Home » Nieuwe single voor For I Am King

Nieuwe single voor For I Am King

door Maurice van der Zalm
115 views 5 minuten leestijd

De Nederlandse metalband For I Am King (afgekort als FIAK) heeft zojuist zijn nieuwe video ‘Forever Blind’ online gezet, zie hieronder. Het is de 2e single, afkomstig van het nieuwe 2e studio-album ‘I’ dat op vrijdag 7 december wordt gepresenteerd in de Melkweg Amsterdam. Eerder dit jaar bracht de band de single-video ‘Prey‘ uit.
Frontvrouw-zangeres Alma Alizadeh: “Forever Blind gaat over een persoon met twee gezichten. Iemand die je vertrouwt maar die jou uiteindelijk totaal onverwacht een dolk in de rug steekt. Ik denk dat dit voor veel mensen wel herkenbaar is. De tekst is geschreven vanuit het perspectief van deze ‘backstabber’. In de video is een slang -een serpent; een snake- de metafoor voor deze onbetrouwbare persoon.”

De uniciteit van For I Am King laat zich het beste omschrijven door de introductie van de nieuwe I-factor, een 3.0-variant van de alom begeerde X-factor. De I is de negende letter uit het moderne Latijnse alfabet; in de wiskunde het imaginaire deel van een complex getal (i² = -1) maar ook het symbool voor de eenheidsmatrix en de aanduiding voor het gesloten eenheidsinterval [0,1]. Scheikundig staat de letter voor het chemisch element jodium dat behoort tot de groep van de halogenen die op hun beurt weer gemakkelijk zouten met veel metalen. Daarnaast is I het symbool voor elektrische stroom en staat het in afkortingen voor ‘internationaal’.
Bij For I Am King zit die I-factor (behalve in de bandnaam) in de combinatie van de muziek (moderne, complexe, furieuze maar altijd catchy metal met hypnotiserende melodieën, aangevuld met de unieke meervoudige zang van frontvrouw-blikvanger Alma Alizadeh); in de zowel persoonlijke als maatschappelijk geëngageerde songteksten; in de uitstraling (artwork, foto’s, video’s) maar vooral ook in de live-shows die dezelfde energie genereren als een atoomsplitsing -en die steevast een explosieve mix van adrenaline, dopamine en endorfine opwekken bij hun toeschouwers.
I-de muzikale koers
Als Romeins cijfer is I het getal 1. Nochtans is I niet de eerste muzikale worp van het ambitieuze vijftal FIAK maar alweer het tweede album. Gitarist Koen Scheepens: “Met een nieuwe bandbezetting zijn we een poos geleden met open vizier nieuw materiaal gaan schrijven. We wilden ons hierbij absoluut niet tot muzikale genres beperken. We merkten gaandeweg dat we ieders persoonlijke smaak en inbreng tot de eenheid smeedden die I uiteindelijk is geworden: een nieuw gezicht waar het oude nog in doorschemert. I is zeker nog steeds metal -beïnvloed door bands zoals In Flames, Trivium, Darkest Hour, Arch Enemy, Killswitch Engage-, maar toegankelijker dan onze eerste EP Revengeance en vooral eigentijdser dan Daemons. I is vertrouwd, verfrissend en kenmerkt onze groei als band, als vrienden en muzikanten.”
I-het overkoepelende thema
Gitarist Jurgen van Straaten: “Alleen ik zelf heb invloed op mijn keuzes in het leven en ben direct verantwoordelijk voor de gevolgen van die keuzes, ongeacht of ze goed zijn of slecht. Ieder mens heeft wat we noemen een “goede” maar zeker ook een kwaadaardige kant. Het filosofische begrip goed versus kwaad is een rode draad in de songteksten van het nieuwe album. Ze gaan bijvoorbeeld over een onmogelijke liefde (Devotion); over de donkere tijden van een depressie (Misery); het verliezen van een dierbare (In Memory), het ontvluchten van huis en haard (Home), of over het eigenhandig vernietigen van onze wereld (In Flames). Alle teksten zijn geschreven vanuit onze eigen ervaringen, observaties en de perceptie daarvan.”
I-het artwork
Frontvrouw Alma heeft een Iraans-Perzische achtergrond: “Ik heb tot mijn 11e levensjaar in Iran gewoond en ben daarna samen met mijn moeder naar Nederland gevlucht. Het nieuwe nummer Home vindt daarin zijn inspiratie. De kunststijl Qajar fungeerde als belangrijkste inspiratie voor het artwork van I. We hebben getracht om de songtekstuele thema’s te vertalen naar een aantal stilistische afbeeldingen. Op de albumcover zie je een koning (de Ik) met daarnaast een vrouw (als levensbron) en aan de andere zijde de dood. In het artwork en in andere uitingen van FIAK is de kleur goud een terugkerend thema. De symboliek daarvan kent natuurlijk veel betekenissen. Voor ons staat goud symbool voor de transitie van de ziel van een slecht mens met hebzucht, haat en egoïsme naar iemand die passie, deugd en liefde hoog in zijn vaandel voert.”
FOR I AM KING live:
06.10. NL- Eindhoven, Dynamo
13.10. BE- Denderhoutem, Jeugdhuis De Faar!
07.12. NL- Amsterdam, Melkweg (Releaseshow)
05.01. BE- Chapelle-lez-Herlaimont, Le Cercle
12.01. NL- Westervoort, Zalencentrum Wieleman

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00