Home » Lucifer's Friend II – Sumogrip

Lucifer's Friend II – Sumogrip

door Xander Pas
344 views 2 minuten leestijd

Lucifer’s Friend is een van de beste voorbeelden waarom je een album niet moet lagen liggen op basis van de album cover. Ik ben al jaren fan van deze band. Van de week kwam het meest recente album van Uriah Heep uit. Die band heb ik ontdekt door zanger John Lawton. Lawton was naast zanger op drie Uriah Heep albums ook op het overgrote deel van de Lucifer’s Friend albums de zanger.

De band ging meerdere keren uit elkaar om daarna weer sterk terug te komen. Onder de naam Lucifer’s Friend II werd een album uitgebracht: Sumogrip. Dit zou tevens ook het enige Lucifer’s Friend album in de jaren 90 zijn. Na het hard rock album “Mean Machine” in 1981 volgen ze die sound nog even. Waar de band eerst krautrock invloeden had, werd dat met Mike Starrs ingeruild voor stadium rock. Dat doen ze met dit album fantastisch. Nummers als “Heartbreaker” maken dit een aangenaam album met meerdere catchy nummers die lekker in je hoofd blijven hangen.

Al is de proto-doom uit de beginjaren van de band ook nog aanwezig. Zo bevat het album een heropgenomen versie van hun klassieker “Ride The Sky”. Dit nummer verscheen op hun self-titled debuut in 1970. Dit nummer klinkt net zo duister als het origineel en is het hoogtepunt op het album. Dat neemt niet weg dat ook de nieuwe nummers op het album erg goed zijn. Zo is “You Touched Me With Your Heart” een prachtige ballad en is “Back In The Track” gewoon een lekker catchy rock nummer.

Ik heb het idee dat dit album vaak vergeten wordt als het over Lucifer’s Friend gaat. Deze nieuwe editie, uitgebracht door Cherry Red records, stelt dit album nu aan een nieuw publiek voor. We mogen dit soort labels dankbaar zijn dat albums als Sumogrip hierdoor niet vergeten worden. De nieuwe mix klinkt goed, al hoor ik weinig verschil met het origineel. Echter is het wel makkelijker deze versie aan te schaffen en is de langere zoektocht naar de originele persing niet bepaald noodzakelijk. Een waardig item voor de Lucifer’s Friend en John Lawton collectie. De instrumenten klinken duidelijk zonder elkaar te overstemmen en Lawton’s stem klinkt prachtig zoals we gewend zijn.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00