Home » Manzana – Silver Metal

Manzana – Silver Metal

door hansravensbergen@rockportaal.nl
160 views 3 minuten leestijd

Van de Finse band Manzana is niet veel bekend. En toch bestaat de groep al sinds 2003 en is de hier besproken cd Silver Metal al het vijfde album. Maar wellicht komt het ook doordat hun website (manzana.fi) nergens te bekennen is.
Manzana is een rock annex metal band die qua geluid aanschurkt tegen industriële en symfonische metal. Naast de handvol albums toerde de band niet alleen vooral in Finland, maar speelde men op enkele festivals in Europa. De Finnen hebben zelfs een fanschare in China, getuige hun optredens daar in 2016 en 2017. De band bestaat thans uit frontvrouw en blikvangster Piritta Lumous, de gitaristen Henkka Virsell en Matti Auerkallio, basgitarist Johannes Tolonen en drummer Tomi Ylönen. Op het album horen we ook piano en enkele synthesizers. Die worden voor rekening genomen door de twee gitaristen.  
Na het beluisteren van Silver Metal was ik met name gecharmeerd van zangeres Piritta Lumous. De dame in kwestie zingt niet alleen, maar schrijft ook boeken en acteert in het theater. Ze heeft een stem in de lagere regionen die stoer overkomt en een klein rauw randje heeft. Soms doet de stem denken aan Amy Winehouse. Ruig en op momenten zelfs een tikje punk. Ik houd daar wel van.
Op Silver Metal staan tien nummers die een gemiddelde speelduur van iets boven de vier minuten hebben. Openingsnummer Danse Macabre is gelijk al de langste met ruim vijf minuten. Invloeden van symfonische metal (of Nordic metal) komen hier aan de oppervlakte. Het geluid neigt hier naar dat van ‘grote broer’ Nightwish. Net als het opvolgende nummer Voodoo Child O’ Mine roept de structuur en zanglijn van de refreinen wat twijfel bij me op. Ik vind beide nummers dan ook niet representatief voor het geheel. Daddy Smells Like Rock ‘n Roll (Tonight) sprak mij vooral aan vanwege de titel van het nummer en de zang van Piritta Lumous.
Dat Manzana meer in huis heeft bewijzen vooral Six Feet Above The Madness, Perfect Kung-Fu Day en Vampire’s Birthday Blood. Stuk voor stuk nummers die goed in het gehoor liggen, uptempo zijn en ook een positieve vibe hebben. De afwisseling en bijval van zang door beide gitaristen doet het ook goed. Met Lullaby Of The North hebben we de onvermijdelijke ballad te pakken. Beste nummer is wat mij betreft Hard Rock And Rollators (leuke titel, alweer). Alle aspecten van de Piritta Lumous’ zang worden hier geëtaleerd.
Manzana zal het vooral op festivals uitstekend doen getuige het hoge meezing karakter van enkele nummers. Liefhebbers van Nightwish en aanverwanten, symfonische en industriële metal raad ik aan om Silver Metal te gaan luisteren.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00