Home » Lowlands 2019: Zaterdag (Biddinghuizen) 17/08/2019

Lowlands 2019: Zaterdag (Biddinghuizen) 17/08/2019

door Maurice Tonies
341 views 11 minuten leestijd

Volgens diverse weerstations zou Lowlands op zaterdag nogal eens last kunnen krijgen van de nodige regenbuien. Gelukkig vinden de optredens allemaal in tenten plaats en zijn er heel wat schuilplekken in Biddinghuizen. De bezoekers van het festival hebben zich goed voorbereid en overal worden regenlaarzen, regenjassen en poncho’s voor de dag gehaald. Rockportaal laat zich ook niet uit het veld slaan en gaat er ook weer volop tegenaan. 
Zo beginnen we de dag in de Alpha waar Dermot Kennedy zich mag komen melden. De zanger uit Dublin is enorm populair op de streamingdiensten en dit zorgde ervoor dat shows in Paradiso en Tivoli in no-time uitverkocht raakten en ook was men te spreken over zijn optreden op Best Kept Secret. Lowlands heeft oog voor nieuw talent en durft het dan ook aan om hem vandaag de Alpha te laten openen. Het mag dan nog best vroeg zijn, maar velen zijn al present in de grote tent om te horen wat hij allemaal in zijn mars heeft. Vol enthousiasme gaat Dermot Kennedy van start en wat heeft hij toch een geweldig stemgeluid. Hij grijpt je meteen bij je strot, hij weet je meteen te boeien. Hij wordt muzikaal begeleid door een band, maar de enige muzikant die daarvan echt opvalt is de drummer, die werkelijk alles geeft. Alles is in dienst van de frontman, die zelf ook een aardig stukje gitaar kan spelen. Natuurlijk mogen de bekende nummers vandaag niet vergeten worden en gaan de kelen in de Alpha wijd open als de singer-songwriter zijn hit Power Over Me inzet. De Alpha wordt even omver geblazen, wat gaat de toekomst voor hem allemaal inhouden?
Vervolgens is het tijd voor I Don’t Know How But They Found Me om zich in de India te laten zien. Het is indierock wat de klok slaat en velen zijn naar de tent gekomen om het duo uit Salt Lake City aan het werk te zien. Het duo verdiende hun sporen bij Panic! At The Disco en Falling In Reverse en besloten hun muzikale degens te kruisen en samen muziek te gaan maken. Dat doen de heren niet onverdienstelijk en met ook nog een vleugje humor zetten ze een zeer vermakelijke show neer. Ok, misschien klinkt het soms wat poppy en zijn de refreintjes makkelijk mee te zingen, maar who cares? Het is niet allemaal even vrolijk wat de mannen ons voorschotelen, soms hebben ze ook even een donkere new wave-kant, maar dit blijkt prima bij de rest van hun muziek te passen. Net zoals Royal Blood weet het duo met een het hoop pedalen met z’n tweetjes toch een hoop geluid te maken. Wordt het nog trending, alleen nog maar duo’s? Als iedereen het net zo neerzet als I Don’t Know How But They Found Me zeggen we daar absoluut geen nee tegen.
Er is een nieuw tieneridool aan het front en haar naam is Billie Eilish. Ze is slechts zeventien jaar en er wordt enorm veel van haar verwacht. De zangeres uit Los Angeles zorgt vandaag voor de grootste volksverhuizing op Lowlands. Iedereen wil bij deze show zijn, de tent staat vol met tienermeiden en op de heuvels rondom de Alpha is het ook een drukte van jewelste. Luid gejuicht klinkt als de Amerikaanse het podium komt oplopen en aan haar weergaloze show begint. bad guy is direct een schot in de roos, er wordt volop gedanst en meegezongen en de bezoekers van Lowlands zien een artiest aan het werk die er ook meteen voor gaat. Ze zoekt direct contact op met haar fans, wisselt blikken uit en danst een dolle over het podium. Billie Eilish is een dame met een boodschap, haar teksten gaan niet simpelweg over de liefde, nee Billie weet depressies bespreekbaar te maken en kennelijk levert deze openheid de nodige volgers op. Deze volgers zien hun idool een te gekke show neerzetten met de nodige visuals. Alles lijkt perfect in elkaar te zitten, de beats, de teksten, de choreografie en vooral de styling van Billie zelf. Haar groene outfit is vernieuwend, niet snel zien we een ster in zo’n outfit. Billie Eilish tekent dan ook vandaag al vroeg voor een van de hoogtepunten van Lowlands 2019!
