt de formatie het podium en start meteen met een grote hit. Things We Lost In The Fire doet het publiek meteen meezingen. Er wordt niet gedoseerd met hits, want Laura Palmer volgt meteen als tweede. Zo kun je een publiek inpakken, hoewel ze de vele fans op voorhand al in hun pocket hebben. In een strak geregisseerde show trekken ze alle registers open en het publiek smult. Bastille laat naast het bekende materiaal van Bad Blood ook alvast wat nieuwe nummers horen van een toekomstig album, maar ook tijdens deze show op Lowlands ontbreekt het spelen van een cover niet. Covers op festivals lijken bijna een verplichte kost. Bastille speelt twee mash-ups waarbij TLC’s No Scrubs en The XX’s Angels elkaar kruisen en ook lopen Corona’s Rhythm Of The Night en Snap’s Rhythm Is A Dancer prima in elkaar over. Bastille maakt er een meezingspektakel van en dit eindigt in een grote finale als de band Pompeii als allerlaatste op hun setlist heeft staan.
 
Dance & Lowlands hebben elkaar op de editie van 2015 wederom gevonden. Niemand minder dan The Chemical Brothers mogen het licht komen uitdoen op de Alpha. De groep heeft een behoorlijke staat van dienst en stond al vaker op het festival in de polder. Vandaag komen ze om hun nieuwe album Born In The Echoes te promoten en natuurlijk wat oude stampers te doen klinken. Ze openen meteen sterk door Hey Boy Hey Girl erin te knallen. Het is meteen dansen geblazen en een gigantische lichtshow geeft de show van The Chemical Brothers extra glans. Op schermen komen allerlei animaties voorbij en dit is de juiste ondersteuning voor de show. Hoewel er eigenlijk weinig show is bij deze mannen. Ja, ze staan op het podium, maar daar is alles bij gezegd. Je zal ze niet betrappen door maar een woord tot het publiek te richten. Het draait om beats en klassiekers. Het mag er lekker hard aan toe gaan, maar het grootse showelement blijft een beetje uit. Er zit geen echte lijn tussen de nummers en eigenlijk is het maar afwachten wat men het publiek voert. Gelukkig zijn er wel een aantal hits, want Do It Again komt al vroeg in de set voorbij en ook de recentere hit Go ontbreekt niet. Maar dan passeren de minder bekende nummers en wacht iedereen een beetje op wat komen gaat. Men danst op de meer dan keiharde beats, maar gaat pas echt uit hun dak op de twee afsluitende tracks. Galvanize zorgt voor een gigantische opleving en het afsluitende Block Rockin’ Beats is het ideale toetje.
 
Zo heeft Lowlands ons ook op zaterdag weer een behoorlijk gevarieerd programma voorgeschoteld. En dan zijn er nog zoveel shows waar je niet bij hebt kunnen zijn,. Keuzes maken in het blokkenschema is een ware opgave. Toch gaan voor die ene act die je niet kent en een favoriet laten schieten? Ergens op tijd willen zijn om een mooi plekje te bemachtigen en zo alsnog iets missen? Op Lowlands heb je vele dilemma’s. Ook als je op Lowlands een voorstelling in de Juliet wil meepakken, moet je op tijd aanwezig zijn. Hoewel je overal op Lowlands een lekker hapje kunt eten, moet je zelfs het avondeten ergens in je schema kunnen verwerken. Je komt simpelweg tijd te kort…

Foto’s: Femke de Schepper
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Clamm + Bruce – The Pit’s (Kortrijk, België) 17/07/2024

Pirate Metal Party (Helmond) 14/07/2024

Hellmond Open Air (Helmond) 13/07/2024