Home » Monster Truck – Sittin' Heavy

Monster Truck – Sittin' Heavy

door Eric van den Bosch
173 views 2 minuten leestijd

Monster Truck - Sittin' Heavy coverMonster Truck is te omschrijven als heavy rock met een zanger die goed naar Soundgardens Chris Cornell heeft geluisterd. Dat is een omschrijving die voor veel bandjes geldt, dus om op te vallen moet het dan wel erg goed in elkaar zitten.
Het Canadese kwartet begon in 2009 als een nevenproject, maar al snel werd het voor zanger/bassist Jon Harvey, gitarist Jeremy Widerman, toetsenist Brandon Bliss en drummer Steve Kiely de belangrijkste band. De zang zou flink beïnvloed zijn door Alice In Chains, waar ze in 2014 mee toerden. Nou kan dat qua zanglijnen wel kloppen. Die zijn echter evenzeer vergelijkbaar met die van Soundgarden en Harvey heeft een rauwe en toch soepele stem die in de eerste plaats aan Chris Cornell doet denken. Je kunt slechtere associaties hebben, daar niet van. Harvey heeft namelijk ook een fiks volume in zijn stem en dat past prima bij de muziek.
Dat is hardrock met randjes stoner – of juist de andere kant op richting southern rock, met de heavy ondertoon van de drop-D-brigade  ) (ook te vinden onder https://beginnerguitarhq.com/drop-d-tuning/). Dat weten ze iedere keer te gieten in bovenmatig goede songs, die zo verrekte catchy zijn dat je ze meteen meebrult. Met de snelle opener “Why Are You Not Rocking?” lijkt de monster truck meer op een stoomwals. Het is gelijk aanhaken of afhaken. Wanneer je zoals ik blij wordt van lekker ouderwetse beukers met extraheavy 2016-productie, is het aanhaken en drie kwartier genieten.
“She’s A Witch” begint al met een typisch stoner-‘zijn-wij-niet-allemaal-een-beetje-Black-Sabbath?’-intro, “For the People” begint juist met koortjes en duikt gelijk de Lynyrd Skynyrd-hoek in, inclusief fijne slidesolo. “The Enforcer” is weer een stevige beuker, maar met een zeldzaam hoog meebrulgehalte. En toch hebben alle drie de tracks eenzelfde heavy basis. Zo slaagt Monster Truck erin drie kwartier lang variatie aan te brengen terwijl de sound moddervet blijft, mede dankzij de prima productie. En dus onderscheiden ze zich inderdaad van al die vergelijkbare bandjes. Makkelijk, mag ik wel zeggen.
Het klinkt in de studio al als een klok, maar dit is volgens mij een band die live alleen maar nóg leuker is. In maart komen ze naar Europa, waarbij ze Nederland aandoen én en een paar dagen daarvoor opnamen maken voor Rockpalast. Ik ben benieuwd.
[youtube id=”Zdeo-i6uw5g”]
Monster Truck website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00