Home » Matt Mitchell & The Coldhearts – Matt Mitchell & The Coldhearts

Matt Mitchell & The Coldhearts – Matt Mitchell & The Coldhearts

door Eric van den Bosch
154 views 2 minuten leestijd

Matt Mitchell & The Coldhearts - Matt Mitchell & The Coldhearts coverDe theorie van de six degrees of separation zegt dat je willekeurige personen in maximaal zes stappen met elkaar kunt verbinden via hun sociale contacten. In de muziek kan dat nog veel sneller.
Van Little Feat naar Adèle zijn het slechts drie stappen, en van Status Quo naar Sons Of Apollo ook. Logisch ook wel, want er werken nogal wat mensen mee aan albums en zeker de laatste jaren werken mensen in heel veel verschillende projecten. Een mooi geval voor mij was onlangs Matt Mitchell.
Vorig jaar ontdekte ik het YouTubekanaal van Rick Beato, multi-instrumentalist, songwriter, producer maar bovenal muziekliefhebber met de vaardigheid zijn enthousiasme over te brengen. Vooral in de fantastische serie What Makes This Song Great, waarin hij ontleedt hoe songs zijn opgebouwd. Zoals gezegd is hij ook producer en in een ver verleden bleek ik een aantal albums besproken te hebben dat hij geproduceerd heeft, waaronder Gravitas van het Engelse Furyon. Zanger in die band? Matt Mitchell, die nu met zijn eigen band The Coldhearts zijn debuut maakt.
Black Diamond is een redelijk heavy rocker, maar het navolgende Home had zomaar een Dan Reed-track kunnen zijn. Op andere tracks, zoals in On And On en Do You Wanna Be My God, doet hij weer sterk denken aan Stone Temple Pilots met Scott Weiland. Die veelzijdigheid zie je ook terug in het cv van Mitchell, die ook zong bij AOR-band Pride en poprockband Colour Of Noise. Op dit album is het in veel gevallen pop die vermomd is als hardrock. Daar is overigens niks mis mee. Integendeel, het zijn catchy songs die verdomd goed zijn uitgevoerd. Mitchell is logischerwijs de blikvanger, maar het strakke spel van de band zorgt er ook voor dat hij kan uitblinken. De band bestaat uit voor mij volstrekt onbekende muzikanten, die echter bepaald niet onervaren klinken. Zeker het toetsenwerk van Stevie Watts (o.a. Danny Bryant) mag er zijn.
Het heavy begin is misschien niet helemaal representatief, maar het album als geheel staat bomvol vaak stevig uitgevoerde poprock van hoog niveau. Matt Mitchell is een naam om te onthouden.
 

Matt Mitchell website
YouTubekanaal Rick Beato

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00