Home » Moonrock – Mindless Creatures 2022

Moonrock – Mindless Creatures 2022

door Maurice van der Zalm
429 views 2 minuten leestijd

Afgelopen oktober is Mindless Creatures 2022 van Moonrock uitgebracht. Het is een heruitgave van het album uit 1999. Op de editie van 2022 kun je ook nog vier bonustracks van Vision vinden. Het project van zanger Shmoulik Avigal en Tom Jude.

Shmoulik Avigal is een zanger die misschien niet zo snel een belletje doet rinkelen, maar de zanger maakte naast zijn bijdrage aan Moonrock ook deel uit van onder meer The Rods (1986-1987) en van Picture (1982-1982) waar hij de vocalen waarnam voor het album Diamond Dreamer. Helaas maakt hij deze heruitgave niet meer mee omdat hij de strijd tegen kanker in 2020 verloor.

Desalniettemin is het album Mindless Creatures een fraai album om nog eens te beluisteren. Uitgebracht in 1999 lijkt het mij toen al een tijdscapsule die gemakkelijk begin jaren tachtig geschreven zou kunnen zijn. De onvervalste hardrock/heavymetal schittert aan alle kanten en het gitaarwerk van Dani Shetrit overheerst op een prettige manier op nagenoeg alle composities.

De riffs die hij presenteert aan het publiek zijn strak, overtuigend en altijd in dienst van de complete compositie. Dat blijkt zeker in The Shaman Song, Mindless Creatures en in Terror mogen zijn riffs zelfs in de genadeloos langzame groove geweldig genoemd worden. Het is enerzijds de rode draad in de compositie én de katalysator in het geheel. Het stemgeluid van Shmoulik past uitstekend in het rockkarakter dat ermee wordt gecreëerd.

Voor de rest is het pure hardrock/heavymetal dat de klok slaat. Gewoon hardrock old-school zoals het hoort. Altijd aansprekend, hoewel niet altijd heel bijzonder. Dat is anders in Hell And Back. Een compositie die er met kop en schouders bovenuit steekt wat mij betreft. Het heeft de sfeer van de oude Rainbow met een vleug Whitesnake er doorheen. En het refrein is een ferme meezinger.

Het vijftal van Moonrock dat naast Shmoulik en Dani bestaat uit bassist Eric Klaastad, toetsenist Kenn Disin en drummer Dennis Monroe, heeft naast de rockkant ook een gevoelige emotionele kant die naar voren komt in het meeslepende Sins Of The Father en de ballad Feels Like Home.

Zoals gezegd is de 2022 editie aangevuld met vier bonustracks. Hoewel ook deze vier composities geschreven en uitgevoerd zijn in de traditionele hardrockvibe, spreken ze me minder aan dan de overige composities op het album. De composities dateren uit de late jaren tachtig en qua productie zijn ze daarom wat minder krachtig.

Mindless Creatures is een leuk album vol goede oude hardrock waarbij het hart van de oude rockliefhebber wel even wat sneller gaat slaan. Zeker ten aanzien van de eerste helft van het album.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00