Het is ondertussen echt hard gaan regenen op Lowlands en bij elk optreden wordt het ineens veel drukker. Het lijkt bijna niet uit te maken wat er speelt, zolang men maar ergens kan schuilen. Het is echter wel fijn als er op de schuilplek een leuke act speelt. Terwijl een blondine een zojuist gescoorde pizza in onmogelijke pose probeert te verorberen in de drukke Heineken-tent klinkt de intromuziek van The Vaccines.De Indierockers uit Londen brachten vorig jaar hun vierde album Combat Sports uit en wederom is het de heren gelukt weer een paar hitjes te scoren. Naast de hits van nu mogen de oudjes ook niet ontbreken op de setlist en een uur lang mag de Heineken schaamteloos meezingen en een vuist de lucht in laten gaan. Het is praktisch niet mogelijk om een dansje te wagen, de aanhoudende regen houdt de bezoekers compact bij elkaar. The Vaccines staan bekend om hun vrolijke optredens en dat is vandaag niet anders. Zo grapt de zanger nog of we allemaal onze wetsuit al aanhebben en het kan dan ook niet lang duren of het gelijknamige nummer van het debuutalbum What Did You Expect From The Vaccines klinkt door de tent van de biersponsor. Het grootste meezingmoment Alll My Friends Are Falling In Love tovert een glimlach op de vele gezichten, maar dat kan ook zijn omdat de regenbuien al ietwat zijn afgenomen…
Het Londense IDLES tekent vandaag voor de beste punkrockshow van de dag. Het vijftal komt het podium opgelopen in gekleurde poncho’s en dat is niet het laatste ludieke grapje wat we tijdens deze show zullen waarnemen. Het is punkrock wat de klok slaat en al snel zijn de eerste moshpits waarneembaar. Velen hebben naar deze show uitgekeken en een volle India-tent gaat vol overgave aan de slag. Wie niet wil dansen wordt alsnog meegenomen in deze brullende massa. Punkrock en humor gaan hand in hand en dat is vooral te merken als IDLES een hele grote wall-of-death wil zien. Men is niet snel tevreden, de cirkel moet groter en groter en terwijl wij wachten totdat de band tevreden is met het resultaat komen wel hele foute klassiekers voorbij. Wie had gedacht dat we tijdens een punkshow Nothing Compares 2 U, My Heart Will Go On en Linger zouden horen? Nadat de band de kring heeft goedgekeurd mag de menigte vol op elkaar inbeuken. Een grotere wall-of-death zullen we vandaag niet meer zien. Tussen al dat ludieke door zien we een band aan het werk die precies weet hoe ze een publiek kunnen bespelen en zelf nog goed kunnen spelen ook. Zoals een rockshow betaamt duiken de muzikanten regelmatig het publiek in en dat is vandaag niet anders. Na deze show moet iedereen dan ook even bijkomen….
De show van Anderson Paak is dan ook het ideale moment om even op adem te komen. De goedlachse Anderson brengt een stukje zonneschijn naar Biddinghuizen en vanaf het allereerste moment heeft hij het Lowlands-publiek in zijn achterzak. De rappende drummer is gehuld in een zomerse outfit en tovert meteen een glimlach op de vele gezichten. Samen met zijn band The Free Nationals zette hij de Bravo op zijn kop en dat doet hij vandaag in de Alpha nog eens dunnetjes over. De verhuizing naar de grote tent is geen overbodige luxe, het is er enorm druk en iedereen heeft er ook echt zin in. Anderson Paak heeft in Nederland nog geen grote hits op zijn naam staan, maar toch wordt er volop meegezongen en vooral veel gedanst. Doordat de frontman ook regelmatig plaats neemt achter het drumstel blijft de show boeiend, er is altijd wel iets te zien. Een rapshow met een live-band brengt simpelweg veel meer dan dat de geluiden simpelweg van tape komen. The Free Nationals laten de pure funk horen en ook het niet rap-liefhebbende publiek kan dan ook deze show ten zeerste waarderen. Ook aan zomerse shows komt een einde, maar niet voordat hij met het vertolken van Dang! een ode brengt aan zijn overleden vriend Mac Miller.
