Home » Leah – Ancient Winter

Leah – Ancient Winter

door hansravensbergen@rockportaal.nl
567 views 3 minuten leestijd

Ze wordt wel eens de ‘metal Enya’ genoemd. We hebben het over Leah McHenry, artiestennaam Leah en al jaren actief in het genre symfonische metal met keltische invloeden. De muziek op haar albums Of Earth And Angels (2012), Otherworld (2013), Kings & Queens (2015) en The Quest (2018) kan met gemak dienen als ondersteuning bij series als Game Of Thrones of andere fantasy of Viking-gerelateerde producties. Naast Enya wordt deze Canadese zangeres ook vergeleken met de bekendere Loreena McKennit, Tori Amos en landgenote Sarah McLachlan.
Met haar vijfde album Ancient Winter gooit Leah het over een andere boeg. In plaats van de van haar bekende symfonisch getinte metal komt ze nu met een stemmig getint album in wintersfeer. Geen scheurende gitaren en breed uitgemeten toetsen partijen, maar instrumenten zoals cello, viool, hurdy gurdy en Uilleann pipes. Die brengen het keltische en oriëntaalse gevoel nog verder aan de oppervlakte. Op Ancient Winter horen we bijdragen van Troy Donockley (Nightwish, Iona), Anna Murphy (Cellar Darling, ex-Eluveitie), Shir-Ran Yinon (Eluveitie), Oliver Philipps (Everon, Phantasma) en Rupert Gillett.
Ik ben een groot liefhebber van de muziek van zowel Enya als Loreena McKennit. Het openingsnummer The Whole World Summons streelde dan ook mijn trommelvliezen. Onbekend met de zang van Leah McHenry is dit een zeer aangename kennismaking met haar fraaie stem. Maar ook de engelachtige koorzang doet wonderen. Light Of The World begint met een afwisseling in zowel oosterse als Keltische sfeer. Het doet dan ook sterk denken aan Loreena McKennit. Langzaam ontwikkelt zich een kruising van Ierse folk en klassiek muziek.
Ondanks dat Leah vaak met anderen wordt vergeleken heeft ze toch een eigen stemgeluid. In Upon Your Destiny, met ruim zes minuten het langste nummer, is dat goed te horen. Ook in dit nummer waart de geest rond van van Loreena McKennit, Enya en ook Blackmore’s Night. Ook Redemption heeft veel invloeden van folk muziek, dankzij de strijkinstrumenten, fluit, mooie percussie en zelfs hurdy gurdy. Het atmosferische The Messenger en Gaudete zijn twee kortere nummers. De laatste is een kerstnummer wat dateert uit de 16e eeuw en al vaak is gecoverd. Zoals door de popgroep Erasure in 2013 (album Snow Globe). Gaudete, voorzien van fluit en Uilleann pipe van Troy Donockley, wordt net als Puer Natus en Noël Nouvelet gezongen in het Latijn. Het maakt deze nummers tot winter en kerstnummers pur sang.
Met Ancient Winter verlaat Leah McHenry haar comfortzone. Ze trakteert de luisteraar op sprookjesachtige Keltische muziek en wereldmuziek. Het album is een voorschot op de koude en sfeervolle winterdagen en zal zonder twijfel een breed publiek op de wenken bedienen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00