Home » Nevenproject + Nienke Dingemans – Willem Twee (Den Bosch) 07/04/2024

Nevenproject + Nienke Dingemans – Willem Twee (Den Bosch) 07/04/2024

door Maurice Tonies
269 views 5 minuten leestijd

Nevenproject is het nieuwe muzikale project van Rowwen Hèze-frontman Jack Poels. Voor bandleden hoefde de zanger niet ver te zoeken, zijn neven bleken ook muzikaal te zijn en al snel werd de naam Nevenproject in het leven geroepen. De gezamenlijke voorliefde voor de rock van de jaren ’70 en ’80 was ook meteen de inspiratiebron voor de heren, maar uiteraard moest daar wel een Limburgs sausje overheen. Ondertussen zijn er een paar singles verschenen, maar wat heeft Nevenproject nog meer te bieden? Een nieuwsgierige Willem Twee in Den Bosch wachtte in spanning af.

Op deze zondagmiddag kwamen in de Willem Twee mondjesmaat de bezoekers binnendruppelen en er heerste al snel een gezonde spanning in de zaal in Den Bosch.  Alvorens iedereen mocht zien hoe nu Nevenproject zou gaan klinken was het aan zangeres Nienke Dingemans om de middag te openen. De nog maar 19-jarige zangeres uit Ossendrecht had de afgelopen tijd niet stilgezeten. De dame bij wie de voorliefde voor blues en country door haar aderen loopt bracht allereerst tijdens de pandemie een ep uit en onlangs verscheen haar debuutalbum Ain’t No Hollywood Girl. Vandaag kreeg dan ook het publiek in Den Bosch van allebei deze releases heel wat te horen en wat was Nienke in vorm. Haar countrystem deed soms wat denken aan bijvoorbeeld Ilse DeLange, maar zodra deze dame ook haar bluesy kant liet horen kwamen haar ware kwaliteiten naar boven. Het aandachtige publiek luisterde dan ook stilletjes naar haar songs en wat ze allemaal te vertellen had. Zo vertelde Nienke over haar belevenissen in Ossendrecht, het studeren in “de grote stad” Rotterdam en wat dat allemaal doet voor een zangeres uit een klein dorpje. Deels is haar repertoire dan ook autobiografisch, maar ook gaf ze toe graag wat verhalen te verzinnen en daar een nummer van te maken. Nienke speelde dan ook een mooie gevarieerde set, waarbij ze zichzelf ook prima op gitaar wist te begeleiden. Normaliter is er voor een voorpgramma een half uurtje ingepland, maar dit talentje mocht gelukkig ietsjes langer spelen.

Na deze mooie opwarmer was het tijd voor Nevenproject en terwijl een mooie totempaal het podium sierde kwam de band het oplopen. De totempaal was dan ook de rode draad van deze show, want het in juni te verschijnen album heeft ook simpelweg de titel Totempoal en diverse thema’s werden door middel van illustraties uitgebeeld op dit kunstwerk. Nevenproject startte vandaag met het uitermate vrolijke Binnekort, waarbij we al snel een idee kregen van hoe de bezetting van deze formatie in elkaar zat. Zo zagen we naast Jack Poels, neven John Neessen (gitaar en zang), Sander Stappers (basgitaar) en niet-neef Jules Fransen (drums) samen er meteen een feestje van maken, waarbij het direct opviel dat niet alle ogen op Jack Poels gericht waren. Zo was het ook niet alleen de zang van de Rowwen Hèze-frontman die door de speakers schalde. Wel was meteen te herkennen dat de songteksten van zijn hand kwamen, hoewel er soms ook van andere artiesten werd gesnoept vandaag. Zo hoorde de Willem Twee hoe Heintje’s Mama een rockjasje had gekregen en zo werd deze bekende Limburger ook weer geëerd, want ook voor Nevenproject staat de voorliefde voor Limburg centraal.

Nevenproject bezong deze middag diverse thema’s die iedereen wel eens meemaakt. Van zoekgeraakte sleutels tot aan een sleur in een relatie, maar ook zaken die plotsklaps een leven compleet zou kunnen veranderen. Zo hoorde ineens Jack Poels jaren geleden Status Quo op Pinkpop spelen en was vervolgens verknocht aan rockmuziek en aan de gitaar. Zoals Nevenproject dan ook zong, ze waren Vurgood Veranderd, maar ook kreeg men wel eens de deksel op de neus en werd er op dorpelingen uit de buurt van America maar neerslachtig neergekeken. Men sommeerden vanuit de grote stad om maar daar maar te blijven. De song Gat Nar Ow Eiland was dan ook behoorlijk tekenend. Menig song had dan ook een diepere betekenis en daar kon dan ook de titeltrack van het album Totempoal aan worden toegevoegd. De nummers hadden allemaal muzikaal een ietwat harder karakter en zouden dan ook totaal niet bij bijvoorbeeld Rowwen Hèze passen, maar wie zou verwachten dat de heren helemaal terug zouden gaan naar de hardere voorliefdes van Status Quo en Thin Lizzy kwamen bedrogen uit. Wel werd Thin Lizzy-klassieker The Boys Are Back in Town van stal gehaald, maar dan met een compleet andere songtekst. Zo bleek de songtekst van Bestel Mar ook over de melodie van de Thin Lizzy-song te passen. Een ludieke versie die voor het nodige gejuich zorgde. Daarnaast speelde Nevenproject ook nog een nummer over de melodielijn van de Everly Brothers, kortom de heren haalden overal inspiratie vandaan. Als allerlaatste nummer speelde de band een nummer over hun voorliefde voor Lemmy en zijn Motorhead, waarbij de versterkers alsnog een standje harder mocht.

Nevenproject is een project in ontwikkeling en zo was de band wel nieuwsgierig welke nummers nu echt indruk hadden gemaakt of zich tot favoriet zouden ontwikkelen. Het publiek mocht een drietal nummers noemen die dan als toegift zouden dienen en zo kreeg de Willem Twee in het toegift een samenvatting van deze mooie middag te horen. Een opvallende manier om een toegift te spelen, een paar andere covers als opvulling was wellicht een betere optie geweest. Of dan ook Nevenproject in de toekomst een serieuzer project gaat worden is nog maar te bezien, want uiteraard zal Jack Poels met zijn Rowwen Hèze altijd op èèn staan.

Foto door Hugo Thomassen

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00