We gaan vanavond in de Bravo terug in de tijd, Niemand minder dan discokoning Giorgio Moroder is naar Biddinghuizen gekomen om een inkijkje te geven in de wereld van soul en disco. Giorgio is èèn van de grootmeesters van de jaren ’80 en werkte samen met onder andere Donna Summer, Irene Cara, David Bowie, Blondie en natuurlijk recentelijk nog met Daft Punk. Deze grote sterren zijn vanavond niet aanwezig, maar Giorgio Moroder heeft een geweldige liveband ingeschakeld, waarbij sterke live-vocalen niet mogen ontbreken. De hits van weleer klinken door de Bravo en de menigte gaat helemaal los op dit discofeestje. Tussen de nummers door geeft de 79-jarige Italiaan graag wat uitleg over zijn muziek en vertelt wat verhalen uit de oude doos. Ook krijgen we een korte masterclass waardoor we ineens zien hoe deze grootmeester een hit in elkaar zet. Giorgio is ook belangrijk geweest voor de filmindustrie, wie kent niet de nummers Take My Breath Away en Flashdance… What A Feeling? Dit dansfeestje had met gemak nog uren kunnen duren, maar na Donna Summer’s Last Dance mag iedereen nog eenmaal de longen uit het lijf zingen op Blondie’s Call Me een daarna is het gedaan met deze show.
De act die vandaag de Alpha mag afsluiten is wederom een duo. twenty one pilots stond in 2015 nog in de Heineken en is sindsdien alsmaar groter geworden. De heren zijn niet meer van de radio weg te denken en staan bekend om de energieke liveshows. Vandaag mogen ze zich komen bewijzen in de Alpha en dat lijkt meteen een koud kunstje. De show is goed doordacht, de visuals haarscherp en het duo is in topvorm. Ze laten er geen gras over groeien en strooien in het eerste kwartier rijkelijk met de bekende hits. Wie dan ook iets later aankomt bij de Alpha heeft dan al Jumpsuit, Heathens en The Hype gemist. Het gevaar is dan ook dat twenty one pilots hiermee al vroegtijdig probeert te pieken. Ook hier is over nagedacht, aan special effects geen gebrek. Ze blijft het grote scherm continu met verrassende visuals komen, laat zanger Tyler de menigte graag meezingen en blijkt het spelen van de hit Stressed Out ook een juiste zet. Als op een gegeven moment het publiek wordt aangezet tot een dansje heeft de camera het security-personeel in het vizier die spontaan een dansje maken. Samen wordt het dan ook een groot feest in de Alpha. Het duo uit Columbus kan dan ook weinig verkeerd doen in Biddinghuizen en worden op handen gedragen. Men draagt zelfs een compact drumstel letterlijk op hun handen zodat drummer Josh midden in de Alpha White Stripes-klassieker Seven Nation Army kan spelen. Dat het publiek vervolgens heel wat anders zingt zal de heren uit de Verenigde Station worst zijn. Na deze act lijkt het wel zo’n beetje gedaan met de show van twenty one pilots. De show die zo energiek begon begint uit te doven als een nachtkaars. De auto die aan het begin van de show nog in lichterlaaie stond wordt wederom voor de dag gehaald en als daar ook weer de vlammen van zijn gedoofd is het gedaan en mag de menigte zich weer richten op het nachtprogramma.
Zo gaat ook de tweede festivaldag in een sneltreinvaart voorbij en heeft het publiek weer mogen genieten van heel wat moois. Helaas waren de verwachte regenbuien ook van de partij, maar vielen deze al met al ook reuze mee. Een beetje diehard laat zich niet zomaar uit het veld slaan en zo hebben de thuisblijvers verre van gelijk gekregen. We maken nog een wandelingetje over het schitterend aangeklede terrein en wat ziet het terrein er ‘s avonds toch fantastisch uit. Wat gaat de zondag ons nog allemaal brengen?
Foto’s door Dave van Hout – Rockportaal.nl

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00