Moeten muziekjournalisten bang zijn van ChatGPT?

Je hebt vast al wat gelezen over wat er tegenwoordig allemaal mogelijk schijnt te zijn met AI, oftewel Artificial Intelligence. Eén van de bekendste en populairste toepassingen op dit moment is ChatGPT. ChatGPT is een taalmodel dat is getraind door OpenAI. Het wordt vaak gebruikt voor taakgerichte conversatie, zoals het genereren van antwoorden op vragen en het genereren van natuurlijke tekst. Dankzij de kracht van deze technologie, kan ChatGPT ook worden gebruikt voor andere toepassingen zoals het schrijven van artikelen en het genereren van tekst in verschillende talen. Zo wordt het tegenwoordig gebruikt door studenten om hun huiswerk te maken. Vanuit de creatieve beroepen ontstaat er vrees dat dit soort technologie hun werk kan overnemen. Er zijn zelfs als sites, vooral die vol zitten met clickbait, die dergelijke toepassingen gebruiken om artikelen te schrijven. Ze zijn niet perfect, en er is werk van een redacteur voor nodig om het geschikt te maken voor publicatie, maar dat moet sowieso bij een artikel van een menselijk schrijver ook. Het spaart dus een hoop kosten uit. Maar hoe goed of creatief kan een computer nu zijn versus een mens? Ik besloot eens te gaan kijken of mijn job als recensent gevaar loopt.

Ik was benieuwd wat ChatGPT zou maken van een review van het nieuwe album van Schavot. Ik maakte er dit van. En ChatGPT? Op basis van deze input: ‘’write a review about the new album, Kronieken uit de nevel,  of black metal band Schavot in dutch” kwam het met het volgende:

De nieuwe album “Kronieken uit de nevel” van de black metal band Schavot is een indrukwekkende prestatie. De muziek is donker en intens, met een geweldige combinatie van snelle gitaarriffs en diepe, krachtige drums. De vocalen zijn ook indrukwekkend, met een grote hoeveelheid emotie en passie.

De nummers zijn goed geschreven en de productie is uitstekend. De band heeft duidelijk veel tijd en moeite gestoken in het creëren van deze plaat. Het album is een waardige toevoeging aan de catalogus van Schavot en aanbevolen voor fans van black metal.

Album is een meesterwerk van emotie, technische en creatieve kwaliteiten. Elk nummer is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Schavot heeft zichzelf overtroffen met deze release. Een must-have voor liefhebbers van het genre.

Dat is wel heel algemeen. Zou ChatGPT het beter kunnen met wat meer input? Even kijken met deze input: ‘’write a review about the new album, Kronieken uit de nevel,  of black metal band Schavot in dutch mentioning that Floris Velthuis did all instruments and vocals and that the songs are about myths and folk tales from the Netherlands”.

De nieuwe album “Kronieken uit de nevel” van de black metal band Schavot is een indrukwekkende prestatie. Wat opvalt is dat Floris Velthuis als enige verantwoordelijk is voor alle instrumenten en vocalen op het album, en hij heeft zeker bewezen dat hij een enorm talent is. De muziek is donker en intens, met een geweldige combinatie van snelle gitaarriffs en diepe, krachtige drums. De vocalen zijn ook indrukwekkend, met een grote hoeveelheid emotie en passie.

De thematiek van de nummers is gebaseerd op Nederlandse mythen en volksverhalen, en dit maakt het album nog interessanter. De band heeft een geweldige job gedaan om deze verhalen te vertalen naar muziek. De nummers zijn goed geschreven en de productie is uitstekend. De band heeft duidelijk veel tijd en moeite gestoken in het creëren van deze plaat. Het album is een waardige toevoeging aan de catalogus van Schavot en aanbevolen voor fans van black metal.

 Album is een meesterwerk van emotie, technische en creatieve kwaliteiten. Elk nummer is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Schavot heeft zichzelf overtroffen met deze release. Een must-have voor liefhebbers van het genre.

Ook niet al te best. Let op alle clichés die voor elk black metal album kunnen gelden en de taalkundige fouten. Ik heb al een indruk wat ChatGPT er van zou maken als ik het de review van het nieuwe Funeral Winds album laat schrijven zoals ik deed. Mijn input : ‘’write a review about the new album, Stigmata Mali,  of black metal band Funeral Winds in dutch” leverde het volgende op:

De nieuwe album “Stigmata Mali” van de black metal band Funeral Winds is een indrukwekkende prestatie. De muziek is donker en intens, met een geweldige combinatie van snelle gitaarriffs, diepe drums en intense vocalen. De band heeft een goede balans gevonden tussen de traditionele black metal-stijl en een meer moderne benadering.

De nummers zijn goed geschreven en de productie is uitstekend. Funeral Winds heeft duidelijk veel tijd en moeite gestoken in het creëren van deze plaat. Het album is een waardige toevoeging aan de catalogus van de band en aanbevolen voor fans van black metal.

In het bijzonder, de vocalen zijn krachtig en emotioneel, met een duidelijke passie voor de stijl. Ook de instrumentatie is complex en technisch geavanceerd, met veel variatie en een sterke focus op melodie.

Album is een meesterwerk van emotie, technische en creatieve kwaliteiten. Elk nummer is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Funeral Winds heeft zichzelf overtroffen met deze release. Een must-have voor liefhebbers van het genre.

Nou, dat lag behoorlijk in de lijn van de verwachtingen. Ik ben nog niet bang voor mijn job. Toch kan ik dit wel gebruiken voor mijn artikelen. De uitkomst van ChatGPT geeft een mooi overzicht van alle gruwelijke clichés die je als muziekjournalist moet mijden als de zwarte pest. Oh, en een deel van de introductie over ChatGPT heb ik ChatGPT maar even zelf laten schrijven. Ook mooi.

 

 

 

 

 

Related posts

Waarom tickets kopen in de voorverkoop de scene steunt

De Loodzware Jongens, fans van Nederlandse metal zoals wij

De terugblik van Filip Van der Linden