Lowlands 2022: Vrijdag (Biddinghuizen) 19/08/2022

De Lowlands-diehards hebben er even op moeten wachten, maar eindelijk is het weer zover: LOWLANDS 2022 staat op het punt van beginnen. De bezoekers in Biddinghuizen staan dan ook bepakt en bezakt klaar om de camping te bestormen, om een mooi plekje te bemachtigen en zich optimaal voor te bereiden op een schitterend weekend. Rockportaal heeft ook alvast het blokkenschema bestudeerd en wil ook deze editie in de Flevopolder absoluut niet missen.
Lowlands 2022 zal niet de boeken in gaan als de editie met de meeste rockacts op het menu. We zien bijvoorbeeld de opmars van veel Nederlandstalige acts, wat poppy artiesten die het heel goed doen op de Socials en ook begint de elektronica een belangrijke speler te worden bij veel artiesten. Desondanks hebben we een mooi schema samengesteld, waarbij we soms even van het rocky pad afdwalen om vervolgens weer terug te keren. Lowlands is een festival met een hele brede programmering, er is zoveel te zien, te horen en te beleven.
Lowlands… hoe ging dat ook alweer… In de Current is zowaar een ludieke Opfriscursus bedacht, waarin men even teruggaat in de geschiedenis, men even wat statistieken erbij pakt en ook op zeer komische wijze wat anekdotes aan elkaar rijgt. De bezoekers zijn als het ware in een schoolklasje beland en worden geacht ook nog eens een examen af te leggen. Er zijn grappige liedjes en sketches in elkaar gezet en zoals bij een echte klas wordt er ook nog eens een klassevertegenwoordiger gezocht. Kortom een mooie wijze om de Lowlanders een glimlach op de mond te toveren, vooral als blijkt dat iedereen uiteraard is geslaagd voor het examen.
De eerste gitaarklanken die we tijdens deze Lowlands waarnemen komen vanuit de India. In deze tent staat cleopatrick klaar om te beginnen. Het duo uit Canada is naar Biddinghuizen gekomen om het publiek de eerste moshpits te laten vormen. cleopatrick lijkt qua stijl muziek enorm veel op bands zoals Royal Blood en Black Keys, maar het mag bij deze mannen allemaal nog net een tandje harder. Deze jonge honden zijn dan ook uit het juiste hout gesneden en zetten een zeer sterke show neer. Fans van distortion en feedback kunnen dan ook hun vingers aflikken en zien hoe het duo het publiek al vrij snel voor zich weet te winnen. Stuiteren, moshen, meeknikken, het is allemaal goed toeven bij cleopatrick. Elke klap van de drummer Ian is raak en het rauwe gitaarspel van zijn kompaan Luke brengt het publiek in extase. Wat zetten de heren een heerlijke show neer.
Vervolgens maken we een wandeling over het terrein, wat is het weer schitterend aangekleed en aangezien het zonnetje ook nog eens van de partij is hoeven we al helemaal niet te klagen. Onze wandeling stopt bij de Alpha waar vandaag Balthazar op het menu staat. Er zijn veel acts uit de Benelux aanwezig op Lowlands, wat natuurlijk logisch is, want in Corona-tijden haakten veel grote internationale namen af en ook anno 2022 regent het nog steeds afmeldingen. Balthazar is ondertussen een vaste waarde geworden in het festivallandschap en vandaag onderstreept deze indierockband wederom hun waarde. Er is dan ook ontzettend veel te zien op het podium, want er worden in een rap tempo allerlei instrumenten tevoorschijn gehaald, blazers, strijkers, de heren bespelen het allemaal, evenals het publiek wat al direct de eerste dansjes maakt. De muziek van Balthazar is uitermate dansbaar en de logge bassloopjes lenen zich er prima voor. De band smeert hun muziek graag uit, een langere live-versie is de heren niet vreemd. Op de setlist staan nummers van praktisch alle albums, maar de publieksfavorieten blijken tot voor de tweede helft van de show te zijn bewaard, waaronder de hits Fever, Entertainment en het afsluitende Losers. Balthazar warmt het publiek dan ook perfect op, de stemming begint er nu echt in te komen.
