Moonspell – Baroeg (Rotterdam) 01/04/2016

Mijn weekend kan niet beter beginnen, want vanavond speelt een van mijn favoriete bands in een van mijn favoriete zaaltjes. De Portugese dark metal band Moonspell speelt vanavond, op een vrijdag, in Poppodium Baroeg in Rotterdam. Als ik arriveer is het nog niet heel druk bij het podium, maar ik laat me vertellen dat er toch veel kaartjes zijn verkocht. Er zijn nog maar een stuk of 30 kaartjes aan de deur verkrijgbaar. Ik vermoed dat men niet echt warm loopt voor de twee support acts, Soulline en Aeverium.
Als eerste mag de Duitse alternative, female fronted metalband Aeverium aantreden. De band bestaat nog niet zo lang en is opgericht in 2013. In 2015 kwam hun debuutalbum Break Out uit. Inmiddels timmert Aeverium aardig aan de weg en krijgt geleidelijk aan een grotere naamsbekendheid  gezien het aantal steeds grotere shows en festivals waar ze voor worden geboekt, zoals Summer Breeze en M’Era Luna in Duitsland. In Nederland stond Aeverium het afgelopen jaar al op het FemME Female Metal Event in Eindhoven en binnenkort mogen ze openen voor Kamelot en Serenity. Dit weekend staan ze tweemaal samen met Moonspell op de planken. In het halve uurtje dat ze krijgen zetten ze een aardige portie ietwat softe, makkelijk in het gehoor liggende  symfonische metal met een vleugje industrial neer. De frontvrouw en –man zijn de blikvangers van de band. Zangeres Aeva Maurelle en zanger Marcel “Chubby” Römer hebben beiden niet hele bijzondere cleane zangstemmen (van het type “al eens eerder gehoord”), maar het enthousiasme straalt van ze af. Naast cleane zang bedient Chubby zich ook van het hardere werk in de vorm van screams, wat een metalcore-achtig elementje geeft aan het geheel.
De tweede support-act die mag laten horen wat deze in zijn mars heeft is de death-metal/metalcore band Soulline uit Zwitserland. Ze touren momenteel  een tijdje mee met Moonspell. Soulline bestaat sinds 2000 en heeft in 2015 een nieuw album uitgebracht, genaamd Welcome My Sun. Wanneer de band opkomt is het duidelijk dat niet alleen de vocalist de sfeermaker is met zijn grunts en screams, maar zijn ook de energiek bewegende gitaristen en basgitarist erg vermakelijk om naar te kijken. Hun energie werkt aanstekelijk en brengt het publiek in beweging. De band is dus met recht een goede opwarmer voor de hoofdact. Muzikaal doet Soulline wat denken aan bands als In Flames en Amorphis. We krijgen voornamelijk nummers van hun laatste album te horen.
Wanneer Soulline klaar is met spelen stroomt de ruimte voor het podium pas echt goed vol. Naast bezoekers uit Nederland zijn er veel fans die speciaal vanuit het buitenland zijn gekomen om Moonspell live te zien. Ook Moonspell heeft in 2015 een album uitgebracht, genaamd Extinct, en is sindsdien veel op tour. Inmiddels is de band toegekomen aan “The Road To Extinction Tour Part III”. Ik heb Moonspell in het  verleden al diverse malen live mogen zien en heb tot nog toe nooit een slecht optreden van ze meegemaakt. Mijn verwachtingen zijn dus wederom hooggespannen. De band heeft aangekondigd ook het 20-jarige jubileum van hun succesvolle album Irreligious te vieren dus we verwachten hier uiteraard ook veel materiaal van te gaan horen. De band komt op en begint redelijk rustig met een gitaarrif van de vingervlugge Ricardo Amorim. Al snel verschijnt ook zanger Fernando Ribeiro in een lange leren jas. Hij ziet er niet alleen indrukwekkend uit, ook zijn stem is behoorlijk indrukwekkend. In het eerste nummer Breathe van het laatste album laat hij al horen dat hij een goede controle heeft over zijn donkere zangstem en dat hij probleemloos in staat is snel om te schakelen naar screams en weer terug. Gedurende het optreden ligt de nadruk nog altijd op het nieuwe album, maar komen toch maar liefst vijf nummers van Irreligious voorbij zoals het melodieze Raven Claws waarbij zangeres Anneke van Giersbergen wel eens de gastvocalen voor haar rekening neemt. Hij betreurt dat zij er vandaag niet bij kan zijn. Wanneer het intro van het duistere, filmische Vampiria wordt ingezet, wordt de zaal gehuld in rood licht en verschijnt Fernando in cape, als een echte vampier. Wanneer het nummer afgelopen is gooit hij zijn cape af en zegt dat het nu tijd is om te dansen! Met het folky Ataegina zorgt de band ervoor dat de voetjes van de vloer gaan en waant men zich op een Keltisch feest. Na het nummer Alma Mater verdwijnt de band even van het podium en keert weer terug voor een drietal toegiften. Traditioneel wordt besloten met het uit volle borst meegezongen Full Moon Madness. Hiermee komt een einde aan wederom een fantastisch concert van deze geoliede machine genaamd Moonspell. Zoals de uitdrukking zegt: “Leeftijd is als wijn, hoe ouder,  hoe beter.”, daar kan ik het in het geval van Moonspell alleen maar mee eens zijn!
Setlist Aeverium: Do You Remember – Distrust – The Other Side – The Ground Beneath Your Feet – Break Out – Heaven’s Burning (Harvest Time)
Setlist Soulline: The Curse In Our Minds – No Exception – Welcome My Sun – Still Mind – Right Here – Broken My Madness – Anvils – Rise Up – Drunk
Setlist Moonspell: Breathe (Until We Are No More) – Extinct – Night Eternal – Opium – Awake – Domina – The Last Of Us – Ruin & Misery – Raven Claws – Malignia – Em Nome Do Medo – Vampiria – Ataegina – Alma Mater – Encore: Everything Invaded – The Future Is Dark – Full Moon Madness

 

 

Related posts

Wolfmother + The Picturebooks – Doornroosje (Nijmegen) 11/07/2024

Down The Rabbit Hole 2024: Zondag (Groene Heuvels) 07/07/2024

Down The Rabbit Hole 2024: Zaterdag (Groene Heuvels) 06/07/2024