Home » Mantah – Evoke

Mantah – Evoke

door Filip van der Linden
579 views 2 minuten leestijd

De nieuwe Belgische band Mantah brengt op 28 oktober zijn debuutalbum Evoke uit, met roots in de nu-metal van de jaren ’90, maar ook met een knisperend frisse toets. Mantah klinkt vet en huge en vooral heel internationaal.

Bart Vandeportaele verliet het Spoil Engine-schip in 2018 en startte een nieuwe band met zanger Sven Herssens van het zopas opgedoekte Fields of Troy. Samen zochten ze naar een nieuw geluid: zware, beukende muziek met pakkende, diverse vocalen en melodieën. In 2020 voegden Bert Nauwynck (Diecast Unit), Lothar Ryheul (Fields of Troy) en Dennis Wyffels (Lethal Injury / Bloodrocuted) zich bij het project. De productie en mix van het album was in handen van de Nederlandse producer Tommie Bonajo (From Earth, Blind Sight, Spoonfed, Disuiet, Born From Pain, …).   

De invloeden van Korn, Linkin Park en Slipknot zijn duidelijk. Nu-metal is aan een revival bezig: de oorspronkelijke bands spelen opnieuw vaak als headliner op festivals en overal zie je nieuwe bands opduiken die openlijk schatplichtig zijn aan de Amerikaanse nu-metal-iconen. Maar bij Mantah is er meer aan de hand. Deze band gebruikt ook breakbeats, samples en synths in een vorm van moderne metalcore in de lijn van While She Sleeps of de vroege Bring Me The Horizon. 

De absolute ster op dit debuutalbum is zanger Sven. We wisten van bij Fields Of Troy al dat hij tot knappe dingen in staat is, maar hoe hij hier klinkt is nog een stapje hoger op de ladder. Hij gaat heel soepel van clean naar harsh en grunts en hij klinkt vooral heel Amerikaans of internationaal. De andere bandleden moeten niet in zijn schaduw staan: ook zij halen een heel hoog niveau. Je vraagt je echt af waarom deze band geen label-deal kon versieren.

Omdat de lat op Evoke zo hoog ligt, is het niet makkelijk om de uitschieters aan te duiden. Het album opent meteen heel sterk met Drown en Game Over. In Vain roept als nu-metal-ballad bij mij vaag herinneringen op aan Behind Blue Eyes. Mijn persoonlijke favorieten zijn The Enemy en Breaking Away.

Mantah levert met Evoke een dijk van een debuut af.

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00