Het begint bijna een traditie te worden in Biddinghuizen. Elke keer als de Britse zanger Michael Kiwanuka een album uitbrengt staat deze geweldige zanger op Lowlands. Zo ook vandaag, waarbij het de kans krijgt om eens te laten horen hoe nu die nummers van zijn laatste album Kiwanuka werkelijk live klinken. Wie dan ook hoopt op de klassieker Home Again van zijn debuutalbum evenals andere nummers van dit album komt bedrogen uit. Vandaag ligt de focus echt op het spelen van zijn recentere twee albums en wat hij laat horen is werkelijk door een ringetje te halen. Zijn soulvolle stem maakt zich meester in de Alpha en het publiek luistert dan ook aandachtig naar zijn stemgeluid. Michael Kiwanuka is een zanger met een boodschap, niet voor niets staat een nummer zoals Black Man In A White World op de setlist. Het is smullen geblazen in de Alpha, samen met zijn band zet hij een sterke performance neer, waarbij het hoogtepunt het spelen van de hit Cold Little Heart betreft. De temperatuur in de Alpha neemt dan ook steeds meer toe, mede doordat het veel drukker wordt in de tent. Er is een flinke regenbui losgebarsten in Biddinghuizen en zo verovert Michael Kiwanuka nog meer zieltjes door iedereen de tent in te lokken!
Op de tweede editie van A Campingflight To Lowlands Paradise in 1994 waren de heren Liam en Noel Gallagher nog samen te bewonderen op het podium. Het zou ook meteen het enige bezoek zijn van Oasis aan Biddinghuizen. Sinds die tijd zijn de broers beiden al regelmatig te vinden geweest op een van de vele podia van  Lowlands. Vandaag is het tijd voor Liam Gallagher om te laten horen of hij of toch Noel de betere zanger is van de Oasis-klassiekers. Liam Gallagher laat er in ieder geval geen gras over groeien. Op een groot scherm wordt een itnroductiefilmpje getoond waarin hij zich The Legend,  The Prophet, The Rastaman, A RNR Star en zelfs een Jedi noemt. Aan een groot ego geen gebrek en dat is ook meteen merkbaar op het podium. Zijn gehele band staat nagenoeg onzichtbaar aan de achterkant op het podium. Natuurlijk heeft hij zijn kenmerkende jas nog aan als het podium komt oplopen en ook zijn buckethat mag niet ontbreken. De baas maakt zelf wel uit wat hij aantrekt. Het publiek vindt het allemaal wel prima, zolang hij maar de liedjes van weleer speelt en aan klassieke Oasis-tracks is dan ook absoluut geen gebrek. Vol overgave zingt het publiek mee op Morning Glory en Rock ’N Roll Star. De fans gaan uit hun dak, maar of het nu indruk maakt op Liam Gallagher blijft een raadsel. De zanger kan wat stoïcijns voor zich uitkijken, uit misschien wat verveling maar iets naar de menigte roepen en vervolgens de show hervatten. Sinds zijn vertrek bij Oasis heeft Liam Gallagher ook wat solo-platen op zijn naam staan en uiteraard mogen daar ook niet een aantal nummers van ontbreken. Ook deze worden redelijk  meegezongen, maar de bezoekers aan de Alpha leven vooral op bij het horen van een stukje nostalgie. Gedurende de show wisselt Liam Gallagher dan ook zijn huidige nummers af met een klassieker om zo de aandacht bij de show te houden. Zijn band doet uitstekend werk, maar het is jammer dat hooguit op de schermen een glimp kunnen opvangen van deze muzikanten en achtergrondzangeressen, die nu wel heel letterlijk op de achtergrond staan. De grootste zanger staat natuurlijk vooraan op het podium met af en toe wat sambaballen mee te spelen of een tamboerijn omhoog te houden. Meer kan men niet van hem verwachten, behalve dat hij met het vertolken van Cigarettes & Alcohol, Wonderwall en Champagne Supernova de menigte altijd voor zich zal blijven winnen. Wie heeft er niet in een bui vol overgave Wonderwall meegebruld?
