Home » Mystery – Live In Poznan

Mystery – Live In Poznan

door hansravensbergen@rockportaal.nl
265 views 3 minuten leestijd

Dat Mystery iets bijzonders met Nederland heeft en Nederlandse progrock liefhebbers iets bijzonders met Mystery staat onomstotelijk vast. De band is hier al jaren kind aan huis en nam hier de live albums Tales From The Netherlands (2014) en Second Home (2017, tevens dvd) op. Het zou dan ook té voorspelbaar zijn om een nieuw live album wederom het Nederlandse keurmerk te geven. Daarom kozen de Canadezen dit keer voor Polen, een land wat net als ons land een warm bad is voor neo-progbands. De opnames zijn gemaakt op 7 april 2019 in de legendarische Blue Note Jazz Club in Poznan tijdens de Lies And Butterflies Tour.
Live In Poznan is het derde live album in vijf jaar. De vraag is of deze overdaad niet schaadt. Maar ook dit album is een feest van de herkenning. Mystery kan immers putten uit zeven studioalbums, waarvan er zes op dit dubbelalbum aan bod komen. Het zwaartepunt ligt vanzelfsprekend bij Lies And Butterflies. Alleen het eerste album Theatre Of The Mind laat men ongemoeid. Daar was overigens geen plaats voor, want met een totale speelduur van 160 minuten (!) zijn beide schijfjes tot het gaatje volgebrand.
Voor wie Mystery niet kent. De muziek van de band uit het Franstalige district Quebec zit vol referenties en momenten van ‘waar ken ik dit ook alweer van’. Mystery bewandelt de platgetreden paden van de traditionele neo-prog. De muziek is melodieus en daardoor goed toegankelijk. De band wordt dan ook vaak vergeleken met Pendragon, Arena, IQ en Frost*. Je kunt je afvragen of er met zoveel referenties nog wat origineels te beluisteren valt. Nee, vernieuwend is het niet, maar overrompelend des te meer! Dat kan iedereen bevestigen die ooit een live optreden van de Canadezen heeft bijgewoond.
De huidige bezetting van Mystery is: Jean Pageau (zang, fluit), Michel St-Père (gitaar), Sylvain Moineau (gitaar), Antoine Michaud (toetsen), François Fournier (basgitaar) en Jean-Sébastien Goyette (drums). In deze bezetting bracht men Lies And Butterflies uit. Hier vertegenwoordigd met zeven nummers. Maar ook Between The Veil Of Winter’s Face, het comeback album uit 2007, is ruim vertegenwoordigd met The Scarlet Eye, The Sailor And The Mermaid en toegift The Preacher’s Fall. Van Delusion Rain maken drie nummers hun opwachting. Shadow Of Lake van het album Destiny? uit 1998 is het oudste nummer wat we hier terugvinden.
Op Live In Poznan laat Mystery in meer dan twee en een half uur horen dat ze ook live uitstekend uit de voeten kunnen. In die zin hebben ze ook een reputatie hoog te houden. De laatste vijf jaar hebben ze door veel op te treden een flinke groei doorgemaakt. Niet geheel ontoevallig nadat Jean Pageau de gelederen kwam versterken. En al hun live materiaal verscheen. In deze kleine man hebben ze dan ook de perfecte frontman die ook nog eens een prettig en vast stemgeluid heeft.
Enige kritiek is dat alle nummers net zo worden gespeeld als op de studio albums. Daarmee is het meer een ‘best of’ album geworden. Dat vind ik een gemiste kans. Doorgaans beleef ik meer plezier aan een live album (en optreden) waar nummers in een afwijkende versie worden gespeeld of worden opgerekt. Maar het neemt niet weg dat Mystery wederom een geweldig live album heeft neergezet. Het zal ongetwijfeld zijn weg vinden naar de vele loyale fans.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00