Home » Metalwings – For All Beyond

Metalwings – For All Beyond

door hansravensbergen@rockportaal.nl
235 views 4 minuten leestijd

Als er een muzikaal genre barstensvol is, dan is dat ‘female fronted metal’. Aanvankelijk liet ik de stapel albums die de Rockportaal-postbus van dit genre bereikte links liggen. Maar nadat ik begin 2018 The Machine And The Beast van genre-genoten Alwaid mocht bespreken ben ik wat behoedzamer geworden. En dat loont, want zo kwam (met enige vertraging) ook het voorliggende debuutalbum For All Beyond van Metalwings op mijn pad.
Metalwings komt uit een land waar we muzikaal gezien niet zo vaak van horen: Bulgarije. Uit dat land ken ik alleen de progressieve metal formatie Pantommind. Metalwings werd in 2010 opgericht door zangeres, violiste en toetseniste Stela Atanasova. Verder bestaat Metalwings uit Grigor Kostadinov (gitaar), Krastyo Jordanov (gitaar, fluit, zang), Angel Kitanov (toetsen), Milen Mavrov (basgitaar) en Nikola Ivanov (drums). In 2016 verscheen de EP Fallen Angel In The Hell.
Typerend en onderscheidend voor deze formatie zijn de keltische invloeden die de Bulgaren aan hun mix van symfonische, gothic en power metal hebben toegevoegd. Daarom vind ik Metalwings ook niet klinken als de Epica’s, Mayan’s, Within Temptation’s en aanverwanten van deze muzikale wereld. Laten we het schijfje eens onder de loep nemen.
Opener End Of The War is er een van een hoog orkestraal en symfonisch gehalte. Waar veel genregenoten qua bombast uit de bocht vliegen, past Metalwings de juiste dosis toe. Het aansluitende Secret War gaat in hoog tempo van kiet met energieke gitaarriffs, bijgevallen door orkestrale en keltische viool. Nadat Stela Atanasova haar keeltje open trekt ontspint zich een compact nummer wat doet denken aan het Finse Nightwish. Fluit en viool doen in het tweede deel de keltische sfeer weer opleven. Op When We Pray gaat de voet van het gaspedaal. Wat rest is een sfeervolle melancholieke semi-ballad. Helaas horen we hier het lichte accent van Stela Atanasova. A Wish begint met een portie staccato gitaarriffs, een ronkende basgitaar waaronder een symfonische toetsen tapijt. Al snel ontwikkeld zich een mid-tempo metalsong die voldoende ruimte open laat.
Het titelnummer For All Beyond heeft een emotionele en dramatische inslag en kent diverse tempowisselingen en fraaie intermezzo’s. De zang is hier ook op zijn best. Variërend van Engelachtig hoog tot glashelder. Ik vind dit een mooi uitgebalanceerd nummer met de juiste verhoudingen. Op Realm Of Dreams horen we de prettige stem van gast Max Morton (bekend van zijn metal band Morton). Het nummer is strak, energiek met de nodige bombast, maar vliegt nergens uit de bocht. Tujni Serza wordt gezongen in het Bulgaars en is een nieuw rustmoment. Het nummer valt daardoor enigszins uit de toon, maar bevestigt wel de vocale kwaliteiten van Stela Atanasova. Wellicht een toekomstige Bulgaarse inzending voor het Eurovisie Songfestival.
Het album wordt afgesloten met drie extra nummers. Dat zijn een orkestrale versie van het titelnummer, met het Sofia Session Orchestra. Alsmede de originele en een instrumentale versie van Fallen Angel In The Hell, van de gelijknamige EP uit 2016. Vermeldenswaardig zijn de videoclips van de groep. Opgenomen in de ruige Bulgaarse natuur die zich goed leent als decor voor deze muziek. Metalwings maakt enorm goede sier met dit album. Het maakt mij nieuwsgierig naar een vervolg.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00