De zegetocht van Eefje De Visser lijkt bijna niet te stoppen. Overal waar onze Nederlandse trots zich laat zien zet ze verbluffende shows neer. Natuurlijk had ze gedurende de Bitterzoet-tour al languit in Biddinghuizen moeten staan, ware het niet dat Corona roet in het eten gooide. Andere festivals hebben dan ook al lang en breed kunnen zien waartoe ze allemaal in staat is. Een volle Heineken-tent is dan ook getuige van een act in absolute topvorm. Het is een visueel spektakel, alles lijkt onderhand tot aan de seconde getimed, er is een geweldige choreografie bedacht die perfect aansluit bij haar nummers. Eefje De Visser is de afgelopen jaren steeds meer bezig geweest om haar eigen stijl te vormgeven en te verfijnen en Lowlands ziet dat dat haar wel heel goed gelukt is. Het lijkt alsof je naar een dans- en/of toneelvoorstelling staat te kijken en je op deze manier wordt meegezogen. Het is allemaal wel zo strak geproduceerd, waardoor er soms wel wat ruimte voor spontaniteit ontbreek. We staan erbij en we kijken er naar, sporadisch wordt er een woordje gewisseld met het publiek. Vanavond laat dan ook Eefje De Visser liever de muziek voor zich spreken.
Ook de afsluiter in de Alpha-tent is van Nederlands komaf. Er is in de aanloop naar Lowlands al veel over deze show van The Opposites gezegd. Volgens festivaldirecteur Eric gaan de heren groots uitpakken en zijn er extra materialen ingekocht om er een groot spektakel van te maken. Op een vorige editie in Biddinghuizen kregen De Staat ook deze kans en grepen deze met beide handen aan en overtroffen alle verwachtingen. Dat mag helaas niet gezegd worden voor de show van The Opposites. De hits van het duo worden volop meegezongen, de beats klinken hard, iedereen gaat wel uit zijn dak, maar waar blijft die overtreffende trap. Die wordt niet gevonden in het inschakelen van een paar special guests en ook is het wel vreemd om op de beats van The Prodigy en Faithless juist meer lof te oogsten. Het beloofde grootse spektakel blijft uit, het zijn de stampende tracks van The Opposites die het moeten doen. Deze worden woord voor woord meegezongen, er wordt flink gesprongen en tijdens het afsluitende Thunder wordt het een gekkenhuis in de tent, maar ver daarbuiten laat de muziek het nog afweten ook. Niet elke act kan dan ook zomaar afsluiten op de Alpha…
Gelukkig heeft Lowlands nog een troef achter de hand en deze heeft velen naar de Heineken doen lokken. Niemand minder dan Hang Youth gaat daar de tent omver blazen.  De Amsterdamse Punkrockers hebben daar absoluut geen probleem mee. Ze hebben hun publiek meteen achter zich en de korte puntige songs doen de rest. Hang Youth is een band niet het niet schroomt om konten te schoppen, te zeggen waar het op staat, te rellen en te schuren. Dat is waar het bij deze heren om draait, pure anarchisme verpakt in songs van amper twee minuten. De Belastingdienst, De Zuid-As, Shell, Albert Heijn, de politiek, Spotify, niets is heilig en wordt niet bezongen. Het is een adem nemende sensatie in de Heineken. Wie dacht dat het na de afsluiter op de Alpha over was met livemuziek heeft dan ook echt wat gemist. Hang Youth is rauw, tof en bevlogen. Er wordt gesprongen, gebeukt, gemosht, alles wat we misschien even hebben gemist vandaag wordt in slecht één show allemaal ingehaald. Wat gaat de toekomst nog allemaal brengen voor Hang Youth?
Met het uitsterven van de laatste tonen neemt de nachtprogrammering het over in Biddinghuizen. De tenten vullen zich met dj’s die de hele nacht zullen doordraaien in allerlei stijlen. Rockportaal loopt nog een rondje over het terrein en verbaast zich keer op keer over de bouwwerken en over hoe mooi het terrein verlicht is in de avond. Langzaam banen we ons een weg naar de festivalcamping, trekken daar nog iets te drinken open en kijken met een schuin oog alvast naar het programma van zaterdag. Nog twee volle dagen voor de boeg!
Foto’s door Dave van Hout – Rockportaal.nl

Related posts

Clamm + Bruce – The Pit’s (Kortrijk, België) 17/07/2024

Pirate Metal Party (Helmond) 14/07/2024

Hellmond Open Air (Helmond) 13/07/2024